Свят

11 февруари 2019 16:56

Русия пробно ще се изключи от интернет като част от подготовка за бъдеща кибервойна

Данните, преминаващи между руски граждани и организации в рамките на страната се запазва, но не и на международно ниво...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Мария Габриел: ЕС отделя ​2 млрд. евро за киберсигурност

14 February 2019 20:27

2 млрд. евро за киберсигурност ще отдели Европейският съюз в следващия си бюджет. Българските фирми ще могат да кандидатстват без ограничение за средствата. Това обяви българският еврокомисар Мария Габриел на конференция, посветена на проблемите на дигиталната сигурност.

София е домакин на международна конференция по киберсигурност

14 February 2019 06:42

Броят на свързаните устройства и лицата в интернет се увеличава на фона на все по-сложни и масирани кибератаки. Как да се справим с проблема " киберсигурност" е темата на международна конференция, която ще се проведе в "София тех парк". Българският комисар по цифрова икономика Мария Габриел ще открие форума, в който ще участва и директорът на департамента по комуникации на НАТО Стивън Меринджър.

​Руските военни без смартфони

12 February 2019 21:52

Руските депутати приеха закон, който забранява на военните да използват смартфони, да публикуват онлайн или да дават информация на медиите, докато са на служба. Това действие идва, след като журналисти използваха снимки и видео публикувани в социалната медия от войници, за да съберат информация за военните операции на Русия в Сирия и Украйна.

Италия: Киберсигурността да влезе в бюджета за отбрана

11 February 2019 15:39

НАТО да допълни правилата за разходите и да включи в тях стойността на киберсигурността и инфраструктурата. Това предлага италианската министърка на отбраната Елизабета Трента, пише в. „Файненшъл таймс“. Тръмп - пак недоволен от европейските разходи за отбрана Според нея невоенните инвестиции трябва да бъдат включени в онези 2 на сто от БВП, които НАТО изисква като разход от всяка страна членка за отбрана. „Има част от разходите ни, свързани с отбраната, но те не са в бюджета за отбрана“, заявява Трента пред „Файненшъл таймс“. Изказването й е в навечерието на срещата на министрите на отбраната от пакта в Брюксел. Тя ще се състои на 13 и 14 февруари. „Разходите за отбрана в сферата на сигурността трябва да се броят, като да харчиш пари за закупуване на танкове. Не казвам, че не трябва да харчим пари, но трябва да ги харчим за неща, които преди не са били смятани за отбранителни разходи“, допълва министърката. Очаква се администрацията на Доналд Тръмп да отговори хладно на думите на Елизабета Трента, отбелязва вестникът. САЩ настояват страните от НАТО да увеличат бюджетите си за отбрана, за да достигнат до изискваните 2 на сто от БВП. Германия се врича: По-големи разходи за отбрана Миналата година 1,5 процента от БВП на Италия са отишли за отбрана, показва сттатистиката на пакта. Така тя е на 7-о място в класацията на страните с най-малки разходи, съотнесени с икономиката. Същевременно Италия намали възрастта за пенсиониране и увеличи разходите на правителството след създаването на сегашната управляваща коалиция в Рим. Еврокомисията отказа да одобри бюджета на страната. Елизабета Трента настоява, че социалните програми на антисистемното Движение „5 звезди“, в което членува тя, не са в противоречие с разходите за отбрана.

Разкриха бургаски хакер, спрял достъпа до редица сайтове

08 February 2019 10:40

42-годишният мъж, който е осъществил престъплението, е задържан

Внимание, измами в интернет! Фалшиви имейли заблуждават хората

06 February 2019 19:50

Вълна от опити за интернет измами заля електронните пощи през последните дни. Имейли от името на Световната банка и от милиардера Уорън Бъфет заблуждават хората, че са спечелили значителни суми. В капана попадна възрастна жена от София, която бе измамена с 60 000 лева.

Хакерските атаки в цял свят растат главоломно, туризмът се оказва особено уязвим

05 February 2019 06:50

Доклад за пробив в личните данни от края на годината на неправителствената организация Identity Theft Resource Center наскоро разкри, че близо 447 милиона незащитени файлове са били обект на хакерски атаки през 2018 година, отбелязвайки нов рекорд сред количеството компрометирани файлове за една година. Въпреки че общият брой на хакнатите данни е намалял с 23% от 2017 година до 2018 година, това не означава непременно, че промяната е налице, особено след като количеството разбити файлове, съдър

Токио бърза да повиши киберсигурността преди Олимпиадата

29 January 2019 08:18

Япония подготвя национално “почистване” на около 200 милиона мрежови приспособления, което е свързано с пропуски в киберсигурността, преди Олимпийските игри в Токио през 2020 г., заяви официален представител на Токио. Поддържаният от правителството Национален институт за информационни и комуникационни технологии ще започне проучването от февруари, за да провери потенциалните уязвимости в обекти като рутери, уеб камери и домакински уреди, свързани с интернет, предаде БГНЕС.

В Русия ще се лежи в затвора за обида към властта в интернет

24 January 2019 21:30

За „невярна, но социално значима“ информация ще има солени глоби, реши Държавната дума

Русия съди "Туитър" и "Фейсбук"

21 January 2019 12:49

Руският държавен регулатор в сферата на комуникациите - Роскомнадзор, съобщи днес, че е започнал съдебни процедури срещу американските интернет компании Туитър и Фейсбук. Те са обвинени в неспазване на законите, които изискват личните данни на руските ползватели на двете мрежи да бъдат съхранявани на сървъри в Русия, съобщи пресслужбата на Роскомнадзор, цитирана от ТАСС, Интерфакс и Ройтерс, съобщи БТА "Компаниите, управляващи социалните мрежи Фейсбук и Туитър, представиха само формални отговори на нашите изисквания да потвърдят локализацията на личните данни на руските си абонати в Русия. Те не съдържат конкретни данни за фактическото изпълнение на законодателството към този момент, нито за сроковете за изпълнението на тези норми в бъдеще", се казва в съобщението. Затова срещу тях е започнато административно производство.