Регионални

03 март 2019 12:52

Възстановиха паметника на руския офицер Павел Красов в София

В София паметната плоча на руския офицер и участник в Руско-турската освободителна война Павел Красов беше открита след реставрация....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Откриха паметна плоча на Екзарх Йосиф I в село Бреница

07 May 2019 11:00

В навечерието на големия християнски празник Гергьовден, в с. Бреница беше открита паметна плоча на Екзарх Йосиф I. На събитието присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, народните представители от ВМРО Красимир Богданов и Калин Поповски, зам.-областния управител на Плевен Татяна Божинова, кметът на с. Бреница д-р Лъжовски, общински съветници.

Йорданка Фандъкова: През последните години успяхме да реставрираме 38 бюст-паметника

22 April 2019 13:09

Опазването и предаването на паметта са ключови за възпитанието на младите хора и на обществото, заяви тя

Паметник на Велко Кънев откриха в родния му град Елхово

30 March 2019 12:12

Проф. Стоян Денчев, почетен гражданин на Елхово, предаде костюма на Велко Кънев от постановката "Великденско вино" на Градския музей, където има постоянна експозиция на името на големия ни актьор.

Възстановиха паметник-костница на войници от Междусъюзническата война

07 March 2019 18:54

Възстановеният паметник-костница на загиналите за освобождението на Пиринския край от турско робство и в Междусъюзническата война офицери и войници беше открит в Благоевград. Емблематичният за града мемориал е построен през 40-те години на миналия век, а днес е реставриран в първоначалния си вид. Военни, политици, общественици и родолюбци отдадоха почит на загиналите български войници.

Каква е историята около създаването на паметника на Александър Втори в София

03 March 2019 10:06

Паметникът на царя Освободител е сред най-внушителните паметници в София. Издигнат е в чест на Освобождението на България, в израз на признателността на българския народ към руския народ в лицето на руския император Александър Втори и като символ на българската свобода. Официалното му откриване е през 1907 година. Паметникът е сред големите постижения на флорентинския скулптор Арналдо Дзоки. Историята около създаването на паметника припомня Михаил Заимов.

Върнаха старата слава на войнишки паметник в Лом

24 February 2019 09:21

В Лом върнаха старата слава на позабравен войнишки паметник на Втори Ломски конен полк. Граждани се обединиха с идеята да бъде изтеглена оградата му и да бъде включен в градското пространство. Паметникът с изписани имената на 67 загинали кавалеристи в Балканската, Междусъюзническата и Втората световна войни и събитията от 1923 г. Той беше непознат за населението, тъй като се намира в пределите на старата казарма, която сега е закрита. След 1944 г. не е почитан.

Открива се паметник на Васил Левски в Драгоман

17 February 2019 10:34

Целта на инициаторите е чрез паметния знак да бъде увековечен споменът за делата и идеалите на най-великия българин - Апостола на българската свобода

​Задържаха крадеца на статуята на Аполон до халите в София

02 February 2019 15:04

Задържан е крадецът на статуята Аполон Медикус до халите в София. Той е в ареста за 72 часа. Статуята, дело на Георги Чапкънов, беше открадната на 14 декември. Полицията разполагаше с видеозапис на кражбата и издирваше крадеца.

Министерството на отбраната отделя пари за възстановяване на военни паметници в Петрич

29 January 2019 08:18

Министерството на отбраната ще финансира с над 30 000 лева възстановяването на военни паметници в Петрич. Общината също ще участва финансово по възстановяването. Сред обектите, които ще бъдат реконструирани са: Военен паметник чешма на 7-ма Рилска дивизия в с. Кромидово, паметникът на 11-та македонска пехотна дивизия в с. Габрене. Първият паметник ще бъде възстановен със сумата от 5000 лева, като 3000 от тях ще бъдат осигурени от министерството, с останалите от община Петрич. Вторият паметник

Вдигат паметник на опълченеца Ангел Иванов-Комитата в родното му село Бели мел

24 January 2019 15:00

Държавата отпусна пари за изграждане паметник на опълченеца Ангел Иванов-Комитата в родното му село Бели мел. За градежа на монумента 7 000 лева са постъпили в Община Чипровци. Инициативата бе представена на редовно заседание на областната комисия "Военни паметници". Инвестиционният проект беше обсъден и одобрен.