Икономика и бизнес

11 февруари 2019 17:22

Brexit без сделка заплашва над 600 000 работни места по света

Най-силно засегната ще е Германия...

източник: www.economy.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Видни лейбъристи призоваха Корбин да подкрепи втори референдум за Брекзит

18 April 2019 11:32

В партията са разтревожени от преговорите за Брекзит, които лидерът им води с правителството на Тереза Мей

Лидерите на европейските институции обсъдиха решенията за Брекзит

16 April 2019 19:43

В Страсбург, председателите на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент призоваха за солидарност с Франция и помощ за възстановяване на „Нотр Дам“. Лидерите на европейските институции се събраха, за да обсъдят решенията за Брекзит.Българските евродепутати очертаха битките и постигнатото за избягване на двойните стандарти при храните, разногласията по пакет "Мобилност", драмите около листите на БСП. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази надежда Великобритания да използва отсрочката за Брекзит по най-добрия начин.

Британското правителство продължава подготовката за Брекзит без сделка

15 April 2019 17:10

Тереза Мей не смята да свиква предсрочни избори като начин за преодоляване на патовата ситуация в парламента

Непредсказуеми играчи заплашват глобалната икономика

13 April 2019 12:48

Германският вестник от югозападния град Фрайбург "Бадише цайтунг" коментира в съботната си редакционна статия сегашното състояние на глобалната икономика, предаде ДПА. Индия и Франция изпреварват Великобритания в икономиката Търговските конфликти с Китай и Европа, както и постоянните заплахи на Тръмп за наказателни мита са част от поредица опасности за световната икономика - наред с хаоса около Брекзит и икономическата нестабилност във важни нововъзникващи пазарни икономики като Турция. "Опасна за глобалната икономика игра на нерви" Германският финансов министър Олаф Шолц и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард са прави да призовават да бъдат загасени огнищата на политическо напрежение. Не е ясно дали това ще стане, отбелязва "Бадише цайтунг". В трансатлантическия спор обаче има съгласие по въпроса да бъдат организирани преговори за споразумение за свободна търговия. При "Брекзит" без сделка: САЩ и Китай печелят, ЕС и Турция губят В конфликта между САЩ и Китай постигането на споразумение също изглежда близо. От друга страна по въпроса с Брекзит британците успяха да си осигурят известно спокойствие, за да могат да обмислят следващите си ходове, коментира вестникът. Проблемът е обаче, че във всички тези конфликти има непредсказуеми играчи и веднага можем да се сетим за Доналд Тръмп и британските му събратя, отбелязва изданието. БТА

Британският финансов министър: Обсъждането на втори референдум е много вероятно

12 April 2019 17:50

Говорейки пред репортери във Вашингтон, където присъства на срещите на Международния валутен фонд, Филип Хамънд - британският финансов министър, каза в коментарите си, че е много вероятно идеята за втори референдум за Брекзит да бъде внесена в парламента в някакъв момент, но времето за него ще бъде ограничено преди октомври, когато Великобритания трябва да напусне Европейския съюз.

Как се стигна до новата отсрочка за "Брекзит"

11 April 2019 09:23

Не е имало никакви съмнения, че британската премиерка Тереза Мей ще получи отсрочка за „Брекзит“. Драмата е била около отлагането и условията за него, пише Ройтерс за провелия се снощи Европейски съвет. Лидерите на страните членки на ЕС решиха да отложат излизането на Обединеното кралство от съюза до 31 октомври. Най-яростен противник на отстъпките е бил френският президент Еманюел Макрон. По време на вечерята той предизвикал няколкочасов дебат, в който водел предимно сам битката да убеди колегите си да не дават на Лондон още цяла година време. Отлагат "Брекзит" до края на октомври Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и други лидери заявили, че ако задължат британската премиерка Тереза Мей да приеме доста по-дълго от поисканото от нея отлагане до 30 юни ще разколебае твърдолинейните депутати от нейната Консервативна партия за нейната сделка. Защото подкрепящите „Брекзит“ тори ще се уплашат, че дълга отсрочка може да настрои британците срещу напускането. Макрон обаче настоял, че ако се позволи на Лондон да остане по-дълго време в Съюза, това ще подкопае проекта за европейска интеграция, койте една от главните цели на неговата политика. Резултатът от спора бил компромис за датата. Бил договорен краен срок 31 октомври за напускане със или без сделка. Условието било Мей да органзира европейски избори на 23 май, за да се върнат британските депутати в новия Европарламент, който ще се събере през юли. Както и обещанието, че Обединеното кралство няма да нарушава вземането на ключовите решения, преди да излезе от ЕС. Ако Мей не успее да убеди депутатите за споразумението или не успее да организира избори, Великобритания ще напусне ЕС без сделка на 1 юни. България иска "подреден" Брекзит и подкрепя отлагането му Британската премиерка побързала да намекне, че отсрочката до 31 октомври не означава, че „Брекзит“ няма да се случи на по-ранна дата и преди оставката й от поста, която тя обеща на съпартийците си. Някои от лидерите допуснали още отлагания. Днес Меркел ще разговаря с ръководството на опозиционната Лейбъристка партия за по-нататъшните действия. Съпротивата на Макрон Еманюл Макрон защитил позицията си против допълнителна отсрочка от почти девет месеца или една година. Той изтъкнал, че тази позиция е „за общото благо“. Други френски представители пък намекнали, че ЕС е изправен пред изнудване от страна на бъдещо британско правителство, което ще блокра решенията на Брюксел. „Истината е, че мнозинството бе повече „за“ много дълга отсрочка. Но от моя гледна точка не бе логично и най-вече не бе добро нито за нас, нито за Великобритания“, заяви Макрон след срещата. Натискът на Париж довел и до „затягане“ на клаузите в заключенията на Европейския съвет, в които Лондон е предупреден да не се меси във вземането на решения на ЕС, ако остане в него по-дълго. Това ще бъде оценено на редовния Европейски съвет на 20-21 юни.

Повечето куриерски фирми в Бургас спряха пратките от и за Великобритания

11 April 2019 07:10

Повечето куриерски фирми в Бургас спряха доставките на колети за и от Великобритания. Причината е все още неясната ситуация около Брекзит. „Български пощи“ засега продължават да обслужват клиентите си.

ЕС даде нова отсрочка за Брекзит - 31 октомври

11 April 2019 06:10

Европейският съюз даде на Великобритания нова отсрочка за Брекзит. След петчасови преговори стана ясно, че разводът между Брюксел и Лондон се отлага за 31 октомври.

Тереза Мей: Може да напуснем на 22 май и да градим нашето светло бъдеще

10 April 2019 19:33

Организиран и бърз Брекзит и отсрочка до 30 юни - на това се надява британският премиер

България иска "подреден" Брекзит и подкрепя отлагането му

10 April 2019 15:22

България би се присъединила към консенсус за отлагане на датата на оттегляне на Обединеното кралство от ЕС, с ясната цел за постигане на "подреден" "Брекзит". Искането за отлагане следва да бъде ясно аргументирано от британската страна. С тази позиция отива днес в Брюксел премиерът Бойко Борисов за извънредното заседание на Европейския съвет. Държавните и правителствени ръководители на страните членки ще обсъдят последните събития във връзка с "Брекзит" по време на работна вечеря във формат ЕС-27, съобщават от правителствената пресслужба. Поводът за свикването на извънреден Европейски съвет е отхвърлянето на Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС от Камарата на общините на Обединеното кралство на 29 март. Съгласно заключенията на Европейския съвет от 21 март, при това положение, британският премиер може да предложи следващи действия, които Европейският съвет да разгледа преди 12 април. Брюксел определи насоките при „Брекзит“ без сделка В тази връзка, на 5 април 2019 г. премиерът на Великобритания Тереза Мей изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с искане за удължаване на чл. 50 до 30 юни 2019 г. В искането се поема ангажимент за провеждане на избори за Европейски парламент. "Нашата страна отстоява координирания подход на държавите-членки във всички възможни сценарии на преговорите, като смята, че Споразумението за урегулирано оттегляне и предвиденият в него преходен период са най-добрият вариант, който ще даде достатъчно време за адаптиране на гражданите и бизнеса за условията след оттеглянето на Обединеното кралство", посочват още от МС.  В същото време България продължава да се готви и за вариант излизане без споразумение, става ясно от друго съобщение на кабинета. На днешното си редовно заседание министрите са приели "Доклад за изпълнението на Плана за действие на Република България при оттегляне на Обединеното кралство от ЕС без споразумение". Туск предлага дълго отлагане на „Брекзит“. Но не повече от година На ниво ЕС са направени 19 законодателни предложения, обхващащи най-неотложните мерки за справяне с непосредствените последици от Брекзит без споразумение. Те ще позволят запазване на безвизовото пътуване от и за Обединеното кралство, координацията в системите за социална сигурност, гарантиране на транспортните връзки, както и бюджета на ЕС. На национално ниво са предприети законодателни промени в Закона за чужденците, проведени са обучителни дейности за администрацията, изпратени са информационни съобщения до лицата, търгуващи с Обединеното кралство, отчитат от МС. Институциите вече имат обособени рубрики на сайтовете си, посветени на Брекзит, които да информират заинтересованите лица за промените в съответния сектор.