България

12 февруари 2019 18:17

За първи път у нас: Сграда паметник на културата ще бъде законно ипотекирана

За първи път в България сграда паметник на културата ще бъде законно ипотекирана от общината. До крайната мярка се стигна след като преди две седмици част от покрива на стара сграда в София падна и за малко не уби човек. Оказа се, че собствениците на...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Руши се къщата на Стефан Караджа в Тулча

11 August 2019 14:14

Руши се къщата, в която е живял Стефан Караджа в румънския град Тулча. Сградата е оставена на произвола на съдбата и се продава за 50 000 евро. Демонтирана е и паметната плоча, която е напомняла, че там е израснал големият български войвода и революционер.

Откриха ценни стенописи в къща-паметник на културата в Стария град в Пловдив

04 August 2019 09:20

Ценни стенописи бяха открити в къща-паметник на културата в Стария град в Пловдив. На находката се натъква екип от експерти, който трябвало да провери сигнал за състоянието на къщата, известна още като домът на търговеца Хаджи Драган Калофереца. За откритите документи е информирано и Министерството на културата.

Анонимен дари 400 000 лева за къщата на Райна Княгиня

24 July 2019 16:06

Дарител, който предпочита да остане анонимен, е дал 400 хил. лв. за възстановяването на къщата на Райна Княгиня в София. В къщата на ул. „Софроний Врачански” Райна Попгеоргиева е прекарала последните 8 години от своя живот. От години сградата е в окаяно състояние. На сесията на Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък съветниците ще гласуват приемането на дарението, обясни кметът на район „Сердика” Тодор Кръстев, съобщи БТВ. За реконструкцията и реставрацията на сградата има проект,който е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство, обясни районният кмет. Още февруари е издадено разрешение за възстановяване на постройката в автентичния ѝ вид, тя е обявена за паметник на културата от местно значение. След като бъде възстановена, къщата ще стане музей. Работим с наследниците на Райна Попгеоргиева, не бива да се забравя, че тя е първият дипломиран акушер в София и основател на „Майчин дом”, тя е една от най-забележителните българки на всички времена коментира Тодор Чобанов, зам.-кмет на София.

Министър Банов разпореди проверка за увреждане на Белоградчишките скали

13 July 2019 16:16

Спешна проверка на дейности, които могат да навредят на Белоградчишките скали, нареди министърът на културата Боил Банов. Той се е самосезирал от медийни публикации, съобщават от министерството.  „Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“, съвместно с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще провери на място получения сигнал за нерегламентирани намеси върху Белоградчишката крепост, паметник на културата и в района на Белоградчишките скали. Обектите са предоставени за управление на община Белоградчик. Резултатите от проверката ще бъдат оповестени незабавно.“, се казва в съобщението на пресцентъра на министерство на културата.  По-рано пресцентърът на ГЕРБ разпространи позиция на председателя на комисията по култура и медии в парламента Вежди Рашидов, който обяви, че се извършва вандалщината върху природния феномен. И настоя тя да бъде спряна.  Рашидов обяви, че не е съгласен по скалите да се забиват винкели, за да се закачат на тях лампи, без да има проект. Според него това се извършва от техници под погледа на общината.  Вероятно е дейностите по белоградчишките скали да са свързани с поредното издание на оперния фестивал "Опера на върховете", който се провежда там всяко лято и тази година ще е от 20 юли до 4 август. „Разбирам желанието да осветиш Белоградчишките скали, щото мислиш, че ще е полезно за туризма, ама защо трябва да дупчиш скалите и да си слагаш осветителните тела така че да загрозяват. И как Нено Димов, по дяволите, ти е разрешил това вандалство?“, написа преди дни и природозащитника Тома Белев.       

Рушат белоградчишките скали, Рашидов поиска да се спре вандалщината

12 July 2019 21:41

Техници забиват винкели в скалите и закачват лампи без проект, посочва председателят на Комисията по култура и медиите към НС

Сграда - паметник на културата в Русе се руши от години

07 July 2019 09:58

Емблематична сграда в Русе, в която се е помещавало първото застрахователно дружество в България, се руши. Заради съдебни спорове между собствениците Община Русе не може да възстанови фасадата и покрива, въпреки, че има заделени средства за ремонта.

Учреден е Национален инициативен комитет за възстановяване на Голямата базилика в Плиска

02 July 2019 18:17

За председател на УС е избран Стефан Воденичаров

Защо вековно училище, паметник на културата в Пловдив, се руши?

23 June 2019 09:01

Сградата на хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив, която е паметник на културата, се руши от години. В училището са учили редица именити българи, сред които Иван Вазов, Любен Каравелов и Димчо Дебелянов.

Прокуратурата проверява случая със съборената къща на Шнитер в Пловдив

12 June 2019 12:29

Две досъдебни производства образува Окръжната прокуратура в Пловдив по случая със съборената къща - част от групов паметник на културата. Вече е изискана цялата налична документация, за да се проследи административният път, по който е издадено строителното разрешение за обекта в центъра на града. Икономическа полиция също извършва своя проверка.

Два сигнала в прокуратурата заради унищожения паметник на културата в Пловдив

07 June 2019 21:16

Два сигнала до прокуратурата внесоха от кметството в район „Централен" в Пловдив заради неправомерно съборената къща паметник на културата. В тях се настоява да бъде отнето строителното разрешение на фирмата, разрушила една от знаковите сгради в града. От прокуратурата съобщиха за БНТ, че ще се произнесат в понеделник.