България

12 февруари 2019 15:39

Откриха бебе, погребано в гърне на Трапезица

Бебе, погребано в глинено гърне, откриха археолозите, проучващи хълма Трапезица във Велико Търново. Находката е открита по време на разкопките на средновековна църква. Глиненото гърне е открито в яма в непосредствена близост до църквата, която е обс...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Археолози спасяват историята по трасето "Турски поток" в област Монтана

19 April 2019 12:30

Започнаха спасителните археологически проучвания по трасето на "Турски поток" в област Монтана. Два от обектите се намират в землището село Расово, община Медковец. Научен ръководител на разкопките е доц. д-р Андрей Аладжов от Националния археологически институт с музей към БАН. Той уточни, че се проучва многослойно селище от късно бронзовата епоха, съществувало и през Средновековието. Разположено e на територия от 10 декара.

Започват археологически проучвания в над 40 обекта в Северозападна България

11 April 2019 17:00

От 1 април започват археологически проучвания в над 40 обекта в Северозападна България. Това каза гл. ас. д-р Таня Христова, научен секретар на Националния археологически институт с музей към БАН. цитирана от БТА. Обектите са разположени по трасето на бъдещия газопровод и проучванията се финансират от инвеститора "Булгартрансгаз", който ще строи големия инфраструктурен проект "Разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българска граница до българско-сръбска граница".

Шлем от четири века век преди Христа е в експозицията на врачанския музей

24 March 2019 10:40

Бронзовият шлем е случайна находка открита в землището на село Рогозен. Ценният артефакт се съхранявав РИМ-Враца и може да бъде видян в експозицията на музея. Доц. д-р Нарцис Торбов, археолог в музея, обясни за Medianews, че шлемът от Рогозен принадлежи към така наречения халкидски тип и е имал е подвижни набузници, закачени за него, които са изгубени. Наименованието идва от изображенията върху антични керамични съдове. Те са обозначени като халкидски и най-ярък пример в това отношение е една амфора, съхранявана в Пергамон музей в Берлин. Върху нея са представени главите на двама войни. Единият от тях, е с шлем от този тип.

Археолози разкриха една от входните порти на античния град Одесос

23 March 2019 11:57

Археолози разкриха една от входните порти на античния град Одесос по време на ремонт във Варна. Портата и една от кулите се намират под градинката на улица "Цар Симеон Първи".

Два века преди Христа край Мездра е имало майстори на келтски мечове

06 March 2019 10:30

В Дома на науката и техниката във Враца, в препълнена зала, доц. д-р Нарцис Торбов от Регионалния исторически музей на Враца разказа любопитни факти от древната ни история, акцентирайки върху откритите мечове тип келтски в Северозападна България.В интересната си беседа археологът Торбов обясни, че историческите данни и откритите артефакти доказват, че най –голямата концентрация на въоръжението келтски мечове по Българските земи е била между реките Искър и Огоста. Край днешните град Мездра и село Паволче е имало оръжейници, които са изковавали от желязо мечове по келтски образец. В Националния исторически музей в София се съхраняват четири меча, които са открити в района на Мездра и са датирани от началото на втори век преди Христа.

Нова крепостна стена беше открита край Бургас

26 February 2019 13:07

Един от старинните градове край Бургас Акве калиде постепенно се разкрива пред археолозите. Те откриха част от крепостна стена, която е край пътя Ветрен в посока квартал Банево. Това е станало в края на 2018 година, когато екип от археолози открива съоръжението от XI-XIII век, строено заради набезите на печенеги или кумани. Установена е и конструкцията на U-образна крепостна кула, изградена през късноантичния или ранновизантийския период. През тази година проучванията в старинния град Акве кал

Експонати от дълбока древност до римската епоха представят в русенски музей

15 February 2019 13:33

В Регионален исторически музей – Русе, на 14 февруари бе открита изложбата "Кремък, керамика, метал. Археологическите проучвания на Русенския музей". Историята на теренните проучвания в русенския музей започва с разкопките на Русенската селищна могила през 1904 г. и средновековния град Червен през 1910 г. Показаните находки са открити при теренни проучвания между 2013 и 2018 г. на селищните могили при селата Кошарна и Бъзовец, античните обекти при селата Мечка и Батин, римск

Икона от слонова кост показват бургаските археолози в дена на своя празник

13 February 2019 10:03

Археолозите от Историческия музей в Бургас ще отбележат своя професионален празник на 14 февруари. Те отправят покана към хората от региона да празнуват заедно с тях и канят всички на ден на отворените врати на музея. Какви съкровища, оставени от древните ни прародители, се съхраняват в красивата сграда, която се намира на улица „Богориди“ 21, всеки може да види напълно безплатно. За Actualno.com археологът Йото Йотов разкри малка част от находите, до които могат да се докос

Откриха национален археологически обект при ареста на двама иманяри

05 February 2019 21:08

Задържаха двама иманяри, копали за злато до параклис в димитровградското село Брод. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Междувременно археолози откриха, че мястото е некропол и представлява археологически обект от национално значение.

Започва изграждането на посетителски център в Перперикон

01 February 2019 22:46

Дадоха старт на изграждането на посетителски център за над един милион и 400 хиляди евро. Средствата са осигурени по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Гърция. Центърът трябва да бъде построен за 11 месеца.