България

28 февруари 2019 08:14

Юрист: В обществото има търпимост към домашното насилие

При подадена молба съдът до 24 часа трябва да се произнесе по искането за незабавна защита, разяснява правистът от фондация "Асоциация Анимус" Диляна Маркова...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Мъж простреля бившата си жена

22 May 2019 14:31

Жената е подавала жалби за домашно насилие срещу него

Глобиха мъж от Козлодуй, нарушил заповед за защита от домашно насилие

25 April 2019 13:30

Съдът е одобрил споразумение сключено от Районна прокуратура - Козлодуй, с което подсъдимият В. Б. се е признал за виновен за извършено от него престъпление против правосъдието - нарушена заповед за защита от домашно насилие.

Жесток побой над жена, издирват насилника

18 April 2019 19:02

При предишния побой той я е заплашил и с нож пред очите на децата им

Жени се обединиха срещу насилиeто, искат промени в Наказателния кодекс

11 March 2019 20:00

За трудности при ваденето и действието на ограничителните заповеди алармираха от инициативата "Цвете за нея"

Жертви на домашно насилие внасят искане за промени в НПК

11 March 2019 06:09

Жертви на домашно насилие и техните близки ще внесат днес в Министерския съвет исканията си за нови промени в Наказателния кодекс срещу тормоза вкъщи.

Шествие в София настоява за равенство между жените и мъжете и край на насилието

08 March 2019 18:42

Шествие за правата на жените се провежда в София. Организаторите настояват държавата да влага повече средства за превенция на домашното насилие.

"Цвете за нея" в памет на жертвите на домашно насилие сложиха на стълбите на парламента

08 March 2019 13:28

Жени настояха още за отваряне на кризисни центрове във всичките 28 области на страната

Пострадали от насилие жени отбелязват 8 март с искане за законодателни промени

08 March 2019 06:36

Пострадали от насилие жени и деца ще отбележат 8 март с осем искания за справяне с проблема на домашното насилие.

Национален траур за жените жертви на домашно насилие в Португалия

07 March 2019 19:30

В Португалия днес е ден на национален траур в памет на жените жертви на домашно насилие. Инициативата е на португалското правителство след 11 поредни случая тази година, завършили със смърт.

Изследване на ОССЕ: насилието срещу жените в Източна Европа е масово

06 March 2019 16:01

70 на сто от жените в 8 държави от Източна Европа са били жертви на сексуален тормоз, преследване, домашно насилие или други форми на насилие от 15-годишна възраст. Това сочат данните от изследване по поръчка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, което беше представено в сряда. Психологическият натиск - упражняването на контрол или обидно поведение - това е най-често срещаната форма на домашно насилие, която се регистрира в проучването, отбелязва "Политико". 60 на сто от жените казват, че са били подложени на такъв тип насилие. 23 на сто - че са били физически и сексуално малтретирани от партньора си. В проучването са били анкетирани 15 хил. жени през пролетта и лятото на 2018 г. в осем държави - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Украйна. 74 на сто от жените не се чувстват добре информирани какво да правят, когато са подложени на насилие, сочат данните. Само 7 на сто от жените, претърпелите насилие от партньора си, са се обърнали към полицията веднага след тежък инцидент, в които са били жертвата. Генералният секретар на ОССЕ Томас Гремингер призова политиците да използват резултатите от изследването, за да предложат по-добри мерки за предотвратяване и ограничаване на насилието срещу жени, да се подобрят услугите за преминалите и избягалите от своите насилници, както и като цяло да се осигури повече сигурност за жените и момичетата. Всяко трето умишлено убийство в България е на жена в дома ѝ, а всяко пето е заради ревност. Наблюдава се увеличение в броя на убийствата между 2016 г. и 2018 г., показват данни на статистиката.  Само от началото на годината в България има три убити жени - жертви на домашно насилие. През 2018 г. са били 35. Последният случай е от края на февруари т.г., когато мъж преби жена си до смърт във Варна.