Свят

11 февруари 2019 19:20

Турция прибра 48 нелегални имигранти

Екипи на турската брегова охрана прибраха 48 нелегални имигранти, които са се опитвали да стигнат до турския бряг, съобщи CNN Turk. Имигрантите са искали да стигнат до турския курорт Дикили. От там те са планирали да пътуват до остров Лесбос. Имигр...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Турската полиция задържа 22-ма нелегални мигранти в Одрин

17 February 2019 14:32

Турските власти задържаха 22-ма нелегални мигранти в северозападния окръг Одрин, съобщиха днес източници от силите за сигурност, цитирани от Анадолската агенция. Мигрантите са имали намерение да преминат нелегално в България или Гърция. Те са били заловени от екипи на жандармерията в района на град Боснакьой, предаде БТА. Задържаните мигранти са поданици на Палестина, Либия и Нигерия. По данни на турското министерство на вътрешните работи през 2018 г. в Турция са били задържани 265 хиляди нелег

Мигранти оцеляха на -22 градуса

12 February 2019 18:44

Седем мигранти, укрили се в хладилен камион с включена система на минус 22 градуса, бяха открити от сръбските митничари на излизане от граничния пункт Батровци, предаде Танюг. Мигрантите били открити на 9 февруари благодарение на митническия скенер, който засякъл човешки силуети сред стоката. Митничарите веднага отворили хладилната част на камиона, който превозвал замразени малини от Косово за германския пазар, и намерили в него седем млади афганистанци. Когато отворили хладилния камион, митничарите почувствали студа, лъхащ от него, и казват, че е истинско чудо, че мигрантите са преживели този опит за нелегално преминаване на границата. От Управлението на митниците съобщават, че за първия месец и половина на годината митничарите са предотвратили опити на над 150 мигранти да преминат границата, скрити в ремаркетата на камиони.

Издирват мигранти в гръцката част на река Марица

03 February 2019 15:30

Мащабна спасителна операция в Гърция, съобщава AFP. Екипи на граничните служби издирват четирима мигранти, трима от които деца, изчезнали при опит да прекосят река Марица от Турция към Гърция. Група от 12 души, натоварени в гумена лодка, са се опитали да прекосят реката, която е естествена граница между България, Гърция и Турция. 8 от мигрантите са успели да доплуват невредими до гръцка територия и са алармирали властите за изчезналите деца.

Гръцки острови на бунт срещу мигрантите

02 February 2019 18:00

Жителите на два източноегейски острова – Самос и Лесбос, където са изградени приемни центрове за мигранти без документи, планират тази седмица да протестират срещу пренаселеността на тези центрове, пише в. Kathimerini. Бизнесът на Самос вече обяви стачка за четвъртък, за да поискат центърът на острова в близост до село Вати да бъде затворен, а 3 685 негови обитатели да бъдат преместени другаде. И местните жители, и мигрантите са протестирали многократно срещу условията на живот в лагера "Вати" през последните месеци, тъй като в него са настанени пет пъти повече мигранти от планираното. Подобен протест е планиран за остров Лесбос в четвъртък срещу лагера "Мория", който също е пренаселен.

Пет държави предлагат помощ за кораб с мигранти

30 January 2019 07:21

Пет страни са предложили да помогнат с уреждането на патовата ситуация с кораб, превозващ 47 мигранти. Това съобщи италианският премиер Джузепе Конте.

Изследване: Климатичните промени допринасят за войната в Сирия и миграцията

28 January 2019 17:00

Ефектите от глобалното изменение на климата не се ограничават до екстремни климатични и природни бедствия. Променящият се климат е причина и за многобройните конфликти и масовата миграция, завладяла Европа през последните години, твърдят заключения в ново научно изследване. Изследване, проведено от учени от Международния институт за приложен системен анализ*, за първи път демонстрира причинно-следствена връзка между изменението на климата и нарастващия брой конфликти, както и за масовата миграц

Италианският вътрешен министър Салвини заплаши със съд спасителите на мигранти

27 January 2019 16:48

Италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини заяви днес, че събира доказателства, за да се предприемат съдебни действия срещу екипажа на кораба "Сий уоч 3", който плава под холандски флаг, предаде Франс прес.

Мигрантите от Турция в ЕС са се увеличили

26 January 2019 12:53

Европейският съюз отчита осезаемо увеличение през 2018 г. на притока на мигранти, влезли от Турция - броят им е нараснал с над 20 процента, пише на сайта си германският в. "Велт ам зонтаг", цитиран от БТА, който публикува данни от нов доклад на Европейската комисия. Общият брой мигранти, пристигнали от Турция през 2018 г., възлиза на 50 789, при 41 720 в предходната година, което представлява увеличение от 22 на сто, сочи докладът.  Става дума най-вече за граждани на Турция, Сирия, Ирак и Афганистан. Почти 48 хиляди мигранти (47 939 души) са преминали от Турция в Гърция, близо 16 000 от тях - по суша. Други страни на пристигане са Италия (2383 души), България (349) и Кипър (118), отбелязва документът. "Деветдесет на сто от мигрантите, пристигащи в ЕС, са подпомагани при пътуването си от престъпни организации", се казва в доклада. Нарастващият приток на бежанци от Турция в Гърция практически е препълнил центровете за настаняване по гръцките острови. Днес там живеят около 14 600 души при капацитет на бежанските лагери едва 7000. "Велт ам зонтаг" припомня споразумението между Турция и ЕС от 2016 г., според което Анкара се задължава по възможност да предотврати отпътуването на нелегални мигранти за Европа. В замяна Брюксел обеща на Турция около 6 милиарда евро, най-вече за грижи за бежанците на нейна територия. До момента са изплатени към 3 милиарда евро.

Германия излезе от Мисията на ЕС за контрол на миграцията в Средиземно море заради Салвини

23 January 2019 10:45

Берлин не е съгласен с решението на Рим да затвори пристанищата си за мигрантите

Над 200 души са загинали в Средиземно море от началото на годината

22 January 2019 12:02

Над 200 мигранти и бежанци са загинали в Средиземно море от началото на 2019 година при неуспешни опити да достигнат до бреговете на Европа. Тези данни съобщи официалният представител на Международната организация за миграция Джоел Милман. "За първите 20 дни на 2019 година на трите основни маршрута в Средиземно море са регистрирани 203 смъртни случая", заяви Милман. Той отбеляза, че това е повече, отколкото през същият период от миналата година, когато загиналите бяха 201 човека. По