Свят

11 февруари 2019 18:08

Иран предупреди, че ако САЩ го нападнат, ще "сравни Тел Авив със земята"

Техеран увеличава военната си мощ и развива програмата си за балистични ракети...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

САЩ и Иран с взаимни обвинения в тероризъм

09 April 2019 19:12

Иран обяви Централното командване на САЩ за терористична организация, а американското правителство - за спонсор на тероризма. Така Техеран реагира на решението на Вашингтон да включи елитната гвардия на Иран в списъка на терористичните организации. Израел и Саудитска Арабия приветстваха решението на САЩ. Франция призова двете страни към сдържаност.

САЩ обявиха елитни ирански сили за терористична организация

08 April 2019 19:02

САЩ обявиха елитното иранско военно подразделение Корпус на гвардейците на Ислямската революция за чуждестранна терористична организация, съобщи днес американският президент Доналд Тръмп. Така за първи път Вашингтон официално обявява военни на чужда страна за терористична организация, предаде Ройтерс. "Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) е основното средство на иранското правителство за насочване и осъществяване на глобалната му терористична кампания", каза Тръмп. С днешното обявяване се "дава ясно да се разбере какви са рисковете от това да се прави бизнес с КГИР или да се оказва подкрепа на КГИР", добави той. "Ако правите бизнес с КГИР, вие ще финансирате тероризма", посочи Тръмп. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, остър критик на Иран, настояваше за тази промяна в американската политика като част от твърдия подход на правителството на Тръмп към Техеран. Критици предупредиха, че това решение може да изложи въоръжените сили на САЩ и служителите на американското разузнаване на опасност от подобни действия от страна на неприятелски правителства. САЩ още отпреди бяха вкарали в черния си списък десетки юридически лица и хора заради връзки с корпуса, но не и самият корпус като цяло.  С обявяването за чуждестранна терористична организация се въвеждат санкции, включващи замразяване на активи на КГИР, които корпусът може да притежава в американски юрисдикции, както и забрана за американските граждани да правят бизнес с корпуса, посочва Асошиейтед прес. Иран заплаши да отговори на решението. С това обявяване САЩ могат да отказват достъп до своята територия на хора, за които е установено, че са оказвали материална подкрепа на КГИР, както и да ги подлагат на наказателно преследване за нарушаване на санкциите. Това може да включва европейски и азиатски компании и бизнесмени, които имат делови отношения с многото филиали на корпуса. Ще бъде затруднена и дипломацията. Без изключения или облекчения в санкционния режим американските военнослужещи и дипломати може да получат забрана да влизат в контакт с органи на иракските и ливанските власти, които комуникират с представители на корпуса или свързани с него лица. Пентагонът и американските разузнавателни служби изразиха безпокойство от това как би се отразила мярката, ако тя не позволява контакти с чуждестранни представители, които може да са се срещали или да са комуникирали с хора от корпуса. Именно тези съображения донякъде бяха причината, която разубеждаваше предишните правителства на САЩ да не предприемат такава стъпка, обмисляна повече от десетилетие. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обяви на пресконференция, че мярката срещу КГИР влиза в сила след седмица. Той добави, че решението за корпуса обхваща и силите към корпуса "Ал Кудс". Майк Помпейо призова още всички компании и банки по света да прекъснат всякакви финансови връзки с КГИР, предаде АФП. 

САЩ се готвят да обявяват елитен ирански корпус за терористична организация

08 April 2019 08:22

Това би довело автоматично и до налагането на нови финансови санкции

Иранският върховен лидер поиска час по-скоро изтеглянето на американските войски от Ирак

07 April 2019 20:26

Иракският премиер Адел Абдел Махди е от вчера в Иран

70 жертви на наводненията в Иран, евакуират спешно десетки селища

06 April 2019 18:24

В Иран продължава спешната евакуация на десетки населени места заради опасения от нови наводнения. Прогнозите на синоптиците са за обилни валежи в югозападната част, която е най-засегната от бедствието, с което страната се бори през последните две седмици. Потенциално застрашени са около 400 хиляди души. Жертвите на придошлите води вече са 70.

Повече от 60 души загинаха при наводнения в Иран

04 April 2019 06:20

Над 60 са вече жертвите на наводненията в Иран.

Най-малко 21 души загинаха при наводнения в Иран

26 March 2019 18:54

Наводнения в Иран отнеха живота на най-малко 21 души. Над 100 са получили наранявания. Бедствието беше причинено от проливни дъждове, които продължават.

Хасан Рохани призова иранците да прокълнат САЩ, Израел и Саудитска Арабия

18 March 2019 14:55

Американците са отговорни за трудностите на иранската икономика, смята иранският президент

Иранският президент откри нови газови проекти

17 March 2019 17:38

Разработването на находището ще позволи на страната да настигне Катар по добив на природен газ