Икономика и бизнес

11 февруари 2019 14:19

Горанов: Срокът за смяна на касовите апарати и софтуера може да бъде удължен

Ако се установи, че действително няма да успеят да се справят, можем да проявим гъвкавост, заяви финансовият министър...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Финансовият министър ще поиска актуализация на бюджета за 2019 г.

12 July 2019 18:56

На извънредно заседание на правителството в понеделник ще бъде обсъдена актуализация на бюджета за тази година. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в интервю за Радио Фокус.

Владислав Горанов: България може да плати наведнъж осемте F-16

12 July 2019 11:59

Според финансовия министър фискалният резерв е в достатъчно добри равнища

Онлайн плащанията без касови апарати

10 July 2019 23:31

Онлайн плащанията с банкови кредитни и дебитни карти да не се регистрират от търговците с касови апарати, обсъжда работна група за предстоящи промени в Наредбата Н-18 за отчитане на оборотите в търговските обекти. Идеята е НАП да получава информация за оборотите им чрез платежните оператори, отбелязва в. „Труд“. Същевременно за онлайн търговците ще остане изискването за издаване на електронни касови бележки, които и в момента трябва да изпращат на клиентите си. Предложението на бизнеса е оборотът да не се отчита от традиционен касов апарат, а само от софтуера, който генерира електронната касова бележка.

Отпадат книгите за дневни финансови отчети на фискалните устройства

09 July 2019 12:09

Електронните системи с фискална памет ще могат да работят в авариен режим

Махат книгите към касовите апарати

02 July 2019 22:27

Книгата за дневните финансови отчети, която се води към всеки касов апарат, ще бъде премахната. Това предложение на БСК е подкрепено от Националната агенция за приходи и ще бъде отразено в следващите промените на Наредба №Н-18 за отчитане на оборота в търговските обекти. В момента Наредбата изисква всеки ден да бъдат разпечатвани дневни финансови отчети на фискалното устройство, които се лепят хронологично в специална книга, която задължително се съхранява в търговския обект, припомня в. „Труд“. Новото изискването в Наредбата за предаване на информация от касовия апарат на НАП за регистрираните продажби на всеки 5 минути позволяват да се намали административната тежест за бизнеса, без да се увредят интересите на хазната, гласят мотивите на НАП да приеме предложението на БСК. С други промени в Наредба №Н-18 ще бъде допусната работа на касовите апарати на бензиностанциите в “авариен режим”.

Бюджетният излишък расте с 200 млн. лева на месец

01 July 2019 23:30

След като в края на май бюджетният излишък достигна 3 милиарда лева, към края на юни той вече е 3.198 млрд. лева, показват предварителните данни на финансовото министерство. Това означава, че излишъкът расте със скорост 200 млн. лева на месец, отбелязва в. „Сега“. Значителното превишение на приходите над разходите по това време на годината вече се превърна в традиция. То не се дължи на някакъв бум на постъпленията, а на лошия навик на правителството да задържа най-важните бюджетни разходи - големите инвестиции в инфраструктура. В самия край на годината, обикновено около Коледа, започва голямото харчене, но тогава парите обикновено отиват не за проектите и целите, за които са били предназначени. Неслучайно управляващите търпят критики, че разходват непрозрачно и неефективно публични средства и преправят бюджета без санкцията на парламента. Данните на МФ показват, че същото се случва и сега - в средата на 2019 г. приходите в хазната са 50.8% от годишния разчет, докато изпълнението на разходите значително изостава - извършени са 42.9% от планираните харчове. „През втората половина на годината ще се приложи планираното индексиране на пенсиите, което е заложено в годишния разчет. Освен това голяма част от планираните за годината капиталови разходи се извършват през втората половина на годината поради строителния сезон и други фактори", обяснява финансовото министерство. Тази година голямото харченето на излишъка може да започне нетипично рано - още в ранната есен, защото през октомври са местните избори и управляващите ще искат да впечатлят предизборно електората. На последното правителствено заседание вече бяха раздадени допълнително 7 милиона за пътища в няколко общини. За първото полугодие в хазната са влезли 22 273,3 млн. лв., посочва финансовото министерство. Спрямо юни 2018 г. общите приходи се увеличават с 3 млрд. лева, като само данъчните постъпления са с 1.7 млрд. повече от миналата година, което е нормално за икономика, която расте.

Такситата поскъпват заради нови касови апарати

01 July 2019 12:50

Всички таксита трябва да сложат нови касови апарати с фискална памет. Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, припомня в. „Труд“. Според тях отпада чл. 246 и се предвижда издаването на нова наредба за функционалните и техническите изисквания, на които трябва да отговаря фискалната памет на електронните таксиметрови апарати. Тези устройства вече трябва да покриват изискванията на прословутата Наредба № Н-18, срещу която възроптаха вече от туристическия бранш. От НАП ни обясниха, че досегашният таксиметров апарат се заменя с нов, който трябва да е свързан с Националната агенция по приходите, обясни пред "Труд" Емил Игнатов от Националния съюз на таксиметровите превозвачи. Разходите за бранша обаче ще са огромни, категоричен беше Игнатов. "Само в София работят 6000 таксита. За да ги преоборудваме, трябва да вдигнем цените. Хората обаче нямат пари и това ще доведе до отлив на клиенти и до съкращаване на шофьори", обясни той. В нито една държава в ЕС няма касови апарати в такситата, коментира и Румен Крумов, председател на Националния съюз на превозвачите. По думите му, след като беше решено такситата да са на патент, не е нужно да имат и касови апарати. Изискването за нови разходи за оборудване на такситата, ще доведе до ръст на сивия сектор в бранша, категоричен е Кирил Кирилов от Националния таксиметров синдикат. Други промени в Закона за автомобилните превози предвиждат регистър на атракционните превозни средства, както и по-строга регулация на тези, които извършват "пътна помощ". Актуализирани са текстовете, според които превозвачът трябва да може да гарантира, че по всяко време на счетоводната година е в състояние да посреща своите финансови задължения. Преди превозвач да поиска прекратяване на лиценза му, ще му се прави проверка. Така ще се избегне порочната практика фирми, извършили нарушения, да прекратяват лиценза си по собствено желание, а после да подадат заявление за нов, като избегнат санкциите.

БСК излезе със становище относно проекта за промени в Наредба Н-18

27 June 2019 10:45

Вижте какви са коментарите и предложенията на браншовата организация

Фирми без регистрация по ДДС сменят касовите си апарати до 30 юни

24 June 2019 12:08

Над 210 000 касови апарати работят според новите изисквания