Регионални

03 март 2019 12:19

В Плевен преминава шествие с най-дългото българско знаме

Обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската освободителна война. На 10-ти декември 1877 г. командващият турската армия в Плевен - Осман паша, лично предава сабята си на генерал Иван Ганецки и признава поражението с...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

В област Плевен са умъртвени домашните прасета в 807 лични стопанства

14 August 2019 17:01

Втора поредна седмица в региона няма регистриран нов случай на огнище на африканска чума по свинете

Откраднаха българското знаме от двора на НИМХ-Варна

01 August 2019 12:19

Българското знаме беше откраднато от двора на Националния институт по метеорология и хидрология във Варна. Посегателството е станало преди около седмица, предаде „Нова телевизия“. Камери на сградата на Института запечатват кражбата. Часът е около 05:00 сутринта. Около минута момчета планират кражбата си. След това двама от тях прескачат оградата и накрая буквално за секунди успяват да вземат знамето. „Изрязали са въжето, свалили са знамето и са го прехвърлили през оградата. След това побягват”, обясни директорът на НИМХ- Варна Иван Иванов. Институтът се намира в Морската градина на Варна. Според директора, гледал записите от камерите многократно, въжето е отрязано с нож. „Най-странното и опасно е, че извадиха доста солиден нож и отрязаха въжето. Въпросът е в това кой се разхожда с нож в Морската градина. Прилича ми на някакво отмъщение към знамето. Не знам дали е към институцията”, допълва Иванов. Именно, защото смята, че е отмъщение, Иван Иванов подава сигнал и в полицията. По време на кражбата в Института имало дежурни. Никой обаче не е чул или видял случващото се. Оттогава шефът на НИМХ- Варна не спира да си задава въпроси. „Човек си задава хиляди: дали са българи, ако са българи, то ние врагове ли сме им? Знамето може да им трябва, за да го развяват на спортни мероприятия, ако е така – хубаво”, обобщава Иван Иванов.

Дете на 1 година почина в болница в Плевен, проверяват за лекарска грешка

25 July 2019 09:32

Детето е било с тежка чревна инфекция, силно обезводнено, заяви говорителят на УМБАЛ - Плевен Момчил Цветков

ВМРО иска до 5 г. затвор за фашистка идеология и газене за знамена

24 July 2019 13:17

Завишаване на наказанията за проповядване на "фашистка или друга антидемократична идеология" - от до 3 години на до 5 затвор - предлагат двама депутати от ВМРО - Емил Димитров (Ревизоро) и Милен Михов с промени в Наказателния кодекс.  Второто им предложение е и за поругаване на националния герб, химн или знаме, както и на знамето на Европейския съюз, наказанието да е до 5 години зад решетките, вместо сегашните до 2 години. И в двата случая законът предвижда и опция за нагалане на глоба - съответно до 5000 и до 3000 лв. При възможните финансови санкции двамата представители на "партиотите" не са предложили промени, става ясно от законопроекта, внесен днес в Народното събрание.  "Измененията, които предлагаме, са свързани със зачестилите прояви на разпространение на фашистка идеология под различна форма и необходимостта да се реагира подобаващо, за да се пресече тази опасна тенденция", пишат Димитров и Михов в мотивите си. Според депутатите по-ниските наказания, заложени сега в НК, не допринасят за добра превенция на описаните престъпления. Нещо повече - ако те останат в настоящия си размер, ще продължи практиката пълнолетните лица, извършили някое от описаните престъпления, които обаче не са били осъждани и не са извършили и друго престъпление, да избягват ефективните наказания и да им се разминава само с глоба.  Това е така, заради разпоредбата на друг текст от НК - чл. 78а, който гласи: Чл. 78а. Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от хиляда до пет хиляди лева, когато са налице едновременно следните условия: а) за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо; б) деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел; в) причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени. Димитров и Михов не са посочили в мотивите си към промените в НК конкретни примери за "зачестили прояви" на разпространение на фашистка идеология. Нито на конкретни случаи за поругаване на национални символи или на символи на ЕС.  В годините обаче е имало много случаи на поругаване символи и най-вече на знамето на Европейския съюз. Такива инциденти (най-често без особени последствия - б.р.) са се случвали на митинги на крайнолеви движения или на демонстрации с участието на активисти на "Атака".

Плевенско е в бедствено положение заради африканската чума

24 July 2019 10:14

За справяне с тежката ситуация може да се търси подкрепа от армията

Цацаров предлага по-строги наказания за проповядване на фашистка идеология и опетняване на герба

18 July 2019 10:09

На депутатите се предлага да се възползват от правото си на законодателна инициатива и да подкрепят проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс

36 свине вече са умъртвени заради африканската чума в Плевенско

05 July 2019 13:41

36 вече са евтаназираните заради новото огнище на африканска чума животни в Плевенско, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева.

Плевенската кардиохирургия вече работи със Здравната каса

04 July 2019 20:50

Плевенската кардиохирургична клиника, която спечели търга за болницата в Бургас, вече работи с договор със Здравната каса.

Ушиха 300-метрово българско знаме за събора в Рожен

21 June 2019 12:38

Най-големият български трибагреник, направен специално за Роженския събор, беше представен днес. Националния символ е ушит в Първомай и площта му е над 6000 квадратни метра. След три годишно прекъсване Съборът на родолюбието отново ще се проведе това лято от 19 до 21 юли на Роженските поляни.

Хората срещу камионите: Село Телиш на протест против опасния тежкотоварен трафик

10 June 2019 09:02

Жители на плевенското село настояват за ремонт на пътя и обходен маршрут за тировете