Икономика и бизнес

29 януари 2019 09:19

"Зелена светлина": С телефон разбираме произхода на продуктите

Вкусът на сьомгата е различен от този, който толкова много ви е допаднал в Швеция? Или пък патешкият пастет не е съвсем като френския? Усещания, които ви карат да се съмнявате във вкусовите си рецептори. Новите технологии слагат край на съмненията....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Проверка: Разреден и фалшив алкохол в заведенията

04 July 2019 11:24

Само за два месеца са хванати тонове алкохол с неясен произход, произведен по гаражи и мазета, който е трябвало да достигне до баровете и дискотеките

Брюксел откри двоен стандарт при една трета от храните

24 June 2019 15:15

При около една трета от хранителните стоки в ЕС може да се говори за двоен стандарт. Това стана известно от представените днес от Еврокомисията данни от общоевропейската проверка на състава на хранителните стоки. Истината е, че някои изделия се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Манолова: Иде Европа на двойните стандарти Резултатите Анализирани са 1380 проби от 128 различни хранителни продукта от 19 страни членки на ЕС, сред които и България. Извадката обаче не е представителна за голямото разнообразие от хранителни продукти на пазара на ЕС. Ето какво е установило проучването: • В повечето случаи съставът е отговарял на начина на представяне на продуктите. 23 на сто от продуктите са били с еднаква лицева страна на опаковката и еднакво съдържание, а при 27% от разликите в състава им в различните страни от ЕС са били съпроводени от различна лицева страна на опаковката. • 9 процента от продуктите, представени като еднакви в целия ЕС, са имали различен състав. Те са имали еднаква лицева страна на опаковката, но различен състав. • Други 22% от продуктите, представени по сходен начин, са имали различен състав. Те са имали сходна лицева страна на опаковката, но различен състав. • При използването на еднаква или сходна опаковка на продукти с различен състав не се наблюдават географски тенденции. (Страните от Източна Европа обаче твърдяха, че са най-ощетени.) Освен това разликите в състава, открити в тестваните продукти, не означават непременно разлики в качеството. Последно: Не 10, а 2 млн. евро глоба за двоен стандарт при храните ЕК: Това никак не е малко „Макар случаите да са само една трета, това никак не е малко“, коментираха от Еврокомисията. Оттам припомниха, че председателят й Жан-Клод Юнкер засегна въпроса за качеството на продуктите в своята реч за състоянието на Съюза през 2017 г. Тогава той заяви: „В съюз, в който всички са равни, не може да има и второкласни потребители. Не мога да приема в някои части на Европа — в централната и източната ѝ част — на хората да се продават храни с по-ниско качество, отколкото в други страни, въпреки че търговската марка и опаковката са едни и същи.“ Всички страни от ЕС са били поканени да посочат какви продукти да бъдат включени в тестването. Това са направили само 8 държави – България, Чехия, Германия, Унгария, Литва, Полша, Словения и Словакия. Най-активна от българска страна в атаката срещу двойните стандарти при храните е обудсманът Мая Манолова. През януари тя говори по въпроса пред комисията по петициите в Европарламента.

Как се променя производството на хляб?

31 May 2019 07:10

388 предписания са издадени на производители на хляб за неправилно изпичане, което води до образуване на акриламид. Това показват резултатите от последната проверка на Агенцията по безопасност на храните, която започна през април. Как се е променило производството на хляб и отговаря ли качеството на цената?

САЩ поставиха нови изисквания към вносителите на храни

22 May 2019 13:40

Анализ на по-широк кръг от опасности и наличие на "квалифицирано лице по превантивен контрол" са част от най-новите изисквания, с които трябва да се съобразят всички вносители на храни в САЩ.Предписанията произтичат от промени в Закона за осъвременяване на безопасността на храните (FSMA - Food Safety Modernization Act), приет през януари 2011, който изменя текстове в съществуващия Закон за храните, лекарствата и козметичните продукти. Крайният срок за въвеждането на промените изтече...

КЗП започна проверката на храни и спиртни напитки за двоен стандарт в качеството

14 May 2019 18:35

Комисията за защита на потребители представи днес резултатите от проучване на пазара на храни и спиртни напитки в рамките на европейския проект за борба с двойния стандарт при продуктите. До есента ще са ясни първите резултати от лабораториите, а санкции се предвижда да налагат националните контролни органи в държавите членки, т.е. КЗП в България. Това заяви председателя на комисията Димитър Маргаритов в студиото на "Още от деня".

Обявяват днес различават ли се храните ни от тези на Запад

14 May 2019 08:27

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще оповести днес резултатите от проведено проучване на пазара на храни и спиртни напитки и големите им дистрибутори в Европейския съюз. Това ще стане на пресконференция от 10:00 ч. в зала „Витоша“ на хотел „Маринела”. Последно: Не 10, а 2 млн. евро глоба за двоен стандарт при храните Анализът е извършен в рамките на развивания от Комисията за защита на потребителите проект във връзка с двойния стандарт при потребителските стоки: „Комплекс от мерки за установяване на нелоялни търговски практики 811238 – CONC-CPC-2017 България“, финансиран от Програмата на Европейския съюз за потребителите (2014-2020). България ще получава по 10 млн. евро за двоен стандарт при храните На пресконференцията ще бъдат представени избраните продукти от определените в проекта продуктови групи стоки (храни и напитки), от които предстои да се закупят проби за извършването на анализ и съпоставка. Ще бъдат обяснени принципите на подбор на продуктите, механизмът на вземане на пробите, методиката на самото изследване и оценката на съответствието в състава и сетивните свойства на храни от дадена марка, предлагана на различните пазари в Европейския съюз. В пресконференцията ще вземат участие председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, Константин Райков, член на КЗП, Константин Арабаджиев, член на КЗП, както и представители на Българската агенция по безопасност на храните. Пълната програма на събитието може да видите тук.

Активни потребители: E. Coli в 61% от салатите

25 April 2019 15:19

Вижте защо миенето на зеленчуците е изключително важно

Мая Манолова: Гражданите победиха за качеството на храните

17 April 2019 18:38

Националният омбудсман Мая Манолова коментира в "Още от деня" като победа на гражданите гласуваната днес от Европейския парламент директива, която въвежда санции за продажбата на храни под една марка, но с различно качество.

Най-малко 2 млн. евро глоба за двоен стандарт при храните

17 April 2019 15:13

СТРАСБУРГ Глоба от най-малко 2 милиона евро при липса на финансов отчет и 4 на сто от годишния оборот при наличие на такъв. Това ще бъдат санкциите за търговски компании, продаващи храни с различен стандарт в различните страни на ЕС. Те ще бъдат налагани при установяване на нарушение в няколко страни членки на Съюза. Решението бе гласувано днес от Европарламента на пленарна сесия в Страсбург съответно с 474 гласа „за“, 163 „против“ и 14 „въздържал се“. То е част от пакета за засилване на защитата на потребителите в ЕС. Главен докладчик по темата бе британският евродепутат консерватор Даниел Далтън. България ще получава по 10 млн. евро за двоен стандарт при храните Първоначалното предложение бе глобата да бъде в размер на 10 милиона евро. То бе направено от Комисията по вътрешен пазар в ЕП през януари. Остава решението да бъде одобрено от страните членки на ЕС и да влезе в сила до няколко седмици, обясни за Клуб Z българският евродепутат Момчил Неков (БСП, ПЕС). След това всяка страна ще разполага с по две години, за да го приведе в действие. От компетенцията на отелните държави е да решат кой орган ще следи за двойния стандарт при храните. Освен това предлагането на храни с двоен стандарт вече ще се третира и санкционира като нелоялна търговска практика. Очаквано не бе прието изготвянето на черен списък накомпаниите нарушители. Глобите ще влизат в хазната на държавите членки, които ще ги използват за защта на потребителите. С реакция излезе след гласуването и омбудсманът Мая Манолова, която е прегърнала каузата.  "Най-накрая истинска победа на гражданите на Европа с двойния стандарт при храните. Това е много сериозна крачка към забраната на двойните стандарти при храните в Европейския съюз, като се има предвид, че до края на 2017 г. и на национално ниво у нас, и на европейско се отричаше да има двоен стандарт, като тези категорични твърдения бяха подплатени с подходящите изследвания", заявява Манолова. - "Днес европейските институции показаха, че работят в интерес на гражданите, въпреки огромните икономически интереси на мултинационалните компании", допълва тя.

Мая Манолова очаква победа на ЕП срещу двойния стандарт на храните

08 April 2019 12:49

Обмудсманът Мая Манолова очаква на 16 април Европарламентът да гласува срещу двойния стандарт на храните и така да покаже, чи заедно с Европейската комисия избира да застане на страната на гражданите срещу големите икономически интереси на транснационалните компании. Това заяви Манолова пред журналисти в Брюксел. Тя участва днес и утре в Годишната конференция на Европейската мрежа на омбудсманите, която се провежда в ЕП. Манолова: Иде Европа на двойните стандарти Мая Манолова окачестви конференцията като „важен и интересен форум в навечерието на европейските избори за това как изглежда Европа през очите на гражданите, за това дали се чува гласът им и дали тяхното мнение се взема предвид при вземането на решения“. „Всъщност аз дойдох тук, за да заявя, че през очите на омбудсмана на България каналите за участие на гражданите и на национално, и на европейско ниво са обрасли с бюрокрация и работят трудно“, изтъкна Манолова. Тя е представила два емблематични според нея примера от страната ни. Първият е битката на майките на деца с увреждания за реформата в системата. Това коствало на майките 7 години активни действия и 6 месеца палатков лагер пред парламента в София, за да бъдат чути и реформата да започне. Вторият пример е борбата на българските граждани срещу двойните стандарти на храните – в този случай на национално ниво. Тази битка се води вече 3 години и Манолова е убедена, че е на път да се увенчае с успех на 16 април. Тя припомни как е говорила пред Комисията по петиции в Европарламента през януари. „Използвах форума, за да изпратя послание чрез омбудсманите до членовете на ЕП да гласуват срещу двойните стандарти. Това е битка на гражданите срещу огромните икономически интереси. Не е битка на гражданите на Източна срещу Западна Европа“, каза българският омбудсман. Тя е убедена, че на 16 април ще дойде един оптимистичен финал на тази кампания в навечерието на изборите. И това ще бъде мотивиращо и обнадеждаващо на фона на неглижирането на гражданите и на национално, и на европейско ниво.