Регионални

03 март 2019 10:06

Каква е историята около създаването на паметника на Александър Втори в София

Паметникът на царя Освободител е сред най-внушителните паметници в София. Издигнат е в чест на Освобождението на България, в израз на признателността на българския народ към руския народ в лицето на руския император Александър Втори и като символ на ...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Откриха паметна плоча на Екзарх Йосиф I в село Бреница

07 May 2019 11:00

В навечерието на големия християнски празник Гергьовден, в с. Бреница беше открита паметна плоча на Екзарх Йосиф I. На събитието присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, народните представители от ВМРО Красимир Богданов и Калин Поповски, зам.-областния управител на Плевен Татяна Божинова, кметът на с. Бреница д-р Лъжовски, общински съветници.

Йорданка Фандъкова: През последните години успяхме да реставрираме 38 бюст-паметника

22 April 2019 13:09

Опазването и предаването на паметта са ключови за възпитанието на младите хора и на обществото, заяви тя

Паметник на Велко Кънев откриха в родния му град Елхово

30 March 2019 12:12

Проф. Стоян Денчев, почетен гражданин на Елхово, предаде костюма на Велко Кънев от постановката "Великденско вино" на Градския музей, където има постоянна експозиция на името на големия ни актьор.

Възстановиха паметник-костница на войници от Междусъюзническата война

07 March 2019 18:54

Възстановеният паметник-костница на загиналите за освобождението на Пиринския край от турско робство и в Междусъюзническата война офицери и войници беше открит в Благоевград. Емблематичният за града мемориал е построен през 40-те години на миналия век, а днес е реставриран в първоначалния си вид. Военни, политици, общественици и родолюбци отдадоха почит на загиналите български войници.

Илияна Йотова в Лос Анджелис за 3 март: Свободата и мирът не са даденост

04 March 2019 18:56

На тържеството присъстваха представители на американските институции, чуждестранни дипломати и представители на българската общност

С колело от Германия до Шипка - как един български художник сбъдна мечтата си

04 March 2019 08:30

От Берлин до връх Шипка с колело. Защо Тодор Андреев реши да почете героите на паметния връх по този начин навръх Трети март, какво си мислеше по пътя. С Тодор ни среща Тихомир Игнатов.

740-метрово знаме и копие на Санстефанския мирен договор за 3-ти март в Плевен

03 March 2019 20:14

Плевен е градът, от чиято обсада през 1877г. зависи изхода на войната за Освобождението на България. Вижте любопитни факти от честването на днешния празник в репортажа на Николай Минков.

Празнична заря-проверка в София беляза кулминацията на тържествата за Трети март

03 March 2019 20:08

Кулминация на тържествата по случай Трети март беше тържествената заря - проверка тази вечер в София. Подробности от площад "Народно събрание" вижте в прякото включване на Александър Марков.

Румен Радев на 3-ти март: Свободата и справедливостта никога не се дават даром

03 March 2019 18:46

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев произнесе тържествено слово на вечерната заря-проверка по повод Националния празник Трети март.

"Атака" почетоха 3 март пред паметника на Цар Освободител в София

03 March 2019 18:12

Националистите от "Атака" отбелязват 3-ти март не като архив или прашна страница от чекмеджето, а като жива дата. Това заяви лидерът на партията Волен Сидеров по повод празника за Освобождението на България от турско робство пред паметника на Цар Освободител в София.