Икономика и бизнес

28 януари 2019 14:45

Горанов: Сменяме лева с евро най-рано през 2022 г.

Най-оптимистичната прогноза за замяната на лева с еврото е вероятно да се случи на 01.01.2022 година. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов, предаде БГНЕС. Горанов участва в гражданския диалог „България по пътя на еврото” заед...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Горанов: Не съм подписвал решение за размяната на ваксини с Турция

11 February 2019 13:13

Не мога да преценя, затова се води и това съдебно състезание. Има твърдение на прокуратурата за настъпила щета. Има граждански иск от страна на Министерство на здравеопазването с твърдение за настъпила щета. Оттам нататък само съдът може да прецени дали това е така или не. Така министърът на финансите Владислав Горанов отговори на въпроса дали има настъпила вреда за държавата след случая на размяната на ваксини с Турция през 2015 година, за който има повдигнатото обвинение на бившия здравен мини

БНБ прие насоки за влизане в чакалнята за еврото

09 February 2019 11:15

БНБ взе решение за прилагане на насоки, дадени от Европейския банков орган, предаде БНР. Мярката е част от процедурите, с които страната ни се подготвя за членство в обменно-валутния механизъм ERM II и тясно сътрудничество с единния банков надзор. Насоките се отнасят до провеждането на стрес-тестовете в банковата система, надзорните прегледи и оценки в системата, както и управлението на риска. През юли трябва да са готови стрес-тестовете в шест банки у нас, провеждани от Европейската централн

Борисов иска България в еврозоната до 2022 г.

01 February 2019 11:47

По време на изказване на ежегодна бизнес конференция на 29 януари българският премиер Бойко Борисов е потвърдил намерението си страната ни да влезе в еврозоната до юли 2022 година, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe, цитирано от агенция "Фокус". Интеграцията беше начело на дневния ред на тазгодишната конференция, на която Борисов обсъди ползите, които страната ще има, ако премине към Механизма на обменните курсове на Европейския съюз, а именно, че българите ще се радват на допълнителна финансова сигурност с надзора на Европейската централна банка, както и увеличени инвестиции, пише New Europe. Медията отбелязва, че „това е последната стъпка на българското правителство, което се опитва да укрепи позицията си на член на Европейския съюз, като същевременно се фокусира върху по-дълбоката интеграция в ядрото на блока“. „През 2007 г. България и още един бивш член на стария Източен блок от комунистическата ера, Румъния, се присъединиха към Европейския съюз. Оттогава и пред лицето на системните проблеми, произтичащи от наследството на стария комунистически режим, българската икономика и банковият сектор бяха осакатени от широко разпространената корупция и кронизъм“, посочва New Europe. Превод: Иван Христов, "Фокус"

Румен Радев призова за задълбочена оценка на риска при влизането ни в Еврозоната

31 January 2019 20:28

Президентът Румен Радев призова за задълбочена и откровена оценка на риска при влизането на страната ни в Еврозоната, както и за ясни мерки за минимализиране на потенциалните рискове пред българската икономика. Президентът направи този коментар след среща с португалския премиер Антонио Коща, като се позова на трудностите, с които се e сблъскала Португалия.

Шефът на Асоциацията на банките: Бихме протестирали, ако България не влезе в еврозоната

30 January 2019 09:49

Лошите кредити у нас са 7%, но степента, с която намаляват, е много висока. Ако има още една-две добри години като последната, ще приближим нивото на лошите кредити в еврозоната, заяви Андронов.

Левон Хампарцумян: Не бива да се създават свръхочаквания за приемането на еврото

30 January 2019 07:50

В студиото на сутрешния блок на БНТ банкерът Левон Хампарцумян изтъкна, че не бива да се създават свръхочаквания за приемането на еврото в България, тъй като левът е от много време във валутен борд с него. Той изтъкна, че влизането в еврозоната ще донесе стабилност и достъпност на средата в България, а ефект от приемането на европейската валута ще бъде усетен от „икономически активните“ хора.

Бизнесът и правителството обсъдиха пътя на България към еврозоната

29 January 2019 18:04

Членството на България в еврозоната и в банковия съюз ще гарантира парите на хората и няма да позволи да се повтори кризата с КТБ. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на 13-ата годишна среща между бизнеса и правителството, организирана от вестник "Капитал". Тази година тя беше посветена на пътя ни към еврозоната. Министър-председателят отговори и на вчерашните критики на държавния глава за икономическото състояние на страната. Финансовият министър и управителят на БНБ от своя страна заявиха, че няма причина да бъде отлагано влизането на България в чакалнята за еврозоната.

Борисов: Еврозоната е дисциплина

29 January 2019 10:53

Въвеждането на еврото в България ще гарантира на хората просперитет. Влизането ни в тази система ще дисциплинира банковия сектор. „От 1 година се занимаваме само с изтребител, а не с доходи и това, което ще гарантира на хората по-добър просперитет. Критиците към присъединяването на България към еврозоната казват, че цените ще се вдигнат, но всъщност държавите, към които се стремим, всичките са с въведено евро. Защо ни е страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е толкова важен за всеки един от нас”, каза премиерът Бойко Борисов по време на 13-тата среща между правителството и бизнеса. Ако някои собственик на банка или група акционери доведат до фалит една банка, която е в еврозоната, данъкоплатецът няма да плати, нито хората да изгорят с парите си. „Лихвите по кредитите ще са по-ниски, ще има стабилна банкова система, но най-важното е дисциплинирането на банковия сектор. Да не става това, което беше по времето на Гечев, по време на миналия мандат на БСП с КТБ. Това няма как да се случи, когато България е в еврозоната”, категоричен е премиерът и припомни думите на президента на Франция Емануел Макрон: „Когато сте в този клуб ние сме сигурни, че в България всичко е добре като банкова система”. Икономиката на страната е стабилна и се развива добре: 18.6% ще е външният ни дълг за тази година и ще ни нареди сред държавите с най-нисък дълг в Европа. Средната работна заплата в сравнение с 2014 г. е нараснала с 47.5%. БВП е нараснал спрямо 2014 г. с 39%. Рекордни са приходите от туризъм. „Радостен съм, че инвестициите са в сферата на реалната икономика. За пръв път износът на България към Германия е по-голям от вноса, защото заводите бълват продукция, която се изнася на 100%”, допълни Борисов.

​Пътят на България към еврозоната: правителството се среща с бизнеса

29 January 2019 07:22

Пътят на България към еврозоната и какви ще са ефектите върху икономиката е темата на 13-тата годишна среща на бизнеса с правителството.

EК: България има проблем с необслужваните кредити

28 January 2019 21:24

Разбира се с въвеждането на еврото няма да се решат всички проблеми. Еврото е валута, а не вълшебна пръчица. Присъединяването към еврозоната няма как да реши финансовото неравенство в обществото