България

30 януари 2019 12:44

Спелеолози искат да се създаде специален закон за опазването на пещерите

На 18 март се навършват 90 години от създаването на организираното пещерно дело в България. Това обяви на пресконференция председателят на Българската федерация по спелеология доц. д-р Явор Шопов, предаде репортер на БГНЕС. "Тази година, освен отбеля...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Камерна формация „Te Deum Adoramus” развълнува гостите си в пещера „Леденика”

10 June 2019 11:00

Първият концерт на камерна формация „Te Deum Adoramus” в пещера „Леденика” е вече факт, благодарение на екипа на Сдружение „Книгини”. Повече от сто гости от цяла България преживяха една различна съботна вечер, под звуците на красиви и мистични женски гласове. В програмата си класическият камерен хор изпълни произведения от български, френски, руски и английски композитори и музиканти.

"Частен случай": Пещери в Русенско са превърнати в автоморги, обори и сметища

09 June 2019 12:54

Пещери в Русенското Поломие са превърнати в автоморги, обори и сметища, въпреки че някои от тях са били монашески килии, а други са убежище на защитени видове прилепи. Кой и защо допуска това - вижте повече в рубриката "Частен случай".

Доц. Александров: Не се пише от вчера по рисунките в Магурата

17 May 2019 08:22

Той поясни, че предишните надписи обаче са свързани с култови прояви, а не с обикновено надраскване

Заради графити слагат камера в пещерата "Магурата"

16 May 2019 18:23

От общината в Белоградчик разпоредиха проверка заради снимка в социалната мрежа, на която се виждат изписани три имена и годината 2019-та до праисторически рисунки в пещерата „Магурата".

Кметът на Белоградчик: Не са унищожени скални рисунки в пещерата Магура

16 May 2019 16:05

В момента се подготвя документацията, свързана с предстоящото включване на праисторическите рисунки в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО, каза Борис Николов

Вандали съсипаха хилядолетни рисунки в пещера "Магура"

15 May 2019 19:58

Върху част от уникалните рисунки е издраскан надпис "Ради, Павчо, 2019 Антов"

Пещера в русенското Поломие е превърната в автоморга

21 April 2019 09:42

Пещера в Поломието е превърната в автоморга. В галериите й са складирани части от коли. На странната гледка се натъкнали спелеолози от туристическо дружество "Приста", докато изследвали и картирали пещерите в региона. За незаконното превземане разказва Андрей Кючуков.

Отвориха за туристи пещерата "Бисерна" край Шумен

11 April 2019 13:01

Пещерата „Бисерна" край Шумен, която близо 40 години беше затворена, вече е достъпна за туристи. Природната забележителност ще може да се види два пъти годишно - през пролетта и през есента, за по около два месеца. Ограниченията са заради колониите от прилепи, които обитават пещерата.

Българка участва в откриването на най-дългата солна пещера в света

28 March 2019 13:15

Екип от учени от девет страни под ръководството на Боаз Лангфорд от Еврейския университет на Ерусалим и българската пещерна изследователка Антония Влайкова от Европейската федерация по спелеология откриха най-дългата солна пещера в Израел, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Пещерата "Малхам" е дълга 10 км и е с лабиринт от много тунели и камери. Намира се в планината Содом, близо до южния бряг на Мъртво море. Наблизо има солен стълб, в който според библейския сюжет жената на Лот се вкаменила, когато погледнала назад към разрушените Содом и Гомор. В експедицията са взели участие 80 доброволци. Те изследвали и картографирали пещерата в продължение на две години. Боаз Лангфорд разказа, че когато правели почивка, изследователите овкусявали своя обяд със сол директно от околните снежнобели сталактити.  Досега за най-дълга се е смятала солната пещера "Намакдам" в Иран - с дължина 6 850 метра. Тъй като солта лесно се разтваря от дъждовната вода, изследователите считат, че пещерата "Малхам" ще продължи да увеличава размерите си. Тя е доста млада - формирана е преди около 7000 години. Мъртво море и планината Содом са формирани от тектонска дейност в процепа между африканската и арабската плоча. Милиони години наред в дълбоката падина се отлага сол от многобройни наводнения и последващи оттичания. "Солните пластове се отлагат на няколко километра дълбочина и при натрупването образуват планина, която продължава да увеличава височината си и днес. Напластяването е с около сантиметър годишно", обясни геологът Амос Фрумкин от Еврейския университет на Ерусалим. Лангфорд и Влайкова ще представят подробна карта на пещерата и описание на откритията в съвместна публикация през следващите месеци.

Парад на ледените фигури организират в пещерата "Леденика"

19 January 2019 09:40

Развлекателен парк "Леденика" организира парад на ледените фигури, образувани в недрата на едноименната пещера. Посетителите могат да видят феерията от уникални творения на природата само там и само в периода от 20 януари до 20 март.