Свят

11 февруари 2019 18:26

Великобритания и Швейцария със споразумение за отношенията си след Брекзит

Великобритания и Швейцария подписаха споразумение, с което запазват икономическите и търговските отношения помежду си след Брекзит. Документът ще влезе в сила когато престанат да действат спогодбите между Швейцария и Евросъюза след развода между Лонд...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Видни лейбъристи призоваха Корбин да подкрепи втори референдум за Брекзит

18 April 2019 11:32

В партията са разтревожени от преговорите за Брекзит, които лидерът им води с правителството на Тереза Мей

Лидерите на европейските институции обсъдиха решенията за Брекзит

16 April 2019 19:43

В Страсбург, председателите на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент призоваха за солидарност с Франция и помощ за възстановяване на „Нотр Дам“. Лидерите на европейските институции се събраха, за да обсъдят решенията за Брекзит.Българските евродепутати очертаха битките и постигнатото за избягване на двойните стандарти при храните, разногласията по пакет "Мобилност", драмите около листите на БСП. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази надежда Великобритания да използва отсрочката за Брекзит по най-добрия начин.

Британското правителство продължава подготовката за Брекзит без сделка

15 April 2019 17:10

Тереза Мей не смята да свиква предсрочни избори като начин за преодоляване на патовата ситуация в парламента

Британският финансов министър: Обсъждането на втори референдум е много вероятно

12 April 2019 17:50

Говорейки пред репортери във Вашингтон, където присъства на срещите на Международния валутен фонд, Филип Хамънд - британският финансов министър, каза в коментарите си, че е много вероятно идеята за втори референдум за Брекзит да бъде внесена в парламента в някакъв момент, но времето за него ще бъде ограничено преди октомври, когато Великобритания трябва да напусне Европейския съюз.

Как се стигна до новата отсрочка за "Брекзит"

11 April 2019 09:23

Не е имало никакви съмнения, че британската премиерка Тереза Мей ще получи отсрочка за „Брекзит“. Драмата е била около отлагането и условията за него, пише Ройтерс за провелия се снощи Европейски съвет. Лидерите на страните членки на ЕС решиха да отложат излизането на Обединеното кралство от съюза до 31 октомври. Най-яростен противник на отстъпките е бил френският президент Еманюел Макрон. По време на вечерята той предизвикал няколкочасов дебат, в който водел предимно сам битката да убеди колегите си да не дават на Лондон още цяла година време. Отлагат "Брекзит" до края на октомври Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и други лидери заявили, че ако задължат британската премиерка Тереза Мей да приеме доста по-дълго от поисканото от нея отлагане до 30 юни ще разколебае твърдолинейните депутати от нейната Консервативна партия за нейната сделка. Защото подкрепящите „Брекзит“ тори ще се уплашат, че дълга отсрочка може да настрои британците срещу напускането. Макрон обаче настоял, че ако се позволи на Лондон да остане по-дълго време в Съюза, това ще подкопае проекта за европейска интеграция, койте една от главните цели на неговата политика. Резултатът от спора бил компромис за датата. Бил договорен краен срок 31 октомври за напускане със или без сделка. Условието било Мей да органзира европейски избори на 23 май, за да се върнат британските депутати в новия Европарламент, който ще се събере през юли. Както и обещанието, че Обединеното кралство няма да нарушава вземането на ключовите решения, преди да излезе от ЕС. Ако Мей не успее да убеди депутатите за споразумението или не успее да организира избори, Великобритания ще напусне ЕС без сделка на 1 юни. България иска "подреден" Брекзит и подкрепя отлагането му Британската премиерка побързала да намекне, че отсрочката до 31 октомври не означава, че „Брекзит“ няма да се случи на по-ранна дата и преди оставката й от поста, която тя обеща на съпартийците си. Някои от лидерите допуснали още отлагания. Днес Меркел ще разговаря с ръководството на опозиционната Лейбъристка партия за по-нататъшните действия. Съпротивата на Макрон Еманюл Макрон защитил позицията си против допълнителна отсрочка от почти девет месеца или една година. Той изтъкнал, че тази позиция е „за общото благо“. Други френски представители пък намекнали, че ЕС е изправен пред изнудване от страна на бъдещо британско правителство, което ще блокра решенията на Брюксел. „Истината е, че мнозинството бе повече „за“ много дълга отсрочка. Но от моя гледна точка не бе логично и най-вече не бе добро нито за нас, нито за Великобритания“, заяви Макрон след срещата. Натискът на Париж довел и до „затягане“ на клаузите в заключенията на Европейския съвет, в които Лондон е предупреден да не се меси във вземането на решения на ЕС, ако остане в него по-дълго. Това ще бъде оценено на редовния Европейски съвет на 20-21 юни.

Повечето куриерски фирми в Бургас спряха пратките от и за Великобритания

11 April 2019 07:10

Повечето куриерски фирми в Бургас спряха доставките на колети за и от Великобритания. Причината е все още неясната ситуация около Брекзит. „Български пощи“ засега продължават да обслужват клиентите си.

ЕС даде нова отсрочка за Брекзит - 31 октомври

11 April 2019 06:10

Европейският съюз даде на Великобритания нова отсрочка за Брекзит. След петчасови преговори стана ясно, че разводът между Брюксел и Лондон се отлага за 31 октомври.

Тереза Мей: Може да напуснем на 22 май и да градим нашето светло бъдеще

10 April 2019 19:33

Организиран и бърз Брекзит и отсрочка до 30 юни - на това се надява британският премиер

България иска "подреден" Брекзит и подкрепя отлагането му

10 April 2019 15:22

България би се присъединила към консенсус за отлагане на датата на оттегляне на Обединеното кралство от ЕС, с ясната цел за постигане на "подреден" "Брекзит". Искането за отлагане следва да бъде ясно аргументирано от британската страна. С тази позиция отива днес в Брюксел премиерът Бойко Борисов за извънредното заседание на Европейския съвет. Държавните и правителствени ръководители на страните членки ще обсъдят последните събития във връзка с "Брекзит" по време на работна вечеря във формат ЕС-27, съобщават от правителствената пресслужба. Поводът за свикването на извънреден Европейски съвет е отхвърлянето на Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС от Камарата на общините на Обединеното кралство на 29 март. Съгласно заключенията на Европейския съвет от 21 март, при това положение, британският премиер може да предложи следващи действия, които Европейският съвет да разгледа преди 12 април. Брюксел определи насоките при „Брекзит“ без сделка В тази връзка, на 5 април 2019 г. премиерът на Великобритания Тереза Мей изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с искане за удължаване на чл. 50 до 30 юни 2019 г. В искането се поема ангажимент за провеждане на избори за Европейски парламент. "Нашата страна отстоява координирания подход на държавите-членки във всички възможни сценарии на преговорите, като смята, че Споразумението за урегулирано оттегляне и предвиденият в него преходен период са най-добрият вариант, който ще даде достатъчно време за адаптиране на гражданите и бизнеса за условията след оттеглянето на Обединеното кралство", посочват още от МС.  В същото време България продължава да се готви и за вариант излизане без споразумение, става ясно от друго съобщение на кабинета. На днешното си редовно заседание министрите са приели "Доклад за изпълнението на Плана за действие на Република България при оттегляне на Обединеното кралство от ЕС без споразумение". Туск предлага дълго отлагане на „Брекзит“. Но не повече от година На ниво ЕС са направени 19 законодателни предложения, обхващащи най-неотложните мерки за справяне с непосредствените последици от Брекзит без споразумение. Те ще позволят запазване на безвизовото пътуване от и за Обединеното кралство, координацията в системите за социална сигурност, гарантиране на транспортните връзки, както и бюджета на ЕС. На национално ниво са предприети законодателни промени в Закона за чужденците, проведени са обучителни дейности за администрацията, изпратени са информационни съобщения до лицата, търгуващи с Обединеното кралство, отчитат от МС. Институциите вече имат обособени рубрики на сайтовете си, посветени на Брекзит, които да информират заинтересованите лица за промените в съответния сектор.

Брюксел определи насоките при „Брекзит“ без сделка

10 April 2019 14:33

Еврокомисията огласи днес практически насоки за държавите членки в 5 области в случай, че се стигне до „Брекзит“ без споразумение. Новината обяви говорителят на ЕК Маргаритис Схинас. Това се случва часове преди началото на извънредния Европейски съвет, посветен на напускането на Съюз от странана Обединеното кралство. „Готови сме за „Брекзит“ без сделка, макар този сценарий да не е това, което желаем“, изтъкна Схинас. Туск предлага дълго отлагане на „Брекзит“. Но не повече от година Петте области Целта на представените днес насоки е да се гарантира гладкото прилагане на практика на извънредните мерки на европейско и национално равнище, ако Лондон напусне ЕС без споразумение на 12 април или на по-късна дата. • 1. Място на пребиваване на гражданите и социалноосигурителни права. При твърд „Брекзит“ защитата на правата на гражданите на Обединеното кралство, живеещи в ЕС, е приоритет и страните членки трябва да приемат щедър подход по отношение на техните права. От Лондон се очаква да приеме реципрочен подход. 27-те останали страни от ЕС подготвиха извънредни национални мерки, за да осигурят непрекъснатост на законното пребиваване на британските граждани в периода непосредствено след „Брекзит“ при сценарий без сделка. ЕК предложи държавите членки да приемат едностранен координиран подход, за да се справят с някои от проблемите, които не са обхванати от Регламента за определяне на извънредни мерки в областта на координацията на системите за социална сигурност. • 2. Полицейско и съдебно сътрудничество по наказателно-правни въпроси. При твърд „Брекзит“ нормативната уредба на ЕС в тази сфера ще престане да се прилага за Великобритания. По тази причина с Лондон ще трябва да се основава на алтернативни правни рамки и механизми за сътрудничество, базирани върху международното и националното право. • 3. Лекарства и медицински изделия. Благодарение на мерките за готовност по-голямата част от лекарствените продукти, засегнати от „Брекзит“, би трябвало да отговарят на законодателството на ЕС на датата на напускането. Възможно е обаче, въпреки всички усилия, някои от тях да не отговарят на изискванията навреме. Ето защо има риск от недостиг, ако икономическите оператори не предприемат бързи действия за коригиране на ситуацията. ЕК ще работи с Европейската агенция по лекарствата (EMA) и националните регулаторни органи в тази област, за да следи ситуацията и да разрешава евентуални проблеми. Предвидени са и възможности за изключения и дерогации от съществуващите правила, за да се намали рискът от недостиг на лекарствени продукти и медицински изделия от критично значение в случай на твърд „Брекзит“. • 4. Защита на данните. Eврокомисията смята, че съществуващите инструменти в рамките на Общия регламент относно защитата на данните за обмен на данни с трети държави са достатъчни, за да се отговори на непосредствените нужди на предаването на данни към Великобритания при сценарий без сделка. • 5. Рибарство. ЕС прие две извънредни мерки в областта на рибарството, за да предвиди всички възможности при „Брекзит“ без споразумение. От една страна, Съюзът създаде подходяща правна рамка, за да позволи на британските плавателни съдове реципрочен достъп до водите на ЕС през 2019 г.. Това ще стане, ако Лондон предостави същия достъп до своите води на плавателните съдове от ЕС. От друга страна, ЕС адаптира критериите за допустимост на Европейския фонд за морско дело и рибарство, за да гарантира, че рибарите могат да получат обезщетения, ако трябва да прекратят дейността си в случай, че Великобритания не предостави непрекъснат достъп до своите води. Брюксел приключи подготовката за „Брекзит“ без сделка – вижте мерките Сценарий без споразумение При излизане от ЕС без споразумение Обединеното кралство ще се превърне в трета държава без наличието на преходни договорености. От този момент цялото първично и вторично законодателство на ЕС ще спре да се прилага по отношение на страната. Няма да има преходен период, както е предвидено в Споразумението за напускане. Това очевидно ще доведе до съществени проблеми за гражданите и предприятията. При такъв сценарий отношенията на Лондон с Брюксел ще се уреждат от международното публично право, включително правилата на Световната търговска организация (СТО). ЕС ще трябва незабавно да приложи правилата и тарифите си по границите си с Великобритания. Това включва проверки и контрол за митническите, санитарните и фитосанитарните стандарти, както и проверка на съответствието с нормите на ЕС. Въпреки значителните подготвителни мерки, предприети от митническите органи на държавите членки, този контрол може да доведе до значително забавяне по границите. Субектите от Обединеното кралство също така ще престанат да отговарят на условията за получаване на безвъзмездни средства от ЕС и за участие в процедури за възлагане на поръчки на Съюза при настоящите условия. Туск предлага дълго отлагане на „Брекзит“. Но не повече от година Британските граждани вече няма да бъдат граждани на ЕС. Те ще подлежат на допълнителни проверки, когато пресичат границите, за да влязат на негова територия. В резултат проверките могат да причинят забавяне въпреки предприетитеот страните членки мерки. Финансова подкрепа За някои региони и икономически отрасли ще има по-сериозни преки последици от „Брекзит“. Чрез препрограмиране на определени структурни фондове, задействане на мерки срещу смущенията на селскостопанските пазари и използване на специални инструменти може да се осигури допълнително целево финансиране. Сред инструментите са Програмата за конкурентоспособност на малките и средните предприятия (COSME), Европейският фонд за приспособяване към глобализацията (ЕФПГ), Фонд „Солидарност“ на ЕС и Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), В някои области може да бъде предоставена и техническа и финансова помощ от ЕС. Става дума например за обучението на митнически служители по програма „Митници 2020“. С други програми могат да бъдат подпомогнати подобни проекти за обучение в областта на санитарния и фитосанитарния контрол. Що се отнася до селското стопанство, в законодателството на ЕС са предвидени различни инструменти за справяне с най-непосредствените последици от оттеглянето на Обединеното кралство, и по-специално при оттегляне без споразумение. За по-непосредствена подкрепа за засегнатите заинтересовани страни, например малки и средни предприятия, голяма част от чиято дейност зависи от Великобритания, правилата на ЕС за държавната помощ предлагат гъвкави решения за национални мерки за подпомагане.