Образование и семейство

26 февруари 2019 23:02

„Младите хора в цифровия свят“: Мария Габриел се срещна с ученици от Кюстендил

Еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел се срещна с ученици от Езикова гимназия в Кюстендил, за да участва в диалог на тема „Младите хора в цифровия свят". Младежите задаваха въпроси, свързани най-вече с киберсигурността и безопасния интерне...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Елена Йончева и Мария Габриел се изправиха една срещу друга в тв дебат (видео)

14 May 2019 09:37

Водачите в листите на "БСП за България" и ГЕРБ сблъскаха позициите си за бъдещето на страната и на Европа

Мария Габриел: Сега е моментът да се инвестира в дигитално образование

09 May 2019 15:38

Сега е моментът Европа да инвестира в дигитално образование и дигитални технологии, заяви Мария Габриел на редовната среща на Асоциацията на европейските издатели на учебници (EEPG), която започна днес в София. В нея участват 25 представители на издателства от 12 европейски държави. „За първи път в историята на технологичната революция Европа не бе водеща сила и изоставаше много от САЩ и Китай, но през последните 5 години успяхме да скъсим дистанцията и дори да излезем напред с мерките за защита на личните данни и сега – с авторското право. Аз съм уверена, че с новите правила за авторското право Европа отново ще даде пример на останалия свят. Надявам се с новата програма „Дигитална Европа“ и отпуснатите за нея 9 милиарда евро да се изравним с конкурентите“ – добави еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество. Откривайки срещата, главният редактор на издателска група „Просвета“ Кина Андреева посочи, че образователната реформа в българското образование е вече в заключителната си фаза. „Станахме свидетели на значителни положителни промени: пазарът на учебници се либерализира, конкуренцията между издателите гарантира високо качество на учебниците и българските ученици от 1. до 10. клас вече имат учебници по новите учебни програми, включително електронни“, каза тя. Особен интерес участници в срещата проявиха към предстоящия проект на МОН за облачна дигитална платформа за създаване на учебно съдържание от самите учители, който се планира да бъде финансиран с европейски средства. „Такава платформа няма аналог в ЕС“, бе една от констатациите. Чужди представители, чули за последните скандали около евросредствата у нас, обаче зададоха провокативния въпрос дали документацията не се пише за точно определен кандидат и дали вече не е известно кой е определен да спечели проекта. Приветствие изпрати и министърът на образованието Красимир Вълчев: „За Министерството на образованието и науката темите, които се обсъждат на срещите на Асоциацията, са от особен интерес – дигитализацията на класната стая/детската градина; въпросите, свързани с авторските права; новите тенденции в педагогиката; маркетинговите стратегии на издателите, реорганизацията на производствения процес и други. Считам, че дискутирането на тези въпроси и обмяната на идеи и опит са важно условие за гарантиране на равния достъп до качествено предучилищно и училищно образование, за формирането и придобиването на ключовите компетентности“. Хелга Холткамп, директор на Асоциацията на европейските издатели на учебници. Асоциацията на европейските издатели на учебници (EEPG ) е неправителствена организация, която представлява издателите на учебници и учебни помагала от цяла Европа. В нея членуват издателства от 22 европейски държави – Германия, Швейцария, Австрия, Словения, Чехия, Испания, Португалия, Финландия, Дания, Швеция, Норвегия, България, Хърватия, Сърбия, Румъния, Ирландия, Полша, Украйна, Литва, Латвия, Естония, Гърция и Израел.

Учени: социалните мрежи не вредят на тийнейджърите

07 May 2019 13:49

Много по-голямо значение за развитието на младежите имат семейството, приятелите и училището

75% от младежите в Европа не могат да отличат фалшива от истинска новина

23 April 2019 21:05

75% от младите хора в Европа открито споделят, че не могат да отличат фалшива от истинска новина. Това важи и за България и затова екипът на еврокомисаря по цифровизацията Мария Габриел вече работи медийната грамотност да бъде включена в българската образователна система. Еврокомисарят проведе дискусия с ученици от столичното 149-то средно училище, като основната тема беше - сигурността в интернет и отпорът на кибератаките.

30% от децата биха се срещнали с непознат от социалните мрежи

17 April 2019 22:38

30% от децата между 11 и 18 години биха се срещнали с непознат, който им е изпратил покана в социалните мрежи. Това показва проучване, представено на международна конференция в столицата, за изграждане на киберустойчиво общество. Организатори са Софийският форум за сигурност и посолството на кралство Нидерландия.

Мария Габриел към Радан Кънев: Анализираме, ще има позиция

12 April 2019 10:53

Еврокомисар Мария Габриел, която отговаря за цифровия пазар в ЕС, отговори на Радан Кънев във фейсбук, след като  вчера той ѝ написа писмо заради риск за конкуренцията в България след решение на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). "Госпожо Габриел, ще допуснете ли монопол на пазара на интернет и кабелна телевизия да убие бизнеса и да повиши двойно цената на тези услуги за българските граждани?", гласеше въпросът на водача на евролистата на "Демократична България" до водача на листата на ГЕРБ Габриел, но в качеството й на комисар.  Поводът е решение на КРС, свързано с БТК ЕАД, което според Кънев ще доведе до монополизация на пазара и до по-високи цени на кабелната телевизия и интернет за потребителите. Конкретно - регулаторният орган отменя задължението на БТК ЕАД да осигурява достъп на доставчиците на интернет и кабелна телевизия до тръбната си (канална) мрежа на фиксирани цени поради фактическото монополно положение на компанията на този пазар. По думите на Кънев именно това задължение в момента гарантира и сравнително ниските цени, на които българските потребители и бизнес получават достъп до интернет и телевизия. Радан Кънев до Мария Габриел: Ще допуснете ли монопол на пазара на интернет В отговора си Мария Габриел казва, че КРС е уведомила Европейската комисия за проект за преглед на местния достъп до телекомуникационни услуги на едро. На документите ЕК правела анализ и ще излезе с обща позиция скоро, става ясно от думите й. По същество Габриел не взима отношение. Ето и пълния текст: "В отговор на г-н Радан Кънев относно телекомуникационните услуги, бих искала да споделя, че българският регулатор - Комисията за регулиране на съобщенията, наскоро уведоми Европейската комисия за проект за преглед на пазара на местния достъп за телекомуникационни услуги на едро. В момента анализираме подробно нотификацията и скоро ще приемем обща позиция. В тази позиция ще се фокусираме върху анализа на пазара, както и решенията, предложени от КРС. Можем да се съгласим, да коментираме или да поискаме промени, ако е необходимо. Ще обърнем специално внимание на ефекта от предложените мерки върху местната конкуренция и върху инвестициите в телекомуникационната инфраструктура в цялата страна. За нас от решаващо значение е потребителите и компаниите в цялата страна да се възползват от високо качество на инфраструктурата, избора и справедливи цени."  

Радан Кънев до Мария Габриел: Ще допуснете ли монопол на пазара на интернет

11 April 2019 10:09

"Госпожо Габриел, ще допуснете ли монопол на пазара на интернет и кабелна телевизия да убие бизнеса и да повиши двойно цената на тези услуги за българските граждани?" Този въпрос отправя водачът на листата на "Демократична България" Радан Кънев до водача на листата на ГЕРБ Мария Габриел, която е и еврокомисар. Поводът е решение на  Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), като според Кънев то ще доведе до монополизация на пазара и до по-високи цени на кабелната телевизия и интернет за потребителите. Ето и отвореното писмо, публикувано от зам.-председателя на ДСБ в профила му във фейсбук. Водачката на ГЕРБ за евровота Мария Габриел зове за общи каузи Уважаема г-жо Габриел, Обръщам се към Вас като към член на ЕК, кандидат за член на ЕП и български политик. В качеството си на Комисар с ресор Цифрова икономика и цифрово общество, несъмнено знаете, че благодарение на ограничената държавна намеса и добри регулаторни решения в миналото, българските граждани се радваме на отличен достъп до интернет и кабелна телевизия на ниска цена. А това дава възможност на предприемчивите българи да развиват своя бизнес и просперитет. Тези достижения на обществото ни са поставени пред много сериозен риск: С Решение № 109 от 14.03.2019 г. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) “отменя всички специфични задължения, наложени на „Българска телекомуникационна компания“ ЕАД с Решение № 372/13.08.2015 г. на КРС”. Става дума за задължението на БТК ЕАД да осигурява достъп на доставчиците на интернет и кабелна телевизия до тръбната си (канална) мрежа на фиксирани цени, поради фактическото монополно положение на БТК ЕАД на този пазар. Точно тази мярка защитава хилядите фирми, доставчици на интернет и телевизия, от нелоялна конкуренция от страна на техния пряк конкурент БТК ЕАД и от злоупотреба с господстващо положение на пазара. Именно тази мярка гарантира и сравнително ниските цени, на които българските потребители и бизнес получават достъп до интернет и телевизия. Решение №109/2019г. на КРС се основава на пространен, но изцяло грешен и лобистки, изготвен от самата КРС, “анализ на пазара” (https://crc.bg/files/Analysis-M3a_BG-PUBLIC.pdf), който стига до извода, че монопол или господстващо положение при достъпа до тръбна (канална мрежа) няма. В действителност, 90% от законно поставените кабели за доставка на интернет и телевизия преминават през тръбната мрежа на БТК ЕАД. Още по-съществено е, че БТК ЕАД контролира 100% от т.нар. “последен километър” и “последни 100 м.” от трасетата за достъп до българските домакинства и офиси. Твърдението за липса на господстващо положение е голословно и дори цинично. Последиците от влизане в сила на Решение №109 ще бъдат: - Монополизиране на пазара на доставка на интернет и телевизия по кабел от една-единствена компания, при това публично свързвана със сенчест бизнес, политическо влияние и чужди интереси; - Фалит на стотици, а може би хиляди фирми от дребния и средния бизнес, които доставят отлична услуга на добра цена на милиони домакинства и фирми; - Рязко поскъпване на услугата достъп до интернет и телевизия за всички български семейства и предприятия.  Правото на ЕС обаче защитава конкуренцията и интересите на малкия бизнес и потребителите. Това опасно решение на КРС не може да влезе в сила, ако не бъде съгласувано от ЕК, и то точно от управлявания от Вас ресор на комисията. От Вашия глас в ЕК зависят съдбата на хиляди фирми и бюджетите на милиони семейства. Призовавам Ви, като действащ еврокомисар и кандидат за член на ЕП, да поемете ясен, категоричен и безусловен ангажимент пред българските граждани, че ще се противопоставите на съгласуването на Решение №109/14.03.2019г. от Европейската комисия. Аз, а надявам се и Вие, като убеден европеец, вярвам, че силна Европа може да защити българите от монополисти и от корупционни актове на администрацията и регулаторите. Бъдете част от силна Европа, а не от корумпираната партийна администрация! С уважение и надежда да не предадете българските граждани, Радан Кънев кандидат за член на ЕП от обединение “Демократична България”

Иновационен център у нас ще цифровизира земеделието

09 April 2019 14:33

Земеделието в България ще бъде цифровизирано с помощта на иновационен център за интелигентно земеделие, отговори на въпрос на Клуб Z еврокомисарката по дигиталната икономика и общество Мария Габриел. Заедно с еврокомисаря по земеделието Фил Хоган тя отбеляза третия поред Ден на цифровите технологии. Изкуственият интелект помага за лечението и засича измами Тази година изпращаме три много много силни послания за цифровизация в различни сфери, изтъкна Габриел. • 1. Селските райони. Те съставляват над 80 на сто от територията на ЕС. Цифровизацията трябва да помогне на младите фермери да боравят с данни, на изкуствения интелект - да бъдат употребявани рационално пестицидите, да има ефективно използване на водния ресурс. • 2. Културното наследство. В момента от него в Европа са цифровизирани едва 10 на сто. Еврокомисията иска със страните членки на ЕС да има много голяма паневропейска инициатива, която да отговаря за триизмерната цифровизацията на различните паметници или сайтове. Това според Мария Габриел е  силно послание към младите хора и туризма. • 3. Повече жени в цифровите технологии. Няма как да говорим за включваща цифрова Европа, ако от нея са изключени над 50 на сто от населението й, изтъкна еврокомисарката. ЕК би искала да има национални стратегии, повече момичета, които да учат например математика и ижненерни науки. Според Габриел е необходимо отправянето на общ призив с медиите, за да бъдат видени ролеви модели като например момичета в банковия и техническия сектори. Клуб Z попита Мария Габриел как ще стане цифровизацията на земеделието в страна като България. Тя отговори, че това ще се случи чрез Smart Agri Hubs, чието название се превежда „иновационни центрове за интелигентно земеделие“. България вече има своя селекциониран хъб, каза комисарката. „Работя постоянно със земеделците. Това, което виждам е, че имаме много новаторски идеи. Но са нужни повече информационни кампании. Защото около тях има много данни и те могат да бъдат използвани. Има нужда от обучение, за да знаят как да боравят с тези данни. Те ще им помогнат да оптимизират ресурсите“, каза Мария Габриел. И допълни, че със земеделците ще се работи по-ефикасно за опазването на околната среда. С част от новите технологии тип изкуствен интелект или високоизчислителните технологии много бързо ще се предвиждат част от природните катаклизми.

Ученици от столични училища се срещнаха с крачещия робот "Голямата стъпка"

02 April 2019 21:10

По време на пролетната ваканция ученици от столични училища се срещнаха с крачещия робот "Голямата стъпка". Той е рожба на Института по роботика към БАН, патентован е, и най- голямото му достойнство е, че може да преодолява препятствия и дори да изкачва стълби. "Голямата стъпка " помага на деца със затруднения в обучението, а на по-големите ученици- да програмират.

Мария Габриел: Важно е всеки да може да ползва технологиите

28 March 2019 09:59

В цифровата ера най-трудният въпрос е да се овладее развитието на технологиите така, че те да бъдат изцяло в услуга на хората. Това заяви еврокомисарят за по цифровата икономика и общество Мария Габриел на среща с с кардинал Пиетро Паролин - държавен секретар на Ватикана и монсеньор Пол Галахър - министърнавъншнитеработииватиканскисекретар за отношенията с държавите, съобщи Европейската комисия.