България

12 февруари 2019 18:17

За първи път у нас: Сграда паметник на културата ще бъде законно ипотекирана

За първи път в България сграда паметник на културата ще бъде законно ипотекирана от общината. До крайната мярка се стигна след като преди две седмици част от покрива на стара сграда в София падна и за малко не уби човек. Оказа се, че собствениците на...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Ще изчезне ли поредната културна ценност на София? (СНИМКИ и ВИДЕО)

13 February 2019 06:55

Поредната недвижима културна ценност в София тъне в разруха. Този път става дума за къщата, в която е живял Иван Гешов, премиер от 1911 до 1913 г. Емблематичната сграда, построена в началото на 20 в. по проект на архитект Никола Лазаров на столичния бул. „Патриарх Евтимий” 7, се руши от над 20 години. Днес тя е без покрив, със счупени прозорци. Дъждовната вода отдавна е нанесла непоправими щети по фасадата, информира БГНЕС. И въпреки, че сградата е обезопасена с предпазна мр

Руши се къщата музей на актрисата Адриана Будевска

10 February 2019 09:44

Къщата музей на бележитата българска актриса Адриана Будевска в Добрич е заплашена от струване. От Министерството на културата са отпуснали 64 000 лева за реставрация, но желаещи да я извършат няма.

Откриха ценни предмети под съборена къща в Пловдив

29 January 2019 20:13

Къща паметник на културата в Стария Пловдив е съборена, а на мястото ѝ ще бъде построен хотел.

Етнографският музей в Чипровци търси помощ за Катеринината къща

27 January 2019 16:00

Историческият музей в Чипровци събира дарения за ремонт на Катеринината къща, съобщи директорът д-р Анита Комитска. Тя е една от малкото запазени стари къщи, които дават представа за Чипровци преди два века. Изградена е във възрожденски архитектурен стил.

Експерти обследват Балабановата къща в Стария Пловдив заради напукване

19 January 2019 20:32

Балабановата къща в Стария Пловдив ще бъде обследвана заради пукнатини. След това ще стане ясно дали сградата има нужда от спешно укрепване. Камъкът на друга емблема на града - Античният театър ще бъде заздравен със специален разтвор. В същото време, в район "Централен" има много опасни сгради - недвижимо културно наследство, които се саморазрушават.

МК: Разрушен паметник на културата в Асеновград да бъде реставриран в предишния му вид

11 December 2018 08:06

Разрушеният паметник на културата в Асеновград - къщата на улица „Крепостна стена" №14 - трябва да бъде реконструиран и реставриран по реда на Закона за културното наследство. Това отговориха, като становище от Министерството на културата, на запитванe от страна на Actualno.com. Припомняме, че срутването на имота, който е частна собственост, породи недоволство и гневни коментари сред гражданите, а собственикът отказа да застане пред екипа ни и да коментира ситуацията. Съгласно За

Обявиха църква в Разлог за културна ценност

07 December 2018 16:50

Един от най-популярните обекти в Разлог - църквата "Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в с. Добърско /Разлог/ вече е със статус на културна ценност. Предложението е направено от директора на националния институт за недвижими културно наследство и от одобрено от Министерството на културата.  Обектът е наполовина в земята, няма купол или камбанария, и със своите малки прозорци, се превръща в един от най-ярките символи на вярата в района. Тя никога не е опожарявана или

​Кулата в Пиза вече е наклонена по-малко

22 November 2018 14:04

Прочутата кула в Пиза вече е наклонена по-малко благодарение на инженерни разработки, които бяха лансирани, за да бъде спасен този средновековен паметник, превърнал се в голяма туристическа атракция, предаде Франс прес.

Нови идеи за старите къщи на София

25 October 2018 09:09

Нови идеи за спасяването на старите къщи - паметници на културата в София чрез налагане на така наречената законова ипотека. Столичната община обследва 5 района - резултатът показва над 48 сгради в тежко състояние, въпреки стотиците хиляди левове глоби. Вижте и още в репортажа на Боряна Черганова.

3D технология пресъздава модели на разрушени културни паметници

14 October 2018 09:12

Френска начинаеща компания използва дронове и 3D технология, за да пресъздаде виртуални модели на културни паметници, пострадали или разрушени от военните конфликти в Близкия изток.