Свят

11 февруари 2019 11:48

Афганистанският президент предложи офис на талибаните

Афганистанският президент Ашраф Гани предложи на движението "Талибан" да си открие офис в Афганистан, но офертата му бе бързо отхвърлена от групировката, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Гани изрази безпокойство, че талибаните изолират пра...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Талибаните нападнаха хотел в Западен Афганистан, трима души са убити

13 July 2019 17:07

Атаката е извършена въпреки преговорите между САЩ и талибаните, които започнаха наскоро

Войната срещу талибаните - мирът отново се отлага

09 July 2019 08:15

Двудневните срещи между представители на талибаните и афганистански политици приключиха с обещания за намаляване на насилието в Афганистан, предаде ДПА. В съвместна декларация, обявена в Доха, делегатите заявиха, че с цел намаляване на цивилните жертви до нула трябва да бъдат прекратени атаките срещу организации за "социално добруване" като религиозни центрове, болници, граждански образователни институции, базари, язовири и работни места в цялата страна. В друг параграф от декларацията, обхващаща две страници, делегатите призовават за безусловно освобождаване на възрастните, инвалидите и болните затворници от двете страни. Диалогът, който започна в неделя, се оценява като важна стъпка към по-значими мирни преговори. В срещата участваха представители на талибаните, както и на различни части от афганистанското общество. Макар да присъстваха и служители на афганистанските власти, германското министерство на външните работи и бунтовниците заявиха, че те участват като частни лица и не представляват правителството в Кабул. Засега не се знае кога споразумението ще бъде изпълнено, нито дали декларацията е обвързваща, тъй като срещата не бе със статут на преговори. По-вероятно е документът да бъде определен като меморандум за разбирателство. Талибаните ще бъдат готови да обсъждат примирие в рамките на междуфганистанския диалог едва след подписване на мирно споразумение със САЩ, заяви ръководителят на делегацията им.

В Катар се подготвя исторически мир

07 July 2019 14:52

Третият кръг от мирните преговори между представители на талибаните и афганистански политици започнаха в катарската столица Доха, предаде ТАСС. Като частни лица присъстват и членове на правителството в Кабул. Отсъстват неколцина политици, участвали в мирните преговори за Афганистан в Москва, сред които експрезидентът Хамид Карзай, бившият президентски съветник по националната сигурност Ханиф Атмер и ръководителят на партия "Джамиат и ислами" (Ислямско общество) Ата Мохамад Нур. Встъпителни изказвания за двудневната конференция направиха специалният пратеник на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад, специалният пратеник на Германия за Афганистан и Пакистан Маркус Поцел, както и катарският дипломат Мутлак бен Маджид ал Кахтани. Вторите междуафганистански преговори се състояха на 28-30 май в Москва. На тази среща бе прието съвместно комюнике. В започналата конференция под съпредседателството на Катар и Германия участват над 60 афганистанци. Според съобщение от четвъртък на германското министерство на външните работи голяма част от участниците заемат или са заемали правителствени постове, а останалите идват от различни сфери на живота в Афганистан. Но и германското външно министерството, и талибаните уточниха, че никой от афганистанците не представлява правителството в Кабул. Досега талибаните отказват да преговарят пряко с правителството на Афганистан, тъй като го възприемат като марионетка на Запада. Халилзад вече заяви, че последният кръг от преговорите между САЩ и талибаните е бил "най-продуктивният досега". Според американския пратеник тогава е бил постигнат напредък по четири теми - гаранции срещу терористични атаки, изтегляне на американските войски, участие във вътрешноафганистански диалог и преговори и трайно и пълно примирие. Преговорите между талибаните и САЩ ще бъдат прекъснати за два дни заради срещата в Катар, заяви представител на ислямистките бунтовници.

Кървава събота в Афганистан

06 July 2019 16:36

Групировката "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за атака срещу шиитска джамия в Афганистан, предаде Ройтерс. Най-малко трима души са загинали и 20 са били ранени при бомбената експлозия в храм в централната афганистанска провинция Газни снощи, съобщи говорител на регионалните власти. Сунитската екстремистка групировка пое отговорност за нападението. ИД нарича шиитското малцинство в Афганистан "вероотстъпници". В последно време афганистанската провинция Газни стана сцена на ожесточени сражения между правителствените сили и талибаните. Конфликтът е предимно между представители на сунитското мнозинство, но атаките срещу шиити се увеличиха през последните години. Броят на убитите при вчерашния минометен обстрел срещу пазар в северозападната афганистанска провинция Фаряб достигна най-малко 14. 39 души, сред които четири деца, са били ранени, съобщи представител на афганистанската армия. Той приписа атаката на талибаните, като предположи, че ислямистките бунтовници са обстрелвали близък военен контролно-пропускателен пункт. За момента няма коментар по случая от страна на талибаните.

Талибаните поеха отговорност за кървавия атентат в Кабул: поне 34 загинали и 68 ранени

01 July 2019 11:55

Експлозията е била причинена от кола бомба - мишената - афганистанското министерство на отбраната

САЩ и талибаните преговаряха в Доха

30 June 2019 19:33

Нов кръг от преговори между САЩ и движението „Талибани” бяха проведени в Доха. На тях са обсъдени редица въпроси, включително и изтеглянето на чуждестранни войски от Афганистан. „По време на разговорите се търсеха дипломатически пътища да постигане на мир и стабилност в Афганистан”, пише в съобщение на Министерство на външните работи на Катар. „В този кръг от преговорите страните обсъдиха изтеглянето на чуждестранните войски от Афганистан, неизползването на територията на страната срещу САЩ или която и да било друга държава, участие в междуафганистарския диалог и преговори, а също така и напълно прекратяване на огъня”, уточняват от катарското ведомство. Катар, който се явява посредник в сегашните преговори, приветства сегашният диалог между САЩ и талибаните, като го окачестви като „важно събитие в мирните преговори за Афганистан”.

Талибаните убиха 25 свои противници в Афганистан

29 June 2019 15:02

Поне 25 бойци от афганистански проправителствени милиции бяха убити при атака на талибаните в северните райони на страната, съобщиха официални представители. Това се случва в момент, когато САЩ трябваше да започнат нов кръг от преговори с екстремистите в Катар.

Американски конвой попадна под атака в Афганистан, има загинали цивилни и ранени военни

31 May 2019 14:50

Ден по-рано близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ извърши нападение срещу военна академия, в резултат на което загинаха най-малко шестима души

Противопехотна мина уби седем деца в Афганистан

11 May 2019 17:44

"Мината е била поставена от талибаните до главен път, за да нанесат щети на силите за сигурност", обяви говорител на властите

Силна експлозия разтърси центъра на Кабул

08 May 2019 11:36

Силен взрив разтърси централната част на Кабул в първата седмица от свещения за мюсюлманите месец Рамадан, предава AFP, цитирана от Фокус. "Мога да потвърдя експлозия в района на Шар-е-Нау в Кабул. Проверяваме подробностите", заяви Фердаус Фрамурц, говорител на полицията в града.