Образование и семейство

05 февруари 2019 21:03

Изследване: Българите са почти щастливи

Българите са почти щастливи, сочи първият национален Индекс на щастието, направен по поръчка на списание „Мениджър“. По един показател – социална подкрепа от най-близките – сме чувствително над средната стойност за света, пок...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

„Галъп“: 68% от българите поставят справедливостта над закона, 48% винят държавата за проблемите си

21 August 2019 12:28

След избора на патриарх Неофит през 2013 г. доверието в църквата се запазва на нива между 40 и 50% и като цяло е трайно по-високо от недоверието. Българите базират моралните си критерии на усещането за здрав разум, отколкото на законовите детайли

Първи сме в Европа по смърт на пътя

20 August 2019 17:30

България се нарежда на първо място по смъртни случаи в пътнотранспортни произшествия. Това сочат публикуваните днес данни на Евростат. Фаталните случаи са общо 64 на 1 млн. души население. Статистиката за 2016 г. показва, че подобен тип произшествия са три пъти повече спрямо средното ниво за Европейския съюз. Делът е почти шест пъти по-голям от страната с най-нисък - Малта (11 на 1 млн. жители, също за 2016 г.). Средният дял за ЕС е 23 фатални случая. Делът на смъртните случаи сред пешеходци е най-висок в Румъния (37 на 1 млн.), а най-нисък в Дания (3). Гърция има най-висок дял смъртни случаи, свързани с мотоциклетни катастрофи - 20 на 1 млн. през 2017 г. В България (2016 г.) и в Естония пък делът е нулев. Пътищата в две области в България пък попаднат сред петте най-смъртоносни в Европейския съюз. По данни на европейската статистическа агенция Евростат през 2016 г. в Северозападна България на 1 млн. жители са станали 153 катастрофи с фатален край. Така регионът се нарежда на първо място по този показател. Броят на смъртните случаи в пътнотранспортни произшествия в Европейския съюз през 2017 г. е около 25 000 или по 50 на 1 млн. жители, сочат публикувани днес данни на Евростат. Сред фаталните случаи най-голям е делът на пасажери и шофьори на леки коли (46%), следвани от пешеходци (21%), мотоциклетисти (15%), велосипедисти (8%) и други форми на транспорт. Според данните на Евростат за инцидентите с мотоциклетисти България не е имала нито една катастрофа с мотоциклетист, която да е завършила със смъртен случай.

Българите вярват, че светът ще е по-добър, ако политиците са предимно жени

19 August 2019 15:16

Чувствителен е делът на хората по земното кълбо, които вярват, че светът би бил по-добро място с повече жени в политиката. Българите също са сред поддръжниците на тази идея. Това сочат сравнителни данни на "Галъп интърнешънъл" в 65 държави.* Една трета от хората глобално смятат, че ако политиците бяха предимно жени, светът би бил по-добро място.  На въпрос „Ако политиците бяха предимно жени, според Вас дали светът щеше да бъде по-добър, по-лош или същият?”. 34% от респондентите посочват, че светът, като цяло, би бил по-добър. 17% са на обратното мнение. 41% от запитаните смятат, че не би имало разлика. Останалите 8% се колебаят. Северна и Южна Америка отбелязват най-голяма разлика в полза на тези, които смятат, че повечето жени в политика ще имат положително влияние върху света.   Близкият изток и Северна Африка са единственият регион, в който респондентите като цяло посочват, че светът не би бил толкова добро място с повече жени в политиката, като опцията „по-лош” бележи минимално предимство пред опцията „по-добър“. Докато възрастта и доходите имат малко влияние върху отговорите, религиозно-културната традиция има очевидно влияние. Полът също. При жените очакването, че светът ще бъде по-добър, ако политиците бяха предимно жени, е закономерно много по-силно. Българите вярват в женската сила Обществото в България изглежда по-толерантно от средното глобално към идеята жените да представляват по-голямата част от властта в света. У нас 41% отговарят, че светът би бил по-добро място, ако политиците бяха преимуществено жени. 35% – избират опцията „ще бъде същият”, а 7% казват „по-лош”. 17% се колебаят или не отговарят. Сериозната преднина на „по-добър” пред „по-лош” нарежда страната ни сред принципните поддръжници на идеята за повече жени в политиката. Страната ни е и сред най-толерантните в региона. За сравнение, средно за Източна Европа, делът на вярващите, че светът ще е по-добър с повече жени в политиката, надвишава този на смятащите, че ще е по-лош с 15 процентни пункта. У нас тази разлика е 34 процентни пункта. *Изводите са от годишните глобални изследвания на световната асоциация „Галъп интернешънъл“ (в сътрудничество с УИН). Данните са обобщени от „Галъп интернешънъл“ специално за Българската национална телевизия, представени в предаването #Европа и легендарната рубрика „Къде сме ние“ на „По света и у нас“.

Стотици хиляди са напуснали Западните Балкани, за да живеят в ЕС

16 August 2019 14:43

Евробарометър: Сърбия - единствената страна от Западните Балкани, в която гражданите имат повече доверие в националното правителство, отколкото в ЕС

Изследване: Манолова с 5% преднина пред Фандъкова за кметските избори в София

14 August 2019 11:42

Слави Трифонов има по-висок рейтинг от Бойко Борисов

„Евробарометър“: 55% от българите вярват в ЕС, но само 20% подкрепят еврото

06 August 2019 08:20

Повечето европейци вярват, че гласът им се отчита в Съюза

Мнозинството от българите искат да отдаваме по-малко значение на материалното

04 August 2019 18:41

Мнозинството от българите смятат, че бихме живели по-добре, ако отдаваме по-малко значение на материалното. Това показва проучване на „Галъп интернешънъл". Оказва се, че делът на българите, които мислят така, надвишава средния за света с 10 процентни пункта. А делът на негативните отговори е двойно по-малък от средния за света.

"Галъп интернешънъл" изследва обществените нагласи в края на политическия сезон

01 August 2019 20:44

"Галъп интернешънъл" с изследване на обществените нагласи в края на политическия сезон. Данните събрани чрез допитване през юли показват доверието към правителството от 29 %. Ето какво е и одобрението към политическите фигури у нас.

„Галъп“: Очакванията на българите за икономическото развитие на страната са песимистични

29 July 2019 11:49

Икономически подем очакват жителите на страни като Нигерия, Виетнам, Индонезия, Индия и други

Генералният директор на „Евростат”: България е на първо място по смъртност в Европа

28 July 2019 19:26

Мариана Коцева сподели, че в статистическия институт получават странни въпроси като: „Колко е броят на ресторантите, които предлагат фондю в ЕС?”