Култура

11 февруари 2019 15:33

Вирджиния Улф от първо лице

Последната записка е датирана 4 дни преди смъртта ѝ, след която оставя труд от 26 тома, писани на ръка. Писателката използва дневника си, за да сподели своите ежедневни занимания и откровените си размисли за хората, живота и Вселената...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Почина писателят Андреа Камилери - бащата на комисар Монталбано

17 July 2019 12:48

Романите от криминалната поредица редовно оглавяват италианските класации на бестселърите. Те са преведени на 32 езика, като по тях е заснет и сериал, излъчван по цял свят.

"Спасителят в ръжта" празнува рождения си ден

16 July 2019 11:31

На тази дата за първи път читателите по целия свят се срещат с Холдън Колфийлд

Петербургското кметство поиска документ, че Борис Стругацки е бил писател

15 July 2019 08:05

Инициатива за поставяне на мемориална плоча в памет на Борис Стругацки (1933 – 2012) пред дома му била посрещната от служители в кметството на Санкт Петербург с искане да им бъде предоставен документ, че е бил писател. Това съобщи в събота пред радио „Эхо Москвы” Борис Вишневски, член на градския съвет от партията „Яблоко”. Вишневски разказва, че вече имало готов проект за паметната табела, избрано било мястото – пред дома, в който  починалият преди 7 години писател е живял, практически бил решен и въпросът със заплащането, но от Комисията по култура в общината настоявали да им бъде представено удостоверение, че Борис Стругацки наистина е бил писател. Според Вишневски, такъв бюрократичен абсурд и невежество не характеризират по най-добрия начин Комисията по култура на Санкт Петербург. В неделя, 14 юли, председателят на комисията Константин Сухенко коментира пред друго радио – „Говорит Москва”, че паметната плоча на Борис Стругацки няма как да се постави, ако не бъдат представени изискваните от закона документи. „Всяка дума, която се изписва на паметна плоча, трябва да бъде потвърдена от справка в архива, за която да бъде издаден документ. Това изискване се отнася за всички такива паметни знаци. Борис Стругацки е бил също така сценарист и переводач. Но ето ние пишем, че е бил писател. А по принцип бихме могли да напишем, че е бил преводач”, заяви председателят на комисията. Според него законодателството не може да предвиди всички възможни ситуации. Така той коментира възмущението на Борис Вишневски от чиновническото искане за документално доказателство, че Борис Стругацки е бил писател. Борис Стругацки почина през ноември 2012 г. на 79-годишна възраст след сериозно заболяване. В края на същата година градският съвет на Санкт Петербург пое инициативата да назове улица или площад в града в чест на братя Стругацки, а също така да се постави мемориална плоча на жилищната кооперация на улица „Победа“. Борис Стругацки е роден през 1933 г. в Санкт Петербург (Ленинград). Неговият брат и съавтор на много произведения Аркадий Стругацки (1925 – 1991) също прекарва по-голямата част от живота си в града. Прочутите автори на научна фантастика са написали заедно 27 романа и повести, три пиеси и значителен брой разкази. Площад Славейков

Първото издание на „Евгений Онегин” продадено на търг за близо 600 000 долара

10 July 2019 16:04

На наддаването на "Кристис" бяха разиграни повече от 120 редки печатни издания от частна европейска колекция

Лукас Берфус стана носител на наградата "Георг Бюхнер"

09 July 2019 17:42

Призът на стойност 50 000 евро е считан за най-престижното литературно отличие в Германия

Музей на миниатюрните книги в Баку притежава над 8700 издания

23 June 2019 11:37

Музей на миниатюрните книги, вписан в рекордите на Гинес, ежедневно привлича множество туристи в столицата на Азербайджан. Колекцията е частна, но достъпът до нея е безплатен. Целта е музеят да предизвика още по-голям интерес на хората към книгите.

Община Козлодуй бе домакин на Международна среща на писатели от дунавски държави

21 June 2019 12:30

Община Козлодуй беше домакин и съорганизатор на част от проект – Международна среща на писатели от дунавски държави, осъществена от Министерството на културата и Съюза на българските писатели.По програма, в рамките на 4 дни, поетите представят свои творби. На срещата в Козлодуй се състоя премира на антологията „Дунавски предели”, издадена от издателство „Български писател”, съобщават от общината.

Световноизвестният журналист Ерик Уайнър се срещна с почитатели в София

18 June 2019 20:27

Световноизвестният журналист, писател и пътешественик Ерик Уайнър се срещна с български творци и почитатели в София. Домакин на събитието бе Българската телеграфна агенция. Според автора на бестселъра "География на блаженството" днес, повече от всякога, хората по света имат нужда да обичат мъдростта. Затова именно тя ще бъде и "главният герой" в следващата му книга.

Уморени разкази

13 June 2019 15:08

Антун Густав Матош (1873–1914) е поет, писател, публицист и критик, ярък представител на модернизма в хърватската литература. Благодарение на изд. Сонм и преводача Христо Попов българските читатели се запознават с един от неговите сборници „Уморени разкази“ (1909).

300 години с „Робинзон Крузо”

10 June 2019 19:08

Почти няма човек по света, който да не свързва своето израстване с историята на корабокрушенеца, прекарал много години на самотен остров.