Регионални

17 февруари 2019 10:34

Открива се паметник на Васил Левски в Драгоман

Целта на инициаторите е чрез паметния знак да бъде увековечен споменът за делата и идеалите на най-великия българин - Апостола на българската свобода...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Откриха паметна плоча на Екзарх Йосиф I в село Бреница

07 May 2019 11:00

В навечерието на големия християнски празник Гергьовден, в с. Бреница беше открита паметна плоча на Екзарх Йосиф I. На събитието присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, народните представители от ВМРО Красимир Богданов и Калин Поповски, зам.-областния управител на Плевен Татяна Божинова, кметът на с. Бреница д-р Лъжовски, общински съветници.

Йорданка Фандъкова: През последните години успяхме да реставрираме 38 бюст-паметника

22 April 2019 13:09

Опазването и предаването на паметта са ключови за възпитанието на младите хора и на обществото, заяви тя

Паметник на Велко Кънев откриха в родния му град Елхово

30 March 2019 12:12

Проф. Стоян Денчев, почетен гражданин на Елхово, предаде костюма на Велко Кънев от постановката "Великденско вино" на Градския музей, където има постоянна експозиция на името на големия ни актьор.

Възстановиха паметник-костница на войници от Междусъюзническата война

07 March 2019 18:54

Възстановеният паметник-костница на загиналите за освобождението на Пиринския край от турско робство и в Междусъюзническата война офицери и войници беше открит в Благоевград. Емблематичният за града мемориал е построен през 40-те години на миналия век, а днес е реставриран в първоначалния си вид. Военни, политици, общественици и родолюбци отдадоха почит на загиналите български войници.

Възстановиха паметника на руския офицер Павел Красов в София

03 March 2019 12:52

В София паметната плоча на руския офицер и участник в Руско-турската освободителна война Павел Красов беше открита след реставрация.

Последното убежище на Левски е в метоха "Св. Георги Победоносец"

03 March 2019 11:35

Метохът "Свети Георги Победоносец" в село Черни Осъм е последното убежище на Васил Левски, от което той тръгва към своята гибел.

Каква е историята около създаването на паметника на Александър Втори в София

03 March 2019 10:06

Паметникът на царя Освободител е сред най-внушителните паметници в София. Издигнат е в чест на Освобождението на България, в израз на признателността на българския народ към руския народ в лицето на руския император Александър Втори и като символ на българската свобода. Официалното му откриване е през 1907 година. Паметникът е сред големите постижения на флорентинския скулптор Арналдо Дзоки. Историята около създаването на паметника припомня Михаил Заимов.

Върнаха старата слава на войнишки паметник в Лом

24 February 2019 09:21

В Лом върнаха старата слава на позабравен войнишки паметник на Втори Ломски конен полк. Граждани се обединиха с идеята да бъде изтеглена оградата му и да бъде включен в градското пространство. Паметникът с изписани имената на 67 загинали кавалеристи в Балканската, Междусъюзническата и Втората световна войни и събитията от 1923 г. Той беше непознат за населението, тъй като се намира в пределите на старата казарма, която сега е закрита. След 1944 г. не е почитан.

"Тайната вечеря на Дякона Левски" играха второкласници от старозагорско училище

20 February 2019 09:32

"Тайната вечеря на Дякона Левски" представиха днес второкласниците от театрална студия „Светулка“ на 6-о основно училище (ОУ) “Св. Никола”. С представлението си по пиесата на Стефан Цанев малките артисти разказаха на съучениците си за мечтите на Апостола за чиста, свята и свободна България. Художествен ръководител на трупата е Соня Хараланбева, която повече от четвърт век е начален учител. Специални гости на децата бяха актьорът Йосиф Сърчаджиев

Отбелязахме 146 години от обесването на йеродякон Игнатий - Васил Левски

20 February 2019 09:10

На 19 февруари се изпълниха 146 години от кончината на най-обичания наш национален герой - йеродякон Игнатий - Васил Левски. В старинния столичен храм „Св. София“, където се съхранява кичур от косите на Апостола, бе отслужено заупокойно последование в негова...