Християнство

10 февруари 2019 17:07

Отбелязахме една година от кончината на дядо Добри

На 13 февруари се навършва 1 година от кончината на обичния на всички ни Дядо Добри /Добре Димитров Добрев/, известен още като „светецът от Байлово“. По този повод в съботния ден на 9 февруари, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викари...

източник: www.bg-patriarshia.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Учениците в Кунино изработват паметника на дядо Добри

17 March 2019 10:05

Паметник на дядо Добри, известен с прозвището Светеца от Байлово, изработват в училището по каменоделие във врачанското село Кунино. Монументът е дарение от учениците и учителите в специализираното учебно заведение, което е единствено у нас и на Балканите.

Благотворителен сладък базар организираха в Зверино за паметника на Дядо Добри

13 February 2019 15:00

Стара народна мъдрост гласи, че планината ражда хора с големи сърца. За пореден път тази изконна мъдрост доказаха коравите балканджии от мездренското село Зверино, които организираха благотворителен сладък базар, за да подпомогнат за изграждането на паметника на Светеца от Байлово, Дядо Добри.

Спомен за Дядо Добри и Божията му мисия (Видео)

09 February 2019 22:00

Преди точно една година земния си път завърши човекът, който много наричаха „Светецът от Байлово“ – Дядо Добри. На този ден отново десетки се събраха да почетат паметта му, а спомен от първо лице на последният му изповедник Протойерей Серафим Янев ни напомня, че мисията на Дядо Добри беше да ни накара да се върнем към вярата в Бога.   Добрият старец не е искал материални блага или слава за себе си, а спасение за хората.   Този човек неслучайно измина пътя си не просто да събира средства, а да ги даде на църквата, за да покаже, че точно там е мястото, където можем да намерим спасението, не само вечния, но и земния живот. Това, което правеше, е да накара хората да бъдат милостиви, за да може и Бог да бъде милостив към тях    Дядо Добри пристъпваше с благоговение към причастие    Излезе филм, книги, които нямат общо с Дядо Добри    Сега се прави паметник на доброто и ще бъде с Дядо Добри    Всички, които идваха при него, не просто наставляваше да бъдат хора, а да обичат Бог Неразбираем беше за нас и за хората тук в Байлово като човек, който си е оставил семейството и тръгнал да проси за църквата Той изпълняваше мисията си всеки ден – в пост, молитва.   Два пъти обраха къщичката му и са взели пари, които е събрал – той се чувстваше виновен за това, че не е успял да предаде хорската милостиня в църквата    Дядо Добри непрестанно ни говореше за Господ. Неговата мечта в последните годин беше да бъде при Бога Към него се обръщаха всякакви хора – от тези със скъпи костюми, рокери, металисти  През неговия живот много от нас взимаха пример.   {cbrelatedarticle count="2" /}    Мисията на Дядо Добри беше българите да се върнат към вярата и да тръгнем към Бога.   Да оставим  ни води неговата вяра и любов към Бога, така ще го почетем, призова протойерей Серафим Янев.Дядо Добридядо Добревидео

С помощта на Дядо Добри издигнаха най-големия храм в Софийска област

02 February 2019 09:50

Най-големият храм в Софийска област е почти завършен. Той се намира на гара Елин Пелин и е издигнат с огромната подкрепа на покойния вече Дядо Добри, който е дарил 18 000 лева. С издигането на внушителната църква се сбъдва една от основните мисии на Светецът от Байлово – а именно да има храм на гара Елин Пелин. Предстои той да бъде напълно завършен, но все още има нужда от средства, за да се осъществи това. „Имаме нужда от още неща, за да го довършим. Трябват ни ср

​Тази вечер в НДК: Премиера на филма за дядо Добри - "Тихият ангел"

18 December 2018 07:16

Тази вечер в НДК предстои премиерата на филма "Тихият ангел" - лента, която разказва житейската история на дядо Добри - най-големият дарител на храм-паметника "Св. Александър Невски", които си отиде от този свят на 13 февруари.

В САЩ отличиха филма за Дядо Добри - „Тихия ангел“

14 December 2018 18:17

Документаният филм за българският съвременен светец Дядо Добри спечели наградата за "Най-добър интернационален документален филм" на фестивала в Лос Анджелис "United States Film Festival". Филмът „Тихият Ангел“ е документален разказ за живота и делото на Дядо Добри. Разпознаваем от мнозина, като „Най-смиреният човек на света“ или „Светецът от Байлово“. Надживял две световни войни, смените на политическите режими и страстите на новото време. Неговата история стига до нас, за да ни докосне със своята безкрайна любов, смирение и вяра. В лентата проследяваме живота на Дядо Добри в поредица от интервюта с хора, чиито съдби са преплетени с неговата. Някои от тях изиграват важна роля в новата история на България. Във филма са включени уникални архивни кадри, както и неизлъчвани досега откровения на Дядо Добри. Филмовата лента е копродукция между България и Германия, снимана в пет държави. Една истинска история за силната вяра и себеотдадеността. Необикновената история на един обикновен човек - Добре Добрев, Тихият Ангел. Премиерата в Българя е на 18 декември от 20 ч. в зала 1 на НДК.

Благотворителна фотоизложба "Дядо Добри" гостува в техникума в Кунино

20 November 2018 09:33

В Деня на християнското семейство и младеж - 21 ноември, Клубът на фоторепортерите и фотографите в България организира благотворителна фотоизложба "Дядо Добри" в подкрепа на инициативата на Сдружение "Азбукари" за изграждане на паметник на Доброто в единствената на Балканите Професионална гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино. Авторът на книгата "Дядо Добри - Светецът от Байлово", журналистът Борислав Радославов ще изнесе своеобразен открит урок под наслов "Часът на доброто".

Дядо Добри оживя в благотворителна изложба на открито (снимки)

09 November 2018 13:44

Целта е да бъде изграден "Монумент дядо Добри - първият паметник на Доброто в България"

„Тихият ангел“ излиза на големия екран

12 October 2018 13:06

След близо 4-годишна работа, на големия екран тръгва изключителният филм „Тихият ангел“, който разказва историята на големия български ангел – Дядо Добри. Премиерата ще се състои на 18 декември в Зала 1 на Националния дворец на културата. Филмът „Тихият Ангел“ е документален разказ за живота и делото на Дядо Добри, разпознаваем от мнозина като „Най-смиреният човек на света, или „Светеца от Байлово“. Надживял е две световни войни, смените на политическите режими и страстите на новото време. Неговата история стига до нас, за да ни докосне със своята безкрайна любов, смирение и вяра. В лентата проследяваме живота на Дядо Добри в поредица от интервюта с хора, чиито съдби са преплетени с неговата. Някои от тях изиграват важна роля в новата история на България. Във филма са включени уникални архивни кадри, както и неизлъчвани досега откровения на Дядо Добри. Филмовата лента е копродукция между България и Германия , снимана в пет държави. Една истинска история за силата вяра и себеотдадеността. Необикновената история на един обикновен човек – Добре Добрев, Тихият Ангел. Билети могат да бъдат закупени от билетния център на НДК, както и онлайн.