Свят

11 февруари 2019 12:09

Вучич: Зад протестите в Белград стои някой от Косово

Държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич изрази увереност, че зад антиправителствените протести в Белград "стои някой от Косово", предава сръбската държавна информационна агенция Tanjug, цитирана от "Фокус". "Достатъчно е да се видят...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Премиерът на Косово: Да се въоръжаваме ли и ние след договорите на Сърбия с Франция и Русия

17 July 2019 12:02

Рамуш Харадинай твърди, че страховете от война са нараснали

Заев: Вучич е човек на Русия

12 July 2019 17:30

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев е определил сръбския президент Александър Вучич като човек на Русия, съобщи B92. Запис на разговор със Заев разпространиха руските комици Владимир Кузнецов и Алексей Столяров. Двамата са успели да се свържат с премиера, представяйки се за бившия украински президент Петро Порошенко. Пред тях той е изразил опасения за сигурността на региона, ако се стигне до размяна на територии между Косово и Сърбия. Той смята, че това може да се случи, тъй като Вучич е „човек на Русия“. Заев заявява, че е говорил и с американския държавен секретар Майк Помпео по този въпрос. Самият премиер призна, че е провел такъв разговор.

Не пуснаха сръбския министър на отбраната да влезе в Косово

10 July 2019 10:52

В отговора на Прищина пише само, че "нямат възможност да отговорят положително на искането" за посещение

Вучич сдава партийната корона

09 July 2019 11:06

Президентът на Сърбия Александър Вучич, който е и председател на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП), заяви, че догодина друг ще поеме управлението на партията, защото не планира да се кандидатира на изборния конгрес на СПП през декември. Трима са най-сериозните кандидати да оглавят партията - премиерът Ана Бърнабич, вътрешният министър Небойша Стефанович и кметът на Нови Сад и заместник председател на СПП Милош Вучевич, пише белградският вестник "Вечерне новости". В по-широката листа на потенциални наследници на Вучич на лидерския пост в партията са още министърът на правосъдието Никола Селакович, председателят на сръбската правителствена Служба за Косово и Метохия Марко Джурич и управителят на Сръбската народна банка Йоргованка Табакович, допълва вестникът. Не е изключено на финалната права в надпреварата да влезе още някой от сегашните заместник-председатели на СПП като Миленко Йованов, пише "Новости".

Сърбия: Две страни искат Велика Албания

08 July 2019 19:06

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич отправи упреци към Албания и Косово, съобщи B92. Той е недоволен от решението на двете страни да откажат участие в регионална конференция. Те обявиха, че няма да участват в конференцията на държавите от Югоизточна Европа. Събитието започва днес в Босна и Херцеговина. От Косово обявиха, че са недоволни, защото не са били поканени както представители на суверенна държава. „Това е част от стратегията за Албания. Косовските албанци искат да обединят външната политика на двете страни. Така ще стигнем до създаване на Велика Албания. Тези действия не са положителни за стабилността на региона“, заяви Дачич. Организаторите на конференцията обявиха, че тя има за цел сближаване между региона и страните в него.

Скандалът със Сърбия: Борисов коментира, Харадинай благодари 

07 July 2019 11:47

В понеделник ще бъде извикан сръбският посланик в българското външно министерство

Рамуш Харадинай отрича да е отказван достъп на сръбски официални лица в Косово

05 July 2019 16:22

Информацията идва ден след като началникът на кабинета на външния министър на Косово Беджет Пацоли, Йетлир Зиберай, обяви, че Прищина е забранила достъпа на всички сръбски официални лица в страната

Сърбия: Косово удари шамар на ЕС

04 July 2019 18:40

Косово удари силен шамар на ЕС. Това заяви сръбският външен министър Ивица Дачии, цитиран от B92. Днес правителството в Косово излезе със специално решение. В него то забранява на всички сръбски официални представители да влизат на територията на страна. „Това не е удар толкова срещу нас, колкото срещу ЕС. Там си затварят очите за това как премиерът и президентът на Косово нарушават нормите на международното право. Това са престъпници, които повишиха митата за нашите стоки и оставиха хората в северната част на страната без лекарства и храни. В Северно Косово вече усетиха техните действия“, заяви Дачич. В Северно Косово, където живеят основно сърби, вече имаше демонстрации срещу повишаването на митата. САЩ и Европа настояват този въпрос да бъде решен.

Косово затвори границата за сръбски политици

04 July 2019 13:54

Косовското министерство на външните работи реши в бъдеще да не издава разрешения за посещения на сръбски официални лица, съобщи телевизия РТК. Заместник-министърът на външните работи Йетлир Зиберай каза, че това решение е взето след "нападките и заплахите на сръбски политици срещу Косово". "Поради хибридните заплахи, които Сърбия отправя към Косово, постоянната пропаганда и фалшивите новини за страната и за нашите граждани, поради неотдавнашните опити да се обяви така наречената хуманитарна криза в Северно Косово, която заплашвала сръбското население там, и принуждаването им на косовските сърби да затворят магазините си само заради някакви политически цели на Белград, министерството няма да позволи на нито един официален представител от Белград да посети Косово и всички искания ще бъдат отхвърлени, докато това поведение продължава", каза Зиберай, цитиран от РТК.

Сърбия иска спешни преговори с Косово

03 July 2019 18:11

Продължаването на преговорите с Прищина ще помогне за намаляване на напрежението в Косово, заяви сръбският президент Александър Вучич след среща с председателя на комисията по външна политика към Камарата на представителите на американския Конгрес Елиът Енгъл, предаде ТАСС. "Колкото по-скоро подновим диалога, толкова повече това ще помогне за намаляване на напрежението на територията на Косово, което е важно за всички нас", каза Вучич. Той подчерта, че продължаването на преговорите е необходимо за подобряване на отношенията между Сърбия и Косово и за поддържане на стабилността в региона. Вучич каза, че тъй като Енгъл се смята за един от най-изявените и активни албански лобисти във Вашингтон, неговата позиция може да окаже голямо влияние за създаване на условия за подновяване на диалога между Белград и Прищина. Затова според Вучич Сърбия трябва да поддържа активни контакти лично с Енгъл и с ръководената от него комисия. Диалогът между Белград и Прищина беше замразен, след като Косово въведе 100-процентови мита за сръбски стоки.