Свят

12 февруари 2019 17:31

САЩ: Не стоим зад протестите в Сърбия

САЩ не са нито организатори, нито финансират антиправителствените протести „Един от пет милиона“ в Сърбия. Това увериха от американската дипломатическа мисия в Белград в отговор на твърденията на сръбския вестник Informer, че посолството ...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Вучич на изненадваща визита в САЩ

19 August 2019 11:30

Сръбският президент Алекдсандър Вучич ще направи изненадваща визита в Ню Йорк. Това обявиха от американския Държавен департамент, цитирани от B92. Вучич ще разговаря с американския държавен секретар Майк Помпео. Вероятно основна тема на разговорите ще е възможно споразумение за статута на Косово. Американският президент Доналд Тръмп вече обяви, че иска да разреши въпроса до следващото лято. При споразумение и двете страни ще могат да кандидатстват за членство в НАТО и ЕС. Вучич вече представи нов план за инфраструктурни подобрения в страната си. Той ще се реализира през следващите няколко години.

САЩ подкрепят компромис за Косово

15 August 2019 23:32

САЩ няма да поемат водеща роля в диалога за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово. Това заяви сръбският външен министър Ивица Дачич, цитиран от B92. Той увери, че диалогът ще продължи да бъде воден от ЕС. Според него САЩ искат компромисно решение, което да използват на предстоящите президентски избори в страната. „Разговарят с американския съветник по национална сигурност Джон Болтън на два пъти. Той обаче не поясни каква е позицията на неговата страна за евентуалното разделяне на Косово или каква е тяхната концепция въобще. САЩ подкрепят желанието за постигане на компромис. Това е напредък, защото предишните администрации, дори не искаха да обсъждат въпроса“, заяви Дачич. Сърбия преговаря за признаването на статута на Косово. Ако бъде постигнато споразумение пътя на двете страни за членство в ЕС ще бъде отворен.

Белград: Сърбите в САЩ ще гласуват за Тръмп

06 August 2019 10:45

Сръбският външен министър Ивица Дачич обяви, че ще организира сърбите, които живеят в САЩ, да гласуват за Доналд Тръмп на президентските избори догодина. Това ще ни създаде по-добра позиция в новата администрация във Вашингтон, добави Дачич за вестник "Сръбски телеграф". Това ще бъде само част от силната дипломатическа офанзива, която Белград ще предприеме от есента по въпроса за Косово, преди всичко в Америка, пише вестникът. Преценено е, че сега е точният момент за действие с оглед на факта, че догодина в САЩ има президентски избори и съдейки по всичко, ще се води борба за всеки глас. Това е възможност, която трябва да използваме, каза Дачич. "Конкретно, като външен министър ще организирам формална подкрепа за Тръмп на следващите избори. Сърбите в Америка и без това гласуват за Тръмп. Ако направим това умно, ако обединим тези гласове, които не са малко, ще си създадем по-добра позиция в новата администрация. Албанците направиха това навремето, обединиха гласовете на тяхната диаспора, която гласува за един кандидат", каза Дачич. В САЩ живеят около 650 000 сърби.

Сърбия: Русия е голям приятел, ама САЩ са най-щедри

31 July 2019 17:19

САЩ са предоставили на Сърбия най-голяма военна помощ в периода от 2014 г. до 2018 г. Това показва проучване на сръбското министерство на отбраната, цитирано от B92. САЩ са отпуснали финансови средства и техника за въпросния период. Тяхната стойност възлиза на $ 10 млн. На второ място е Китай. Страната е предоставила на Сърбия помощи в размер на 5.2 млн. евро. Трета в подреждането е Норвегия. От там са подпомогнали сръбската отбрана с 586 хил. евро. Страната е получила помощи още от Дания и Великобритания. В същото време Русия ѝ е отпуснала 45 хил. евро. Това е интересно, тъй като двете страни непрестанно демонстрират изключително близки отношения. През тази седмица в Сърбия бяха доставени 10 нови руски БТР-а, като са договорени допълнителни доставки.

Сърбия: САЩ да спрат да въоръжават Косово

29 July 2019 13:29

САЩ трябва да спрат да въоръжават армията на Република Косово. Това заяви сръбският министър на отбраната Александър Вулин, цитиран от в-к „Ало“. Той заяви, че в Косово има голямо струпване на бойци на ДАЕШ. Според него в процентно отношение те са много повече от тези сред гражданите в Ирак и Сирия. „Ако САЩ искат мир на Балканите, трябва да спрат да въоръжават косовската армия. В Косово има огромна заплаха. Терористична организация е в основата на тяхната армия. Ако САЩ не искат повече балкански войни, трябва да спрат да подкрепят въоръжените сили там“, заяви Вулин. В момента САЩ се опитват да съдействат за постигане на споразумение между двете страни. При такова те ще могат да кандидатстват за членство в ЕС.

Вашингтон: Белград и Прищина да избягват провокациите и да се върнат към диалога

22 June 2019 11:34

След седмици на заплахи за провеждането на Парижката среща, в петък както от Берлин, така и от Париж потвърдиха, че тя няма да се състои

Хиляди привърженици на Александър Вучич се събраха тази нощ в Белград

19 April 2019 23:11

Хиляди привърженици на Александър Вучич се събраха тази нощ в Белград, за да засвидетелстват подкрепата си към правителството.

Русия призова САЩ и ЕС да заставят Косово да прекрати провокациите срещу Белград

17 April 2019 14:35

Прищина саботира решенията на Съвета за сигурност на ООН, взети с непосредственото участие на Америка и Европа, подчерта руският министър на външните работи

Вучич: Слушах протеста от терасата на президентството

14 April 2019 20:43

По думите му, протестиращите са били между 7 500 и 11 000 души

В Белград се провежда масов антиправителствен протест

13 April 2019 19:00

Демонстрантите искат оставките на сръбските ръководители - президент, премиер и председател на парламента