България

06 февруари 2019 07:12

Обсъждат в правната комисия промените в НК

Правната комисия в парламента ще обсъди промени в Наказателния кодекс. Те са свързани с борбата с домашното насилие и предвиждат криминализация на всичките му форми....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Баща жестоко преби двете си дъщери в село Синя вода

16 August 2019 22:52

10-годишно момиче, пребито от баща си, е подало сигнал в кметството в разградското село Синя вода. От полицията и „Закрила на детето" в Разград са установили, че и 6-годишната му сестра е жестоко бита. Заедно с братчето им, двете момичета са настанени в приемни семейства. Бащата е арестуван и се разследва за нанесена телесна повреда в условията на домашно насилие.

В Пловдив отвори приемна за жертви на домашно насилие

11 August 2019 13:53

Приемна за жертви на домашно насилие заработи в най-голямата болница в Южна България - Университетската „Свети Георги". В нея пострадалите ще получават безплатно психологическа и юридическа подкрепа. Медицински специалисти от здравното заведение вече са обучени как да разпознават белезите на насилието. Приемната е открита с подкрепата на Министерството на правосъдието, МВР-Пловдив, УМБАЛ „Свети Георги" и фондация „Джендър алтернативи".

Осъдиха на 25 г. затвор мъж, убил приятелката си

30 July 2019 15:32

Апелативеният съд в Бургас потвърди като правилна, законосъобразна и справедлива 25-годишната ефективна присъда на Теньо Енчев, признат за виновен от две съдебни инстанции за зверското убийство на 20 – годишната Ивета Т. от Айтос.

ВМРО иска до 5 г. затвор за фашистка идеология и газене за знамена

24 July 2019 13:17

Завишаване на наказанията за проповядване на "фашистка или друга антидемократична идеология" - от до 3 години на до 5 затвор - предлагат двама депутати от ВМРО - Емил Димитров (Ревизоро) и Милен Михов с промени в Наказателния кодекс.  Второто им предложение е и за поругаване на националния герб, химн или знаме, както и на знамето на Европейския съюз, наказанието да е до 5 години зад решетките, вместо сегашните до 2 години. И в двата случая законът предвижда и опция за нагалане на глоба - съответно до 5000 и до 3000 лв. При възможните финансови санкции двамата представители на "партиотите" не са предложили промени, става ясно от законопроекта, внесен днес в Народното събрание.  "Измененията, които предлагаме, са свързани със зачестилите прояви на разпространение на фашистка идеология под различна форма и необходимостта да се реагира подобаващо, за да се пресече тази опасна тенденция", пишат Димитров и Михов в мотивите си. Според депутатите по-ниските наказания, заложени сега в НК, не допринасят за добра превенция на описаните престъпления. Нещо повече - ако те останат в настоящия си размер, ще продължи практиката пълнолетните лица, извършили някое от описаните престъпления, които обаче не са били осъждани и не са извършили и друго престъпление, да избягват ефективните наказания и да им се разминава само с глоба.  Това е така, заради разпоредбата на друг текст от НК - чл. 78а, който гласи: Чл. 78а. Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от хиляда до пет хиляди лева, когато са налице едновременно следните условия: а) за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо; б) деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел; в) причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени. Димитров и Михов не са посочили в мотивите си към промените в НК конкретни примери за "зачестили прояви" на разпространение на фашистка идеология. Нито на конкретни случаи за поругаване на национални символи или на символи на ЕС.  В годините обаче е имало много случаи на поругаване символи и най-вече на знамето на Европейския съюз. Такива инциденти (най-често без особени последствия - б.р.) са се случвали на митинги на крайнолеви движения или на демонстрации с участието на активисти на "Атака".

Художничка посвети изложба на жертвите на насилие

16 June 2019 10:49

Кога и защо жертвите се превръщат в насилници? Отговор може да потърси в "Има нещо гнило в Рая" на Искра Благоева

Правосъдното министерство ще бори домашното насилие с 450 хиляди лева

31 May 2019 10:10

Парите са отделени за финансиране на три приоритетни цели за предотвратяване на случаите на домашно насилие както срещу жени, така и срещу мъже.

Мъж простреля бившата си жена

22 May 2019 14:31

Жената е подавала жалби за домашно насилие срещу него

Неизбежната отбрана вече не е наказуема

08 May 2019 11:42

В момента законът не е достатъчно толерантен към тези, които защитават собствеността си, коментират от ОП, които внесоха промените миналата година

НС обсъжда на първо четене промените в Наказателния кодекс

08 May 2019 07:32

Депутатите ще обсъдят на първо четене промените в Наказателния кодекс. Текстовете на законопроекта касаят неизбежната отбрана. Предвижда се да не се счита за превишаване на пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез влизане в жилище с взлом и когато е застрашен животът или здравето на отбраняващия се.

Глобиха мъж от Козлодуй, нарушил заповед за защита от домашно насилие

25 April 2019 13:30

Съдът е одобрил споразумение сключено от Районна прокуратура - Козлодуй, с което подсъдимият В. Б. се е признал за виновен за извършено от него престъпление против правосъдието - нарушена заповед за защита от домашно насилие.