Икономика и бизнес

11 февруари 2019 18:21

БСК: Наредбата за касовите апарати инквизира българския бизнес

"Почтеният български бизнес вярва, че трябва да има регламент и идеята на Наредба Н-18 е полезна за хората, които са в светлата част на икономиката. Всичко останало в Наредбата обаче е направено некадърно, на места граничещо със злонамереност, и...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Трета отсрочка за новите касови апарати получи бизнесът

19 August 2019 11:09

Електронните магазини ще имат повече време, за да въведат новата система за отчитане

Наредбата за касовите апарати остава в сила

02 August 2019 13:55

ВАС отхвърли като неоснователно искането за спиране действието на измененията в наредбата за касовите апарати

Подмяната на касовите апарати върви към ново отлагане

26 July 2019 23:27

Подмяната на касовите апарати и софтуера за управление на продажбите на регистрираните по ДДС близо 150 000 фирми у нас върви към ново отлагане, прогнозира в. „Сега“. Два месеца преди крайния срок - 30 септември, пред НАП са регистрирани само 196 софтуера, които отговарят на изискванията на прословутата Наредба 18. Те са само на български производители, като нито една международна компания до момента не е представила пред НАП свои продукти, въпреки че са широко разпространени у нас. Няма одобрен и нито един софтуер за продажби за електронен магазин, въпреки че до края на юни пред приходната агенция за първи път се регистрираха 15 000 е-търговци.

Заради срива в НАП не се тества новият софтуер на бензиностанциите

26 July 2019 12:36

До края на юли изтича срокът, в който търговците на горива трябва да приведат софтуера на бензиностанциите в съответствие с новите изисквания на наредбата за управлението и отчитането на печалбите. Поради срива на сървърите на приходната агенция обаче, тестовете са преустановени, съобщи БНР. Така бензиностанциите се оказват в ситуация, в която или трябва да затворят, или да работят в нарушение на разпоредбите. Това са само част от проблемите по прилагането на наредбата, които от Агенцията за малките и средни предприятия се опитаха да разяснят с обяснителна кампания днес. Заради невъзможността да отговорят на разпоредбите в наредбата големи компании вече се изнасят от страната, а други предупреждават, че ще прекратят дейността си в у нас, отбелязва БНР.

БПГА против изписването на покупната цена на горивата върху касовите бележки

23 July 2019 14:07

Ръководството на асоциацията е провело среща с посланици и представители на посолствата на Великобритания, Нидерландия, Австрия, Румъния и Гърция, иска среща и с премиера Борисов

Туроператорите искат да отпаднат от наредбата за касовите апарати

22 July 2019 14:51

Дейността на туроператорите и туристическите агенти да отпадне от обхвата на Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, защото при разписването ѝ не са отчетени спецификите на сектора и тя практически не е приложима. Предметът на наредбата е софтуер за управление на продажби, целта на наредбата е да се изсветлят плащанията, а говорим за продажби, коментира Байко Байков, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, цитиран от бТВ. Той предложи наредбата да се концентрира върху плащанията. От бизнеса посочиха, че за фирмите е непосилно да приложат от 1 октомври разпоредбите ѝ, защото разходите могат да достигнат до четирицифрени суми, прогнозираха фалити на компании или изнасяне на определени дейности в чужбина, разрастване на сивия сектор, както и поскъпване на туристическата услуга. Някои от компаниите са заявили, че се връщат към счетоводство в тетрадки и ползване на екселски таблици. Вече е факт, че някои от туроператори са преместили дейности в съседни държави или в страни от Западна Европа. Влязла в сила в края на миналата година наредба изисква регистрация и отчитане на продажбите в търговските обекти да става чрез фискални устройства под контрола на един единствен софтуер. Туроператорите и турагентите се опасяват и от изтичане на чувствителна за тях търговска информация, особено след последния случай в НАП. Наредбата изисква да се предоставя достъп на НАП до резервационните системи на фирмите. Проучване на бизнеса сред членове на Асоциацията показва, че всяка трета агенция използва различна система за продажби, а понякога една фирма използва и по няколко според услугата, която се резервира. Често пъти това са чуждестранни системи и като чужда собственост, разработчиците нямат интерес да хармонизират софтуерите им с местните регулации. Използват се и системи, програмирани специално за нуждите на фирмите, които не позволяват доразработки. Концесиите на плажовете се връщат в Министерството на туризма От бизнеса изтъкнаха, че до момента все още няма нито една заявена за одобрение от НАП резервационна система в туризма, поради неясноти и противоречиви дефиниции в наредбата. Байко Баев прогнозира, че ще се стигне до парадокса български туристи да резервират туристическа услуга в страната през чужд туроператор и да я ползват в България, заобикаляйки българските туроператори, защото няма да са конкурентоспособни.

НАП спря и сървъра за касови апарати

19 July 2019 19:40

Националната агенция за приходите спря и сървъра за регистрация на касови апарати, съобщава bTV. Причината е хакерската атака и тестовете на системата. Припомняме, ден след кибератаката започна одит на информационните системи на Приходната агенция. По-късно стана ясно, че досега всъщност не са били извършвали тестове за сигурност на информационната ѝ система. Заради теча на данни електронният портал за ДДС, платено в чужбина, беше временно спрян. Оказва се обаче, че това не е единствената неработеща услуга. Вече денонощие дистрибутори на фискалните устройства имат проблем с връзката и не могат да регистрират нови касови апарати. От НАП поясниха, че сървърът е спрян умишлено заради тестове. Целта е да се гарантира сигурността на работата на системата. Говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни, че са блокирани две услуги, които се ползват от производителите на касови апарати. Той обаче увери, че това няма да се отрази на устройствата, които вече са регистрирани.

Бизнесът поиска властите да гарантират сигурността на фирми и граждани у нас

16 July 2019 12:55

БСК очаква отговор от институциите на три ключови въпроса относно хакерската атака

Онлайн плащанията без касови апарати

10 July 2019 23:31

Онлайн плащанията с банкови кредитни и дебитни карти да не се регистрират от търговците с касови апарати, обсъжда работна група за предстоящи промени в Наредбата Н-18 за отчитане на оборотите в търговските обекти. Идеята е НАП да получава информация за оборотите им чрез платежните оператори, отбелязва в. „Труд“. Същевременно за онлайн търговците ще остане изискването за издаване на електронни касови бележки, които и в момента трябва да изпращат на клиентите си. Предложението на бизнеса е оборотът да не се отчита от традиционен касов апарат, а само от софтуера, който генерира електронната касова бележка.