България

04 февруари 2019 13:44

Всяка десета убита жена е търсила помощ в полицията

В България в периода 2012-2017 г. окръжните съдилища са постановили най-малко 102 присъди за умишлени убийства на жени от мъже. В 95 на сто от случаите убийците са се познавали с жертвите, в 70% те са били в близки взаимоотношения - роднини...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Четворно убийство в Нови Искър

18 February 2019 11:30

Четворно убийство в Нови Искър. По първоначална информация 25-годишен военен е убил родителите си, брат си и баба си. Той е задържан.

Всяка 4-та жена е жертва на домашно насилие

09 February 2019 10:44

"Необходими са повече превантивни мерки", призовават потърпевшите

Инкриминираха домашното насилие

07 February 2019 11:11

Парламентът инкриминира домашното насилие, след като депутатите приеха на второ четене промените в Наказателния кодекс. Законопроектът бе внесен от председателя на парламента Цвета Караянчева и група народни представители. С проекта се допълват квалифицираните състави на убийството и телесните повреди с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие, които ескалират до посегателство срещу живота или здравето на лицата. Предлага се извършването на съответните деяния в условията на домашно насилие да се въздига като квалифициращи признаци в системата на редица престъпни посегателства – подпомагането и склоняването на другиго към самоубийство, отвличането, противозаконното лишаване от свобода, принудата, заканата с престъпление. Народните представители решиха за принуда в условията на домашно насилие присъдата да е между 3 и 10 години затвор, предаде Агенция "Фокус". Който противозаконно лиши някого от свобода в условията на домашно насилие също ще се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. Депутатите решиха, който системно следи другиго и това би могло да възбуди основателен страх за живота или здравето му, или за живота и здравето на негови ближни, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода от 1 година или пробация. Народното събрание реши още насилственото сключване на брак да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години. Със затвор от 3 до 8 години ще бъде наказанието, когато деянието е извършено от родител, друг сродник или настойник, по отношение на непълнолетно лице и по отношение на две или повече лица. При принуда за съжителство на съпружески начала ще се наказват извършителите с лишаване от свобода от 1 до 6 години.

Парламентът обсъжда по-строгите наказания срещу домашното насилие

07 February 2019 08:20

По инициатива на БСП ще се проведат разисквания по питане към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев относно трансплантациите

16-годишен е привлечен като обвиняем за умишлено убийство в Казанлък

06 February 2019 18:53

Разследват 16-годишен за умишлено убийство в град Казанлък. На 5 февруари в Районното управление на полицията е получено съобщение, че на втория етаж на жилищна сграда в Казанлък е намерено тялото на мъж, по което има видими травматични наранявания.

Обсъждат в правната комисия промените в НК

06 February 2019 07:12

Правната комисия в парламента ще обсъди промени в Наказателния кодекс. Те са свързани с борбата с домашното насилие и предвиждат криминализация на всичките му форми.

Жестоко убийство на 80-годишен мъж в Белослав

25 January 2019 20:14

Жестоко убийство в Белослав. 80-годишен мъж беше намерен мъртъв след обир в дома му. Задържани са двама души на 20 и на 23 години.

"Прегръдката на ангела" - моноспектакъл, посветен на домашното насилие

21 January 2019 09:44

Моноспектакъл, посветен на домашното насилие и терзанията на жертвата, пречупени през призмата на личната история, ще бъде представен в Бургас на 23 януари (сряда) от 19.00 ч. в камерна зала „Цено Кандов“ (Кукления театър) от актрисата Тезджан Ферад-Джани. "Прегръдката на ангела" е режисиран от Магдалена Ралчева, добила изключителна популярност с филма си „ХІІ А“ и през чийто поглед авторския текст на Светла Лажова, ще преплете личната драма и з

70-годишен простреля свой съселянин в Огняново, след което се самоуби

20 January 2019 16:25

70-годишен мъж простреля свой съселянин в село Огняново, община Елин Пелин, след което се самоуби. Раненият е 58-годишен собственик на местно заведение в селото. Той е прострелян в рамото и веднага е откаран в болница.

28 българки са убити през 2018 г.: Отрова ли е ревността?

20 January 2019 11:18

Коментира д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски“