Свят

11 февруари 2019 18:26

Великобритания и Швейцария със споразумение за отношенията си след Брекзит

Великобритания и Швейцария подписаха споразумение, с което запазват икономическите и търговските отношения помежду си след Брекзит. Документът ще влезе в сила когато престанат да действат спогодбите между Швейцария и Евросъюза след развода между Лонд...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Джонсън плаши Британия да не плати на ЕС сметката за Брекзит

25 August 2019 08:10

Британският премиер Борис Джонсън планира да предупреди европейските лидери, че няма да изплати 30 милиарда лири (37 милиарда долара), предвидени в споразумението за Брекзита, ако те не приемат промяна на условията на сделката, пише в. "Мейл он сънди", цитиран от Ройтерс и ТАСС. Ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, според британските юристи правителството в Лондон ще трябва да плати на Брюксел само 9 милиарда лири (11 милиарда долара) вместо 39 милиарда (48 милиарда долара), съобщава вестникът. Това се дължи на факта, че няма да има разходи, свързани с преходния период. Според британският вестник при липса на компромис по въпроса за условията на Брекзита съгласуваната с Брюксел сума може да бъде съкратена дори до 7 милиарда лири (8,6 милиарда долара). Британският премиер Борис Джонсън обеща да напусне ЕС без споразумение на 31 октомври, ако Брюксел не приеме главното искане на Лондон - да изключи от спроазумението предпазната клауза за Северна Ирландия. Без парламент е по-удобно Джонсън е поискал от главния юридически съветник на правителството Джефри Кокс юридическа оценка по въпроса за евентуално 5-седмично прекъсване на работата на парламента от 9 септември с цел да се осъществи Брекзит без споразумение, пише британския в. "Обзървър", цитиран от Ройтерс и ТАСС. Според вестника, който се позовава на имейли на високопоставени правителствени служители, написани през последните 10 дни, премиерът е поискал оценка на законността на евентуално решение за прекратяване на сесията на парламента, без разпускането му и свикване на предсрочни избори. Правният съвет, даден в имейла е, че спирането на работата на парламента може да бъде законно, освен ако съдилищата приемат евентуален иск за отмяната му, който може да бъде заведен от противници на Брекзита, съобщава в. "Обзървър". Подобна новина ще предизвика гнева на лидерите на ЕС по време на срещата на върха на Г-7 в Бриариц, в която участва и Джонсън, отбелязва британският вестник. Говорител на британското правителство отрече твърденията, че правителството обмисля да прекъсне работата на парламента през септември, за да попречи на депутатите да обсъждат Брекзита, предаде БТА.    

Борис Джонсън: ЕС трябва да се откаже от предпазната клауза, за да избегне Брекзит без сделка

24 August 2019 17:14

Някои хора поставят под въпрос демократичното решение, което тази страна е взела, опасявайки се, че ще се оттеглим от света, но грешат, заяви премиерът

Заради Brexit мигрантите от ЕК към Острова са намалели с две трети

22 August 2019 17:10

Гражданите от ЕС, желаещи да работят във Великобритания, са спаднали наполовина, сочат нови данни

Макрон: До 30 дни трябва да се предложи алтернативно решение за "Брекзит"

22 August 2019 15:56

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че до 30 дни трябва да се намери алтернативно решение за ирландската граница (предпазен механизъм), за да се постигне организирано излизане на Обединеното кралство от ЕС, предаде "Гардиън".  Джонсън предложи да се замени предпазния механизъм за Ирландия Президентът подчерта, че основните клаузи на "бекстоп" са "незаменими" и че алтернативните предложения трябва да са близки по съдържание. "Ирландският предпазен механизъм, както го познаваме, е въпрос, по който са се водили преговори в контекста на географията на Ирландия и миналата политическа ситуация. Той е важен елемент, който ни позволява на първо време да гарантираме стабилността на Ирландия и интегритета на единния пазар. Това са двете ни цели. Когато говорите за гъвкавост, нека бъда ясен - тези две цели трябва да бъдат постигнати. Така че трябва да намерим решение, което гарантира интегритета на единния пазар. Трябва да гарантираме на компаниите, гражданите и потребителите в Европа, които се спазват правилата на ЕС, че каквото и да идва от пазар, който не част от ЕС, се контролира", отбеляза той на среща с Джонсън пред Елисейския дворец. Макрон настоя, че през следващите 30 дни трябва да се постигне "видимост" за алтернативно споразумение, което да уважи двете цели на ЕС. "Смятам, че това се припокрива с целта на премиера Джонсън. Никой няма да чака до 31 октомври, за да намери правилното решение", отбеляза той. Президентът също напомни, че Великобритания не води преговори с лидерите на държавите членки на ЕС, а с институциите на Съюза. Борис Джонсън призова Германия и Франция да направят компромис за Брекзит Британският премиер подчерта, че при никакви обстоятелства Обединеното кралство няма да постави граничен контрол на границата между членката на ЕС Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.  Джонсън добави, че разбира желанието на ЕС да съхрани целостта на единния пазар, но вярва, че това е съвместимо със споразумение за "Брекзит", което би запазило също и целостта на Обединеното кралство. "Брекзит" буди стари страхове в Северна Ирландия Въпреки видимо непродоляемата разлика в позициите на двете страни, лидерът на Великобритания изрази оптимизъм. "Искам да бъда пределно ясен Еманюел - разбира се, че искам сделка. Мисля, че може да постигнем сделка и то добра сделка. Бях силно окуражен от разговорите миналата вечер в Берлин с общите ни приятели. Знам, че с енергия, творчество и старание може да открием път напред за нашите бизнеси и граждани".

Борис Джонсън бе посрещнат в Берлин от демонстранти, скандиращи "Спрете Брекзит!"

21 August 2019 22:08

Меркел отправи за пореден път призив към Великобритания да постигне сделка за излизането си от ЕС

Брекзит без сделка е най-вероятен, смята Франция

21 August 2019 20:40

Франция смята, че Брекзит без сделка в момента е най-вероятният сценарий, след като британският премиер Борис Джонсън поиска от Европейския съюз предоговаряне на споразумението за напускане и отпадане на предпазната клауза за ирландската граница, каза днес служител на Елисейския дворец, цитиран от "Ройтерс". Джонсън заяви вчера, че предпазната клауза - механизъм, целящ да запази ирландската граница отворена след като Великобритания напусне ЕС, е антидемократична и поиска тя да отпадне от блокираното споразумение за Брекзит. "Сценарият, който сега става все по-вероятен, е за излизане без сделка", каза френският служител. "Ако Великобритания преценява, че наличието на предпазна клауза е напълно изключено, това е нейно право, но в този случай се ограничава възможността за постигане на споразумение", добави той. Твърдият привърженик на Брекзит Джонсън, встъпил в длъжност преди месец, се надява заплахата от хаотично напускане да убеди европейските лидери, че ЕС трябва в последната минута да направи промени в сделката за излизане от блока, така че да изпълни исканията му.

Повечето британци искат евентуално споразумение за Брекзит да бъде подложено на референдум

21 August 2019 18:54

Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън постига 14 процента преднина пред Лейбъристката партия

Борис Джонсън и Ангела Меркел на разговори за Брекзит

21 August 2019 15:58

Британският премиер Борис Джонсън е на първото си посещение в чужбина. В Берлин той ще разговаря с канцлера Ангела Меркел, като основната тема на разговорите ще бъде Брекзит.

Брекзит без сделка: Как държавите от ЕС се подготвят за това

21 August 2019 07:15

Зад кулисите Германия се готви за Брекзит без сделка. Франция харчи 50 млн. евро за различни мерки

Първи пряк сблъсък на Борис Джонсън и лидерите на ЕС за Брекзит

20 August 2019 18:05

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и Европейската комисия отхвърлиха предложението на британския премиер Борис Джонсън за предоговаряне на споразумението за Брекзит. От Брюксел са категорични, че Лондон не предлага реална алтернатива на предпазния механизъм срещу нова граница на остров Ирландия.