Регионални

05 февруари 2019 12:00

Уникален подарък подготвят в Чипровци за папа Франциск

Уникален чипровски килим ще дарят на папа Франциск при посещението му в община Раковски на 5 -ти май, каза кметът на Чипровци Пламен Макавеев. В него ще бъде втъкано логото на Папската визита с надпис Мир на земята, наред с цветовете на флага на Свет...

източник: www.medianews.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Българският език прозвуча във Ватикана с политически оттенък

22 April 2019 10:16

"Във всяка една литургия има молитва, в която църквата изразява чрез няколко миряни намеренията си", разясни ръководителят на секцията с нашия език в радио "Ватикана" Димитър Ганчев

Подготвят трон за папа Франциск в Раковски

19 April 2019 10:09

Тронът, на който ще седне папа Франциск при посещението си в Раковски,се претапицира за височайшата визита. Той беше използван и при посещението на папа Йоан Павел Втори в Пловдив през 2002 г.

Парламентът събра багрите на Северозапада в уникална изложба на Чипровски килими

18 April 2019 15:30

В залата на Клуба на народния представител в Народното събрание бе открита уникална изложба на Чипровски килими. Историята на килимарството в Чипровци бе представена от заместник - кмета на града Илия Илиев и представителите на четвъртото поколение килимари Велика Стоева и Светлана Илиева.

Сестрите от манастира "Св. Елисавета" в Раковски се готвят за визитата на папата

17 April 2019 18:16

Главата на Римокатолическата църква ще посети Францисканския манастир "Св. Елисавета" по време на официалната си визита в град Раковски на 6 май. Папа Франциск ще се срещне със сестрите-мисионерки и ще обядва в салона на манастира.

Правителството отпусна 866 000 лв. за посещението на папа Франциск

17 April 2019 12:39

Правителството одобри допълнителните разходи за 2019 г. в размер на 866 000 лв. за организирането и провеждането на посещението на папа Франциск. От тях по бюджета на Министерския съвет се отпускат 759 000 лв. За Министерството на вътрешните работи са предвидени 77 000 лв., а за  Националната служба за охрана - 30 000 лв. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите/трансферите по централния бюджет за настоящата година. Папа Франциск ще бъде у нас на 5-7 май. Неговото официално посещение е първо на глава на Ватикана и на Римокатолическата църква от 17 години насам. То има важно значение за утвърждаване на България като модел за етническа и религиозна толерантност и като повод за положителни послания към българската общественост за мир и добруване. Папата ще се срещне с представителите на държавните власти, с Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит, с дипломатическия корпус и с гражданското общество. Папа Франциск ще се срещне също с представителите на религиозните вероизповедания, като по време на своята визита ще посети градовете София и Раковски.

Как Раковски се подготвя за папа Франциск

15 April 2019 11:03

След по-малко от месец Светият отец ще посети България

Фабрика от Първомай шие знамето на Ватикана за посрещането на папата

14 April 2019 10:55

Броени дни преди посещението на папа Франциск в Раковски, във фабриката за знамена в Първомай кипи усилен труд. Тук до средата на април трябва да бъдат ушити близо 900 флага, с които ще бъде украсен градът.

Избраха с гласуване картина за папата

12 April 2019 21:21

Картина на Бойчо Котов ще бъде подарена на папа Франциск в Раковски на 6 май. Творбата беше избрана днес след гласуване. В конкурса на общинската администрация се включиха общо 8 души, които не се занимават професионално с рисуване.

В Чипровци ще искат от папата да си върнат ръкописа на Историята на Петър Богдан

12 April 2019 16:00

Кметът на Чипровци Пламен Петков ще търси съдействието на папа Франциск за връщането на ръкописа на историята на техния съгражданин Петър Богдан. В молбата се посочва, че гражданите на балканското градче и искат реликвата да бъде предоставена на музея в Чипровци и да остане там.

Готов е подаръкът на чипровчани за папа Франциск

09 April 2019 09:40

Чипровски килим, който кметът Пламен Петков ще подари на Папа Франциск в град Раковски, изтъкаха Наташа Димитрова и Йорданка Иванова. Те са изобразили земното кълбо с българския трикольор и логото на посещението му в България с надпис „Мир на земята“ на български и латински езици. Втъкани са и характерни елементи от стари чипровски килими, разказах изкусните тъкачки. Те преплитат шарените нишки от 55 години.