Регионални

31 януари 2019 17:20

Акция срещу мръсния въздух в Пловдив

Акция срещу мръсния въздух в Пловдив се проведе днес пред сградата на общината. Двама младежи от Движение „България на гражданите” раздаваха предпазни маски на преминаващите граждани и призоваха местните власти да приемат инициираните от тях мерки за...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

ЕС дава 16,7 млн. евро за чист въздух у нас

15 February 2019 14:57

Еврокомисията предоставя на България 16,7 милиона евро за подобряване на качеството на въздуха в градовете. Това с казва в съобщение, разпространено от централата на ЕК в Брюксел. Проектът е в рамките на програмата LIFE за околната среда и действията в областта на климата. Оттам отбелязват, че замърсяването на въздуха от домашното отопление и транспорта  нас е доста сериозен проблем. През 2016 г. близо 90 на сто от градското население е било изложено на високи нива на фин прах с размер PM10. Това е доста над средното ниво за ЕС. Въздухът в България е по-мръсен от този в Китай Нивото на фин прах и бензопирен също така значително превишава максимално допустимите стойности в много големи и малки градове. Проектът за България обединява 6 големи общини, където живее близо една трета от населението на страната. Това са София, Бургас, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора. Целта е те да бъдат в състояне да приложат програмите за подобряване качеството на въздуха в рамките на съответната европейска директива. Предвижда се замърсяващото въздуха домашно отопление да бъде постепенно заменено. Трябва да бъдат изработени и национални препоръки за алтернативни форми на управление. Общо Еврокомисията осигурява 116,1 милиона евро за последно одобрените интегрирани проекти, които ще бъдат финансирани по програма LIFE. Освен в България, финансирането ще подпомогне проекти в Австрия, Чехия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Италия, Португалия и Словения. 

Откриха мъртъв охранител във фургон

14 February 2019 16:11

Човек е открит мъртъв във фургон до Цар Симеоновата градина в Пловдив, съобщи Plovdiv24.bg. Сигналът е получен тази сутрин около 8,00 часа. Според информация от пресцентъра на полицията в града под тепетата няма открити следи от насилие. Починалият е мъж на 69 години. Той е работел като охрана към строителна фирма и снощи е бил нощна смяна. Най-вероятно става въпрос за някакъв здравословен проблем.

Пожар в склад за платове в Пловдив, няма пострадали

14 February 2019 12:42

Пожар в сграда на бивша промишлена сграда на ул. "Шести септември" в Пловдив. Сигналът за инцидента е получен в 11.30 ч, съобщават от МВР. Огънят е възникнал на втория етаж от 6-етажна сграда, в склад за платове и шивашки материали. Хората от сградата са изведени, няма пострадали.

​Пожар в магазин за пиротехнически изделия в Пловдив, няма пострадали

12 February 2019 19:43

Пожар е възникнал в магазин за пиротехнически изделия в Пловдив, няма пострадали. Търговският обект се намира на партерен етаж на жилищна кооперация на ул. "Пещерско шосе".

Дадоха официален рестарт на зоопарка в Пловдив (СНИМКИ)

11 February 2019 14:36

Кметът на Пловдив Иван Тотев и кметът на район „Западен“ Димитър Колев рестартираха официално строителството на зоологическата градина. Изграждането му бе стопирано за близо три години след серия от жалби от страна на еколози. Рестартирането на проекта започна с молебен за успешното завършване на зоопарка, отслужен от отец Георги и отец Пантелеймон, след което кметовете инспектираха строителството. Почти цялата инфраструктура вече е изградена, като дейностите са на ниво Ак

Отменят грипната епидемия в Пловдив от понеделник

10 February 2019 10:32

Грипната епидемия в Пловдив отшумява, миналата седмица са регистрирани 221 случая или 64%, затова РЗИ-Пловдив с писмо известява за прекратяване на противоепидемичните мерки от понеделник, 11 февруари.

Прекратиха договора на наемателя на магазина, от който избяга змия

06 February 2019 16:34

Прекратиха договора с магазина в Пловдив, от който вчера избяга двуметрова анаконда. До една седмица наемателят ще освободи обекта. Влечугото беше издирвано в продължение на близо 9 часа, а акцията вся смут сред работещите и клиентите на търговския комплекс.

Пловдив - 345 000 души, 191 000 автомобила

06 February 2019 13:10

Към днешна дата регистрираните моторни превозни средства в Пловдив са 191 000. Това заяви преди минути кметът на града Иван Тотев, цитиран от Plovdiv24.bg. 150 000 са леките автомобили под тепета, а останалите 41 000 са лекотоварни и тежкотоварни автомобили, мотоциклети и други. От думите на градоначалника стана ясно още, че общият брой на моторните превозни средства в Пловдив в момента е с около 13 000 повече в сравнение с 2015 година. "Сами можете да сметнете какви са цифрите за глава от населението. Официалните данни от Националния статистически институт за населението на Пловдив към 2017 година са 345 000 души, скоро ще имаме и цифрите за 2018 г.", каза още Тотев.

Откриха избягалата в пловдивски мол змия

05 February 2019 20:24

Повече от 9 часа продължава издирването на избягалата от зоомагазин змия в Пловдив. Влечугото стресна пловдивчани в голям търговски комплекс в центъра на града. Районът около магазина е отцепен от екип на полицията. Повече подробности вижте от прякото включване на Златка Далчева.

Все още издирват змията, която избяга в търговски център в Пловдив

05 February 2019 17:56

Боа-удушвач избяга от зоомагазин и стресна хората в голям търговски комплекс в Пловдив. Районът около магазина веднага беше отцепен от полицаи и пожарникари, които издирват змията вече над 7 часа.