Свят

01 февруари 2019 17:31

Руснаците се тревожат, че страната им се движи в погрешна посока

Резултатите бележат рязка промяна в сравнение с преди година...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Годишната реч на Путин - обещания след обещание "за народа"

20 February 2019 13:00

Президентът на Русия Владимир Путин предложи да се въведе "данъчна ваканция" за руски граждани, които временно са останали без доходи. В годишната си реч към Федералното събрание на Русия той заяви, че държавата трябва да помогне на хората да излязат от сложната житейска ситуация. По думите му за борбата с бедността трябва да се сключат социални договори, от които да се възползват до 9 млн. души.  Вътрешна политика Путин обяви, че през 2019 година ще бъдат разкрити 90 х

Социалните въпроси са във фокуса на годишното обръщение на Путин ​

20 February 2019 11:49

Икономиката и социалните въпроси са във фокуса на годишното обръщение на руския президент. В момента Владимир Путин отправя традиционното си послание към Федералното събрание.

Черен сняг валя в сибирски град

17 February 2019 22:30

Черен сняг смути жителите на сибирския град Прокопевск.

Университетска сграда се срути частично в Санкт Петербург, има затрупани

16 February 2019 18:42

Няколко етажа са пропаднали при ремонт

По идея на Путин: ще съдят босовете на банди и без престъпление

15 February 2019 11:53

Лидерите на престъпни групировки в Русия ще може да бъдат пращани в затвора само заради водещата си роля в тях, обобщава "Ведомости" същността на законопроект, внесен вчера от президента Владимир Путин в Държавната дума. Проектът предвижда по-тежка отговорност за създаване на престъпни групи. Без да доказва, че криминалният бос лично е извършвал престъпления, следствието ще трябва само да установи, че обвиняемият е ръководел или координирал престъпната дейност на хората си. Президентът Путин предлага заемащите "висши позиции в престъпната йерархия" да бъдат наказвани с 8 до 15 години лишаване от свобода, а организаторите на престъпни групировки - с 12 до 20 години, да получават само ефективни, а не условни присъди и да плащат по-големи глоби - до пет милиона рубли. Според вестника възражения нямат нито руското правителство, нито Върховният съд, дали становища за проекта. Президентската инициатива ще бъде разгледана от парламента с приоритет, уверява председателят на Думата Вячеслав Володин. По думите на Рафаел Марданшин от парламентарната комисия по законодателството, предложената поправка е необходима, тъй като има случаи престъпни босове да не бъдат наказвани за разлика от редовите изпълнители. Помпео: Путин заплашва демокрациите в целия свят Но ако липсва критичен подход от страна на съдилищата, като създател на организирана престъпна група може да бъде обвинен не само някой бизнесмен, но и директор на училище, координиращ действията на учителите, посочва адвокатът Алексей Мелников. Според него поправките в закона ще предизвикат вълна от репресии в Русия. Проектът на Путин влиза в противоречие с ключов принцип на наказателното съдопроизводство - принципа за вината, убеден е друг адвокат - Владимир Жеребьонков. "Какво деяние обаче е извършил човек, признат за лидер?", недоумява експертът. Според него руският президент просто се е повлиял от становището на силовите шефове. Новата мярка ще се хареса на масовия избирател в Русия, смята политологът Абас Галямов. "Избирателят е готов да приветства винаги и всякак жестокостта към престъпниците. От техническа гледна точка това е правилна стъпка - Кремъл затяга в момента гайките на опозицията и трябва да придружи това с аналогични стъпки спрямо престъпността", коментира той пред "Ведомости", цитиран от Би Би Си. В Русия "цялата престъпност е в бизнеса, на улицата вече няма престъпен свят - ако пък има нещо, то е случайно. Какви ти йерархии?". Така коментира предложения от Путин "закон за кръстника" криминалният бос Тайванчик с истинско име Алимжан Тохтахунов, пише онлайн изданието "Фонтанка", като се позовава на радио "Говорит Москва". Сто години путинизъм По думите на Тайванчик, днес хора от властта и от бизнеса в Русия извършват повече престъпления, отколкото всички представители на криминалния свят, взети заедно. "Сами го виждате. Така си е, нали? Те имат връзка конкретно с парите", обяснява Тохтахунов, предава БТА.

Дипломат почина в руското министерство на външните работи

14 February 2019 14:58

64-годишен дипломат е починал тази сутрин в сградата на Министерството на външните работи в Русия. Името на служителя е Олег Кривов. Той е работил в отдела по въпросите за неразпространение на оръжието за масово унищожение. По информация на ТАСС причина за смъртта е сърдечен пристъп. Въпросният отдел е създаден в закрития департамент по въпросите по безопасността и разоръжаването през 2014 година.  По информация на РЕН Тв тялото на Кривов е открито в тоалетната на 19-я етаж.

Рекордни снеговалежи в Москва спряха десетки полети

13 February 2019 16:42

Незапомнени валежите от 140 години насам

В Русия: внимание, бели мечки!

11 February 2019 14:33

Руският архипелаг Нова Земя обяви извънредно положение заради нашествие на десетки полярни мечки, съобщиха в комюнике регионалните власти, цитирани от AFP. Петдесетина бели мечки ходят често в Белушя Губа, най-голямото селище на архипелага, който има около 3000 жители. Някои от животните се държат агресивно, съобщи заместник-началникът на администрацията на архипелага Александър Минаев. "Нападат хора и влизат в жилищни сгради", каза той. Минаев добави, че хората ги е страх да излизат от домовете си и да пускат децата си на училище. Белите мечки са жертва на глобалното затопляне и топенето на ледници в Арктика ги принуждава да прекарват повече време в търсене на храна. Признати са за застрашен вид и ловът им е забранен в Русия. За момента властите се опитват да изгонят мечките с помощта на патрулни коли и кучета, но тези мерки не дават очакваните резултати. Ако използването на светлинни и звукови сигнали не помогне да се уреди проблемът, животните ще трябва да бъдат убити, за да се гарантира сигурността на жителите, предупреждават властите.

Хиляди излязоха на протести в Русия

10 February 2019 20:04

Причината е подкрепа за арестувана правозащитничка

Путин ще отправи послание към Федералното събрание на 20 февруари

09 February 2019 12:18

На 24 февруари се навършват 25 години от първото годишно послание на президента към парламента на Русия. За пръв път това стори Борис Елцин през 1994 г., припомня ТАСС