Свят

11 февруари 2019 17:22

Европейските избори разделят Меркел и Макрон

Заради „жълтите жилетки“ Макрон изцяло се обърна към вътрешната политика. Приемането в Шенген на България и Румъния, както и важни немски проекти като европерспектива за Западните Балкани, не се вписват в концепцията му...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Макрон: Пожарите в Амазония са "международна криза"

23 August 2019 07:21

Пожарите в Амазония представляват "международна криза" и трябва да бъдат сред основните теми, които лидерите на Г-7 ще коментират по време на срещата си, която започва утре.

Макрон: До 30 дни трябва да се предложи алтернативно решение за "Брекзит"

22 August 2019 15:56

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че до 30 дни трябва да се намери алтернативно решение за ирландската граница (предпазен механизъм), за да се постигне организирано излизане на Обединеното кралство от ЕС, предаде "Гардиън".  Джонсън предложи да се замени предпазния механизъм за Ирландия Президентът подчерта, че основните клаузи на "бекстоп" са "незаменими" и че алтернативните предложения трябва да са близки по съдържание. "Ирландският предпазен механизъм, както го познаваме, е въпрос, по който са се водили преговори в контекста на географията на Ирландия и миналата политическа ситуация. Той е важен елемент, който ни позволява на първо време да гарантираме стабилността на Ирландия и интегритета на единния пазар. Това са двете ни цели. Когато говорите за гъвкавост, нека бъда ясен - тези две цели трябва да бъдат постигнати. Така че трябва да намерим решение, което гарантира интегритета на единния пазар. Трябва да гарантираме на компаниите, гражданите и потребителите в Европа, които се спазват правилата на ЕС, че каквото и да идва от пазар, който не част от ЕС, се контролира", отбеляза той на среща с Джонсън пред Елисейския дворец. Макрон настоя, че през следващите 30 дни трябва да се постигне "видимост" за алтернативно споразумение, което да уважи двете цели на ЕС. "Смятам, че това се припокрива с целта на премиера Джонсън. Никой няма да чака до 31 октомври, за да намери правилното решение", отбеляза той. Президентът също напомни, че Великобритания не води преговори с лидерите на държавите членки на ЕС, а с институциите на Съюза. Борис Джонсън призова Германия и Франция да направят компромис за Брекзит Британският премиер подчерта, че при никакви обстоятелства Обединеното кралство няма да постави граничен контрол на границата между членката на ЕС Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.  Джонсън добави, че разбира желанието на ЕС да съхрани целостта на единния пазар, но вярва, че това е съвместимо със споразумение за "Брекзит", което би запазило също и целостта на Обединеното кралство. "Брекзит" буди стари страхове в Северна Ирландия Въпреки видимо непродоляемата разлика в позициите на двете страни, лидерът на Великобритания изрази оптимизъм. "Искам да бъда пределно ясен Еманюел - разбира се, че искам сделка. Мисля, че може да постигнем сделка и то добра сделка. Бях силно окуражен от разговорите миналата вечер в Берлин с общите ни приятели. Знам, че с енергия, творчество и старание може да открием път напред за нашите бизнеси и граждани".

Меркел обсъжда в Исландия климатичните промени

20 August 2019 15:27

Германският канцлер Ангела Меркел е в Исландия за разговори с лидерите на скандинавските страни. Очаква се климатът да доминира дневния ред и Меркел призова за „смирение“ при нашето третиране на околната среда.

Меркел и Орбан отбелязаха 30 г. от "Паневропейския пикник"

19 August 2019 16:35

Германският канцлер Ангела Меркел и унгарският премиер Виктор Орбан отбелязаха 30 години от т. нар Паневропейски пикник, довел в крайна сметка до края на разделението между Източна и Западна Европа, предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА. "Пикникът се превърна в най-голямото бягство от ГДР след изграждането на Стената през 1961 г. Пикникът се превърна в световно събитие", каза Ангела Меркел в унгарския град Шопрон на границата с Австрия. На 19 август 1989 г. австрийски и унгарски организации на гражданското общество организиратт "Паневропейски пикник" на границата между Западна Европа и комунистическия Изток. Когато границата е временно отворена по повод пикника, около 600 източногерманци използват възможността да избягат в Австрия. Ключова роля за безкръвното преминаване изиграва унгарският офицер Арпад Бела. Помним ли Арпад Бела, който предотврати кръвопролитие в Европа през 1989 г.? Десетки хиляди техни сънародници, събрали се в Унгария, последват примера им няколко седмици по-късно, когато Унгария отваря западната си граница. Всичко това в крайна сметка води до рухването на Желязната завеса, отбелязва ДПА. "Шопрон е пример за това, което могат да постигнат европейците, когато смело отстояват ценностите, които всички ние споделяме. Винаги трябва да си даваме сметка, че нашето национално благополучие винаги ще зависи от общото ни европейско благосъстояние", каза Меркел в присъствието на унгарския премиер Виктор Орбан, с когото през 2015 г. имаше разногласия, когато в Европа пристигнаха стотици хиляди бежанци. Орбан, който е пламенен противник на имиграцията (особено на тази от мюсюлмански страни), се превърна тогава в лидер на крилото в Европейския съюз, което се противопостави на либералната имиграционна политика на Меркел, припомня ДПА. Орбан: Няма да играем по свирката на Меркел Виктор Орбан похвали дейността на Меркел като обединител на Европа и подчерта, че унгарският народ има много високо мнение за нея. "Падането на Желязната завеса в Унгария проправи пътя за обединението на Германия. Ние също така знаем, че нашето освобождение от съветското иго нямаше да е окончателно без обединена Германия", изтъкна Орбан на днешната церемония. Въпреки политическите си разногласия Германия и Унгария имат силно преплетени икономически интереси. Германия е основният икономически партньор на Унгария, което се дължи до голяма степен на силното присъствие на германските компании за автомобилостроене в Унгария, отбелязва Франс прес.

Меркел: Без Западните Балкани Европа няма да е обединена

19 August 2019 15:40

Меркел и Орбан отбелязаха 30-годишнината от отварянето на границата между Унгария и Австрия, смятано за началото на края на Студената война

Меркел обвини Русия за разпада на ракетния договор

15 August 2019 07:58

"Германия е част от НАТО и ще се държи като партньор в НАТО", заяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с президента на Литва Гитанас Науседа в Берлин. На въпрос дали Германия може да засили военното си присъствие в Литва и в Естония с помощта на средства за ПВО, тя отговори, че и в двете страни тази задача се решава в рамките на НАТО чрез програмата за мониторинг на въздушното пространство на балтийските страни. По думите ѝ, Германия винаги е поемала отговорност в подобни ситуация. Същевременно тя избегна отговора на въпроса дали германците са готови да защитават Литва в случай на конфликт. По силата на чл. 5 от договора за НАТО, ако държава от Алианса бъде нападната, това се смята за нападение срещу всички членки на НАТО и това изисква да бъде защитена страната, която е станала обект на агресия. След анексирането на Крим през 2014 г. и намесата на Русия в Източна Украйна балтийските страни нееднократно са предупреждавали, че те също може да бъдат нападнати. Меркел смята, Русия за отговорна за разпада на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. По думите ѝ, Москва демонстративно го е нарушавала и така е дала повод за неговото разтрогване, предаде News.bg. Тя посочи, че Германия, заедно с партньорите си, през близките години ще положи усилия за ново ограничаване на въоръженията. Канцлерката подчерта, че НАТО ще намери общ отговор на създалата се ситуация, което нееднократно е изтъквано от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Макрон посрещна Урсула Фон дер Лайен в Елисейския дворец (снимки)

23 July 2019 19:08

Френският президент заяви, че споделя поставените от Фон дер Лайен приоритети

Макрон готви промени в правителството

22 July 2019 12:07

Премиерът, „вдъхновен от успеха на своята реч от 12 юни за правителствения курс, активно работи със своето близко обкръжение по въпроса“

Меркел отбеляза 75-годишнината от операция „Валкирия“

20 July 2019 15:21

Тя почете паметта на Клаус фон Щауфенберг и останалите германски военни, направили опит да убият Адолф Хитлер на 20 юли 1944 г.

Меркел обяви: През 2021 г. ще бъде краят на моя политически живот

19 July 2019 13:51

Канцлерът определи назначаването на Урсуфа фон дер Лайен на поста председател на Европейската комисия като „добро решение“ за Европа