Култура

11 февруари 2019 12:15

Александрина Пендачанска в "Тоска" през юли във Варна

7 спектакъла в "Опера в Летния театър" през лятото на 2019-а в морската ни столица...

източник: impressio.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

НДК и Софийската опера и балет ще работят съвместно по събития на открито

22 April 2019 19:55

НДК и Софийската опера и балет ще работят по съвместни проекти за развитието на фестивалната култура и събитията на открито. Днес двете институции подписаха Меморандум за сътрудничество. Подпомагането при продажбата на билети и общите послания към културната публика също са сред акцентите в документа.

"Дон Жуан" се връща на сцената на Софийската опера

17 April 2019 20:48

След 15-годишно отсъствие, Софийската опера връща на сцената шедьовъра на Моцарт "Дон Жуан". Премиерата е четвъртата продукция, която световноизвестният режисьор Уго де Ана поставя у нас. За подготовката на заглавието беше привлечена още една легенда - сопраното Анна Томова- Синтова, призната за еталон в изпълнението на Моцартови героини.

Защо унгарски певци се самоопределиха като афроамериканци

08 April 2019 14:20

Държавната унгарска опера намери начин да заобиколи изискването операта „Порги и Бес“ на Джордж Гершуин да е с изцяло чернокож актьорски състав – певците са поканени да подпишат документ, според който се идентифицират като афроамериканци, съобщава „Гардиън“. За пръв път спектакълът се игра преди година в Унгария и още тогава доведе до спорове с наследниците на творчеството на Гершуин. Според тях, операта трябва да се изпълнява само от чернокожи певци. Въпреки това, шоуто се върна в афишите с още шест представления, първото от които осъществено на 5 април. Различни унгарски медии твърдят, че оперният театър използва нелегални версии на музикалните произведения, тъй като не са получили разрешение да играят операта с бели певци. Междувременно, унгарският сайт „Индекс“ разкри, че дни преди спектакъла на 5 април актьорите са били поканени да подпишат документ, който гласи: „Аз, долуподписаният, заявявам с този документ, че афроамериканският произход и идентичност са неделима част от моята идентичност. Заради това съм особено щастлив/а, че мога да участвам в операта на Джордж Гершуин „Порги и Бес“. Повечето певци са сложили подписа си под твърдението и докато за управата на оперния театър това е просто шега, някои от участниците наистина са били разтревожени, че неподписването на документа може да навреди на бъдещата им кариера, твърди източникът на „Индекс“. В програмата за месеца, раздавана във фоайетата, червена линия под заглавието на Гершуин не крие проблемите с наследниците на композитора. „Начинът, по който се прави тази продукция на „Порги и Бес“, е неоторизиран и противоречи на изискванията за представяне на творбата“, пише на флаерите. Оправданието на оперния театър е, че в държава като Унгария спазването на изискването за изцяло чернокож състав на практика ще означава, че мюзикълът е невъзможен за изпълнение. Аргументът спечели много унгарци на своя страна. Освен това дебатът се превърна в част от културната война срещу либерализма, превърнал се в мръсна дума в Унгария на Виктор Орбан. Силвестър Оковач, директор на оперния театър, отказва коментар пред „Гардиън“ за подписаните документи и твърди, че казал всичко пред „Индекс“. Отговорите му пред медията всъщност са серия от въпроси, които той задава на изданието, сред които: „Кой цвят е „черен“ според цветовата скала на „Пантон“?“, „Един от предците на Барак Обама е „бял“, би ли било редно той да участва в „Порги и Бес“?“, както и „Ще запазите ли самообладание, ако платите за продукт, изложен на витрината, но продавачът ви каже, че не може да го закупите, защото не сте черен?“. Оперният театър влезе в новините с подобен скандал и миналата година – тогава 15 представления на мюзикъла „Били Елиът“ бяха отменени, след като някои медии предупредиха, че „може да превърне децата в гейове“. "Площад Славейков"

Вагнер в Метрополитън

28 March 2019 13:55

Гледаме „Валкюра“ в програмата „Метрополитън опера: На живо от Ню Йорк“ на 30 март, събота, от 18 часа в Синема Сити София.

Завръщането на „Трубадур“

22 March 2019 18:58

Обичаната от публиката творба изпълни до краен предел залата на Софийската опера и в петте вечери в края на февруари. 

„Италианката в Алжир“ оживява на сцената на Старозагорската опера

09 March 2019 12:29

Tази вечер на сцената на Старозагорската опера за първи път оживява шедьовърът на Росини „Италианката в Алжир“. Постановката е част от „Балкански мрежи“ - обмен на артисти и представления между балкански оперни театри.

Анджела Георгиу в София

05 March 2019 12:17

Тя заслужава възхищение не само на красивия си глас и своето актьорско майсторство, но и заради способността да отстоява вижданията си за оперното изкуство.

„Дъщерята на полка“ в Метрополитън опера

01 March 2019 14:15

Белкантото се връща на сцената на нюйоркския театър с операта на Доницети. Българската публика ще я гледа в програмата Met Live in HD на 2 март, събота, от 20 часа в Синема Сити София.

Световно известни имена в афиша на пловдивския фестивал Opera Open 2019

25 February 2019 16:00

Оперният туризъм в Пловдив вече личи ясно, каза днес на брифинг Нина Найденова, директор на Държавна опера- Пловдив. Реализирането на международни проекти на нивото на големите европейски театри привлича около 35% от публиката от чужбина. 35 годишният оперен фестивал в днешния си вид представлява многожанрова платформа, в която са представени опера, оперета, мюзикъл, класически балет и съвременен танц. Фестивалът по традиция се провежда в Античния театър, една трета от местата вече са резервиран

Големите имена на България - Райна Кабаиванска пред БНТ

24 February 2019 14:09

Оперната певица Райна Кабаиванска е в България, за да бъде със свои ученици от майсторските класове в Нов български университет при участието им в премиерата на "Трубадур" от Джузепе Верди в Софийската опера и балет на 24 февруари от 16 ч. Примата гостува в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".