Икономика и бизнес

11 февруари 2019 08:30

Пламен Димитров: Наблюдава се бавно, но устойчиво увеличение на доходите

През последните 4-5 години няма достатъчно кадри на пазара. Проблемът с демографията ни тласка в посока, която носи след себе си устойчиво повишение на доходите. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в Сутрешния блок на БНТ....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Над 20 000 души не са получавали редовно заплатите си през 2018 година

19 April 2019 13:27

Над 20 000 души не са получавали редовно заплатите си през 2018 година, а често се установява не само забавяне, но и работа без договор.

НСИ: Доходите ни през 2018 г. са се увеличили със 7,6%, разходите с 10,6%

16 April 2019 12:45

Социалните трансфери - пенсии, обезщетения за безработни, семейни добавки за деца и др., формират 29,8% от средствата на домакинствата

Евростат: България е с най-ниска ставка на разходите за труда в ЕС - едва 5,4 евро на час

11 April 2019 14:16

Средните разходи в цялата икономика на Европейския съюз са 27,4 евро, сочат последните данни на Европейския статистически институт

Пламен Димитров: 800-850 лв. трябва да е минималната заплата през 2022 г.

05 April 2019 08:33

Ръстът на доходите през последната година забави темпове - това каза в сутрешния блок на БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Задълбочава се разликата между живеещите на ръба на бедността и богатите

04 April 2019 19:50

Средната заплата у нас се е увеличила с почти 90% през последните 10 години. Това показва изследване на Европейския синдикален институт. В същото време обаче резултатите показват, че се задълбочава пропастта между хората, които живеят на ръба на бедността и тези, които получават високи възнаграждения.

Борисов: Квалифицираните работници избягаха, защото тук са евтини

28 March 2019 12:52

Държавата трябва да положи усилия да помага на бизнеса, за да може компаниите да вдигат доходите. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на Българо-германски икономически форум. "С общи усилия, на първо и единствено място са доходите", заяви премиерът в отговор на въпрос на представител на германския бизнес за възможността за реформиране на трудовото ни право. Той изтъкна проблема с работната ръка в страната и посочи, че всички политици, включително и той, носят грях за това, че страната е била рекламирана с квалифицираната и евтина работа ръка. Така работниците от различни сфери са отишли в страни, където заплатите са по-високи. Борисов все пак отбеляза, че има сфери - като високите технологии, където хората вече взимат високо възнаграждение и българите, работещи в чужбина, вече се връщали в родината. "Квалифицирани добре, но евтини ни изигра лоша шега и тези квалифицирани работници отидоха там, където ще им плащат добре. На първо място са доходите. Хората свикнаха с новите магистрали, с метрото, сега искат доходите да се вдигнат. Българите се съизмерват с австрийци, германци, и ако не бъдат повишени заплатите, миграцията ще продължава", каза още Борисов. Според Бойко Борисов ще има големи последствия за всички при Брекзит без договор. Той изтъкна, че българските министерства се готвят за подобен сценарий. "Който си мисли, че Брекзит е далеч и нас не ни касае, много се лъже", допълни Борисов. Премиерът заяви още, че за бизнеса е важно да има стабилни данъци и икономическа среда. Той посочи, че страната има огромен фискален резерв и гарантирано чрез валутния борд съотношение евро – лев. Борисов подчерта, че външният ни дълг ще продължава да пада. "Зависи кога сключим сделките за военните проекти, но резервът така или иначе е голям и няма да предизвика трус, а и сме поели ангажимент в НАТО да направим до 2 на сто разходите за отбрана", посочи още премиерът. Той допълни, че му е приятно да вижда, че вече България изнася изделия от машиностроенето, електрониката и развива реалните индустрии, което държи ръста на икономиката на процента, който е в момента. Борисов каза още, че износът ни за Германия вече е по-голям от вноса. И каза още, че през юли България ще получи покана за чакалнята на еврозоната.

КНСБ оспорва позицията на кабинета за отпуските на работниците

25 March 2019 20:30

КНСБ e против позицията на правителството до Съда на Европейския съюз, според която работник, който е бил незаконно уволнен и след това възстановен на работа от съда, няма право на платен годишен отпуск за времето от уволнението до възстановяването му на работа. От синдиката настояват това решение да бъде обсъдено със социалните партньори.

Еврото и ние: Как единната валута ще се отрази на цените и доходите у нас

12 March 2019 08:20

Как приемането на еврото ще се отрази на цените и доходите - анализ по темата в Сутрешния блок на БНТ направиха икономистите Владимир Каролев и Георги Вулджев.

Какво ще се случи с парите ни през 2019 г.

10 March 2019 10:15

„Тази година доходите на българите ще растат много повече, отколкото икономиката като цяло”, прогнозира финансистът Емил Хърсев

Пламен Димитров: Увеличението на доходите не се усеща заради ускорената инфлация

05 March 2019 18:36

Какви са равнищата на доходите в българските домакинства и къде се коренят основните причини в голямата "социална ножица" у нас - темата в "Още от деня" коментира Пламен Димитров, президент на КНСБ.