Образование и семейство

13 февруари 2019 09:05

UNICEF отчете успех в деинституционализацията на деца у нас

България постигна огромен успех в деинституционализацията на деца. Това каза Даниела Колева, директор на програмата „Закрила на детето“ към УНИЦЕФ, в интервю за Агенция „Фокус“. "Виждаме че в началото на 2000 година децата в д...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Всеки шести българин готов да стане приемен родител, ако получава заплата

18 July 2019 12:08

Близо 80% от отглежданите в приемни семейства деца у нас са жертва на насилие или неглижиране в семейна среда

Абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение в президентството

30 May 2019 20:42

И тази година президентството организира абитуриентски бал на младежи в неравностойно положение. Тържеството е част от благотворителната инициатива "Подкрепи една мечта". Чрез нея всеки има възможност да подпомогне празника на зрелостниците, а част от средствата се разпределят като еднократни стипендии за бъдещото им образование. Вижте повече подробности от прякото включване на репортера ни Виктория Бояджиева, която присъства на бала.

Няколко семейства отказаха да осиновят здраво дете

28 May 2019 08:12

Причината - заболяване на майката, което евентуално детето може да отключи в бъдеще

Президентът и съпругата му ще са домакини на абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение

27 May 2019 16:53

Събитието е част от благотворителната инициатива на държавния глава „Подкрепи една мечта“

Образованието е основен приоритет на децата от SOS Детски селища

21 May 2019 20:29

Да завършат образованието си е основен приоритет на повечето деца в алтернативна грижа. Следващата им задача е намирането на добра работа. Това показва изследване на SOS Детски селища по въпроса как организацията е повлияла за социалното включване на децата.

Президентството набира дарения за абитуриентския бал на младежите, израснали без родители

18 May 2019 11:01

С дарените средства се покриват разходите по организацията на празничната вечер, а останалата част се разпределя като еднократна стипендия между абитуриентите, които ще продължат образованието си

Американката Джуди Риджуей дава работа на сираци в село Боровци

09 May 2019 11:45

Американката Джуди Риджуей дава работа на младежи от учебния център в берковското село Боровци. Те правят благотворителна разпродажба на реставрирани мебели. Майсторлъкът е на 10 младежи, сред тях са сираци и изоставени от бедни родители. Сега са пълнолетни между 18 и 30-годишни, живеят и учат в село Боровци. Подкрепя ги американското семейство Джуди и Пол Риджуей, които преди 10 години създали школата.

Деца от центрове от семеен тип рисуваха "Животът на Васил Левски"

25 February 2019 13:22

Подрастващите гледаха прожекция на документалния филм "Смутни времена"

Младежи сбъднаха мечта - да отидат на зимен лагер

25 February 2019 07:15

Младежите от Центъра за настаняване от семеен тип във Варна сбъднаха една своя мечта - да отидат на зимен лагер в Дряновския балкан.

ООН бие тревога за децата-войници

11 February 2019 13:26

Десетки хиляди деца са използвани като войници във въоръжени конфликти по света, алармира Фондът на ООН за децата (УНИЦЕФ), цитиран от ДПА. Деца, живеещи край продължителните конфликти в Южен Судан, Централноафриканската република, Конго, Сомалия, Сирия и Йемен биват въвличани от противостоящите страни в насилието. Момчета и момичета в училищна възраст също така са използвани като войници или помощници на въоръжени групировки в Афганистан, Мали и Мианмар. Освен че са принуждавани да влизат в битка, децата са притискани и да служат като разузнавачи, да готвят или да събират дърва. Някои момичета са принуждавани да се омъжват за бойци, докато момчета и момичета биват в еднаква степен малтретирани сексуално, съобщава УНИЦЕФ. В крайни случаи деца са принуждавани да служат като "живи щитове" или да се самовзривяват на многолюдни площади. Трудно е да бъдат събрани точни данни, но според някои оценки, отбелязва организацията, в света има до 250 000 деца войници. В навечерието на 12 февруари, когато се отбелязва Денят на червената ръка - инициатива за привличане на вниманието към експлоатацията и злоупотребата с деца от въоръжени групировки, УНИЦЕФ призова правителствата по света да се ангажират по-активно в борбата срещу подобни нарушения на правата на децата.