Свят

01 февруари 2019 12:14

ООН обяви саудитския принц за главен заподозрян в случая Хашоги

Делегацията на ООН в Турция счита Мохамед бин Салман Ал Сауд, принцът на Саудитска Арабия, за главен заподозрян в убийството на журналиста Джамал Кашоги. Това съобщи официалният представител на Партията за справедливост и развитие на Турция и съветни...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

В САЩ се надига вълна срещу Саудитска Арабия

11 July 2019 11:29

Американски сенатори представиха законопроект, предлагащ ограничения за Саудитска Арабия, съобщи Fox News. Законопроектът е внесен от представители и от двете основни партии в американския Конгрес. Те настояват американската администрация да преразгледа отношенията си със Саудитска Арабия. Причината е убийството на журналиста Джамал Хашоги. Той беше убит по време на посещение в саудитското посолство в Турция. Журналистът е известен като критик на саудитските власти. Сенаторите искат да се разгледат действията за спазването на правата на човека в страната и нейната роля в конфликта в Йемен. Предлага се да бъде ограничен достъпа до имоти на Саудитска Арабия в САЩ, както и получаването на лицензи. Предложението трябва да бъде разгледано от Комисията по външни работи към Сената. Това може да стане още следващата седмица.

Ердоган: Убийците на Хашоги ще платят

20 June 2019 08:34

Извършителите на убийството на Джамал Хашоги ще понесат последствията за своите действия. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от Хюриет. Той говори след доклада на ООН по случая. Журналистът беше убит в турското посолство на Саудитска Арабия. Ердоган заяви, че Турция е жертва в този случай. Според доклада на ООН има солидни доказателства за това, че саудитският принц Салман е разпоредил убийството. Убийството на журналиста се определя като международно престъпление. Външното министерство на Саудитска Арабия отхвърли доклада. Оттам заявиха, че в него няма нищо ново.

Саудитска Арабия отхвърли искане на ООН принцът да бъде разследван за убийството на Кашоги

19 June 2019 18:53

Адел ал Джубейр заяви, че в доклада на ООН има крещящи противоречия

ООН: Достоверни доказателства свързват саудитския принц със смъртта на Хашоги

19 June 2019 14:06

Организацията излезе с доклад за убийството на журналиста

В Турция арестуваха двама агенти на ОАЕ, пътували с българска кола

21 April 2019 13:58

От прокуратура съобщават, че разследват връзките им с убийството на Джамал Кашоги

САЩ забраниха на 16 саудитци, свързани с убийството на Кашоги, да влизат в страната

09 April 2019 07:40

Държавният департамент на САЩ вчера наложи забрана на 16 саудитци, свързани с убийството на саудитския журналист и дисидент Джамал Кашоги, да влизат в страната, съобщиха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Кашоги, яростен критик на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, беше убит на 2 октомври в консулството на Рияд в Истанбул. Саудитска Арабия твърди, че смъртта му била резултат от "излязла от контрол операция" и изправи 11 души пред съда за убийството на журналиста.  Сред 16-те лица със забранен достъп до територията на САЩ фигурират Сауд ал Катани, бивш близък съветник на престолонаследника и неговият телохранител Махер Мутреб, предполагаемият лидер на 15-членния спецотряд, изпратен да убие Кашоги. През ноември Вашингтон наложи финансови санкции на 17 саудитски официални представители, заподозрени за участие в убийството, което предизвика силно възмущение по света и опетни имиджа на принц Салман, припомня Франс прес.

Саудитска Арабия обезщетява децата на Хашоги

02 April 2019 07:28

Когато процесът срещу заподозрените за убийството приключи след няколко месеца, децата на Хашоги могат да получат още по-големи суми от няколко милиона долара на човек в рамките на договорката за кръвнината

Миланската "Ла Скала" разваля сделка за €15 млн. с Рияд и връща €3 млн.

19 March 2019 12:29

Острите обществени реакции след убийството на Кашоги спряха партньорството на операта със саудитското кралство

Интерпол издирва 20 заподозрени за убийството на Хашоги

14 March 2019 19:51

Заподозрените, наричани екип за екзекуции, сега ще бъдат издирвани в целия свят

Ердоган разкритикува ЦРУ

16 February 2019 15:10

Турският президент Реджеп Ердоган призова Съединените щати да положат повече усилия за разследването на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги. Според Ердоган казусът не трябва да остава на заден план заради отношенията между Вашингтон и Риад. „ЦРУ не влага пълния си капацитет по този казус. Имаме сериозни очаквания спрямо Съединените щати по разследването. Те трябва да се ангажират. Да не се разграничават от един експерт и журналист като Джамал Хашоги заради двустранните отношения със Саудитска Арабия“, каза Ердоган. Журналистът Джамал Хашоги изчезна при неясни обстоятелства в саудитското посолство в Истанбул на 2 октомври, което предизвика остра международна реакция. Според ЦРУ убийството му е поръчано от кралското семейство в Риад. Оттам обаче категорично отхвърлят каквото и да е участие, припомня БНР.