Образование и семейство

13 февруари 2019 09:05

UNICEF отчете успех в деинституционализацията на деца у нас

България постигна огромен успех в деинституционализацията на деца. Това каза Даниела Колева, директор на програмата „Закрила на детето“ към УНИЦЕФ, в интервю за Агенция „Фокус“. "Виждаме че в началото на 2000 година децата в д...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Образованието е основен приоритет на децата от SOS Детски селища

21 May 2019 20:29

Да завършат образованието си е основен приоритет на повечето деца в алтернативна грижа. Следващата им задача е намирането на добра работа. Това показва изследване на SOS Детски селища по въпроса как организацията е повлияла за социалното включване на децата.

Президентството набира дарения за абитуриентския бал на младежите, израснали без родители

18 May 2019 11:01

С дарените средства се покриват разходите по организацията на празничната вечер, а останалата част се разпределя като еднократна стипендия между абитуриентите, които ще продължат образованието си

Американката Джуди Риджуей дава работа на сираци в село Боровци

09 May 2019 11:45

Американката Джуди Риджуей дава работа на младежи от учебния център в берковското село Боровци. Те правят благотворителна разпродажба на реставрирани мебели. Майсторлъкът е на 10 младежи, сред тях са сираци и изоставени от бедни родители. Сега са пълнолетни между 18 и 30-годишни, живеят и учат в село Боровци. Подкрепя ги американското семейство Джуди и Пол Риджуей, които преди 10 години създали школата.

Деца от центрове от семеен тип рисуваха "Животът на Васил Левски"

25 February 2019 13:22

Подрастващите гледаха прожекция на документалния филм "Смутни времена"

Младежи сбъднаха мечта - да отидат на зимен лагер

25 February 2019 07:15

Младежите от Центъра за настаняване от семеен тип във Варна сбъднаха една своя мечта - да отидат на зимен лагер в Дряновския балкан.

ООН бие тревога за децата-войници

11 February 2019 13:26

Десетки хиляди деца са използвани като войници във въоръжени конфликти по света, алармира Фондът на ООН за децата (УНИЦЕФ), цитиран от ДПА. Деца, живеещи край продължителните конфликти в Южен Судан, Централноафриканската република, Конго, Сомалия, Сирия и Йемен биват въвличани от противостоящите страни в насилието. Момчета и момичета в училищна възраст също така са използвани като войници или помощници на въоръжени групировки в Афганистан, Мали и Мианмар. Освен че са принуждавани да влизат в битка, децата са притискани и да служат като разузнавачи, да готвят или да събират дърва. Някои момичета са принуждавани да се омъжват за бойци, докато момчета и момичета биват в еднаква степен малтретирани сексуално, съобщава УНИЦЕФ. В крайни случаи деца са принуждавани да служат като "живи щитове" или да се самовзривяват на многолюдни площади. Трудно е да бъдат събрани точни данни, но според някои оценки, отбелязва организацията, в света има до 250 000 деца войници. В навечерието на 12 февруари, когато се отбелязва Денят на червената ръка - инициатива за привличане на вниманието към експлоатацията и злоупотребата с деца от въоръжени групировки, УНИЦЕФ призова правителствата по света да се ангажират по-активно в борбата срещу подобни нарушения на правата на децата.

УНИЦЕФ: Всяко пето дете в света живее в крайна бедност

08 February 2019 07:19

Всяко пето дете в света живее в крайна бедност и разполага с по-малко от 2 долара на ден. Това показват резултатите от проучване на УНИЦЕФ и Международната организация на труда.

Фондация помага на семейства в нужда за по-малко изоставени бебета

07 February 2019 06:42

На фона на статистиката, която показва колко са изоставените новородени у нас, в Пловдив само за месец януари благодарение на усилията на лекарите и социални работници от фондация "За нашите деца", три бебета останаха при родителите си. Така те няма да се причислят към другите 35, които са оставени още в родилните отделения на територията на Пловдив и областта. Ще ви разкажем за един от тези случаи. По молба на майката тя и семейството й ще останат в анонимност.

Само 5 % от българите биха станали приемни родители

25 January 2019 20:00

Едва 5% от българите биха станали приемни родители на дете в нужда. Това показва социологическо проучване за нагласите към процеса на деинституционализация, осъществено от "Алфа Рисърч" До 2025 г. се планира да бъдат закрити всички специализирани институции за деца и те да получат нови социални услуги. Данните показват, че 79% местната общност одобряват закриването на домовете. Така смятат и 93% от учителите, където учат деца, лишени от родителски грижи. И макар 62% от анкетираните

Във всяко четвърто приемно семейство у нас няма настанени деца

13 January 2019 15:27

Във всяко четвърто от приемните семейства в България няма настанени деца, заявиха от Националната асоциация за приемна грижа. По нейни данни към 31 декември 2018 година, от всички вписани в регистъра 2 100 семейства, в 540 няма настанени деца. Изпълнителният директор на Асоциацията Александър Миланов коментира пред БНР: "За нас като организация, която се занимава със защита правата на детето преди всичко, това ни притеснява поради простата причина, че в приемното семейство са инвестирани