Свят

06 март 2019 18:52

Разрушиха мигрантски лагер в Италия

Близо 1000 души бяха евакуирани от мигрантски лагер в Южна Италия преди той да бъде сринат с булзодери. При пожари в лагера през последната година загинаха четирима мигранти....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Раздор в ЕС заради мигрантите

18 July 2019 19:52

На първия ден от преговорите във финландската столица Хелзинки страните от Европейския съюз се провалиха в опита си да постигнат съгласие относно правилата за разпределение на мигрантите, спасени в Средиземно море, съобщи Die Welt. Към настоящия момент към насърчаваната от Франция и Германия инициатива не са се включили достатъчно държави, поясни вътрешният министър на Люксембург Жан Аселборн. Освен неговата страна, подкрепа за инициативата са изразили единствено Португалия и Финландия. Италианският вътрешен министър Матео Салвини отхвърли предложенията на Германия и Франция. След вечеря на вътрешните министри на ЕС в Хелзинки, Салвини заяви, че Берлин и Париж продължават да искат Рим да бъде една от малкото страни, които поемат тежестта на бежанците. Италия, от друга страна, работи по създаването на „стабилна средиземноморска ос", за да „промени правилата и да сложи край на трафика на хора". Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер отказа коментар след първия ден на разговорите. Политикът неотдавна силно популяризира проекта и настоя за бързо споразумение.

Поредно заседание срещу капитанката, която акостира с кораб с имигранти в Италия

18 July 2019 09:01

За днес е насрочено поредното съдебно изслушване на германката Карола Ракете, капитан на хуманитарния кораб "Сий уоч 3". На 29 юни плавателният съд, с 42-ма мигранти на борда, акостира на италианския остров Лампедуза, въпреки забраната на правителството. Ракете беше задържана, но след това пусната с мотива, че е нарушила морската блокада, но за да изпълни дълга си и да опази човешки живот.

Германия подготвя план за разпределяне на мигрантите в ЕС

18 July 2019 08:14

Хорст Зеехофер подчерта, че не става дума за квоти и не иска "фактическо отваряне на границите"

Преброяват ромите в Италия

16 July 2019 18:20

Министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини е поръчал доклад за ромското население в страната, съобщи ANSA. Решението е взето след затварянето на пренаселени незаконни лагери. На регионалните префекти ще бъде поръчано да изготвят доклад за присъствието на роми, синти и камианти в рамките на следващите седмици. Чрез докладите трябва да се проучи наличието на незаконни лагери и да се планира изследване от тях. Според оценки на Съвета на Европа в Италия има между 120 000 и 180 000 представители на малцинствените групи на роми, синти и камианти. Повече от половината от тях са италиански граждани, с нормални домове и работа. В страната обаче често има престъпления срещу представителите на малцинствата, които имат по-нисък жизнен стандарт. Самият Салвини вече призова за преброяване на ромите и всички неиталианци в страната.

Германия остава най-привлекателната страна за мигрантите

16 July 2019 15:00

Общо 1,58 милиона души са пристигнали от чужбина

Глобиха мъж за кражба на монети от фонтан

15 July 2019 12:10

Холандец беше глобен 550 евро за кражба на монети от фонтан на площад "Навона" в Рим, съобщи Нова телевизия. Нарушителят - 36-годишен мъж, е заловен на място сутринта в събота. Той влязъл във Фонтана на Мавъра и събрал монети. Когато видял полицаите, се опитал да ги скрие. Кметството на Рим напоследък въведе строги наказания за подобни нарушения. Забранено е също влизането във фонтаните, както и пиенето на алкохол на улицата след 23 часа.

Над 140 мигранти са спасени за ден край бреговете на Испания

14 July 2019 23:02

Общо 141 мигранти от Африка бяха спасени от импровизирани лодки в морето между Испания и Мароко, съобщи испанската морска спасителна служба, цитирана от Агенция Франс прес.

В Турция задържаха 430 мигранти

11 July 2019 10:32

Полицията в Турция е задържала 430 нелегални мигранти, съобщи „Дейли Сабах“. Акцията е била проведена в северозападната част на страната. Полицията в Одрин е извършила задържането. Мигрантите са искали да преминат нелегално в Европа. Те са били задържани след двудневна инспекция. Заедно са работили представители на полицията в Ипсала, Мерч и Узункьопрю. Мигрантите са били от Сирия, Афганистан и Бангладеш. По-късно те са били предадени на областната дирекция за миграцията. През Турция минава основния път за влизане в Европа на мигрантите. През миналата година в страната са били задържани около 268 000 мигранти, които са опитали да преминат незаконно през нейните граници.

18 души са ранени при силна градушка в Италия

10 July 2019 17:08

Вятър, проливен дъжд и град се изсипаха над Адриатическото крайбрежие на Италия. В град Пескара 18 души потърсиха медицинска помощ заради получени рани и травми, съобщава вестник „Република“.

Закриха миграционния център Минео в Сицилия

09 July 2019 17:25

Италианските власти закриха миграционния център Минео в Сицилия. Доскоро той беше най-големия в Европа. През 2014 г. в него са живели над 4000 души. С идването на власт на популисткото правителство, обаче, броят им намаля.