Регионални

07 март 2019 18:54

Възстановиха паметник-костница на войници от Междусъюзническата война

Възстановеният паметник-костница на загиналите за освобождението на Пиринския край от турско робство и в Междусъюзническата война офицери и войници беше открит в Благоевград. Емблематичният за града мемориал е построен през 40-те години на миналия ве...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Откриха паметна плоча на Екзарх Йосиф I в село Бреница

07 May 2019 11:00

В навечерието на големия християнски празник Гергьовден, в с. Бреница беше открита паметна плоча на Екзарх Йосиф I. На събитието присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, народните представители от ВМРО Красимир Богданов и Калин Поповски, зам.-областния управител на Плевен Татяна Божинова, кметът на с. Бреница д-р Лъжовски, общински съветници.

Йорданка Фандъкова: През последните години успяхме да реставрираме 38 бюст-паметника

22 April 2019 13:09

Опазването и предаването на паметта са ключови за възпитанието на младите хора и на обществото, заяви тя

Паметник на Велко Кънев откриха в родния му град Елхово

30 March 2019 12:12

Проф. Стоян Денчев, почетен гражданин на Елхово, предаде костюма на Велко Кънев от постановката "Великденско вино" на Градския музей, където има постоянна експозиция на името на големия ни актьор.

Възстановиха паметника на руския офицер Павел Красов в София

03 March 2019 12:52

В София паметната плоча на руския офицер и участник в Руско-турската освободителна война Павел Красов беше открита след реставрация.

Каква е историята около създаването на паметника на Александър Втори в София

03 March 2019 10:06

Паметникът на царя Освободител е сред най-внушителните паметници в София. Издигнат е в чест на Освобождението на България, в израз на признателността на българския народ към руския народ в лицето на руския император Александър Втори и като символ на българската свобода. Официалното му откриване е през 1907 година. Паметникът е сред големите постижения на флорентинския скулптор Арналдо Дзоки. Историята около създаването на паметника припомня Михаил Заимов.

Върнаха старата слава на войнишки паметник в Лом

24 February 2019 09:21

В Лом върнаха старата слава на позабравен войнишки паметник на Втори Ломски конен полк. Граждани се обединиха с идеята да бъде изтеглена оградата му и да бъде включен в градското пространство. Паметникът с изписани имената на 67 загинали кавалеристи в Балканската, Междусъюзническата и Втората световна войни и събитията от 1923 г. Той беше непознат за населението, тъй като се намира в пределите на старата казарма, която сега е закрита. След 1944 г. не е почитан.

Открива се паметник на Васил Левски в Драгоман

17 February 2019 10:34

Целта на инициаторите е чрез паметния знак да бъде увековечен споменът за делата и идеалите на най-великия българин - Апостола на българската свобода

​Задържаха крадеца на статуята на Аполон до халите в София

02 February 2019 15:04

Задържан е крадецът на статуята Аполон Медикус до халите в София. Той е в ареста за 72 часа. Статуята, дело на Георги Чапкънов, беше открадната на 14 декември. Полицията разполагаше с видеозапис на кражбата и издирваше крадеца.

Министерството на отбраната отделя пари за възстановяване на военни паметници в Петрич

29 January 2019 08:18

Министерството на отбраната ще финансира с над 30 000 лева възстановяването на военни паметници в Петрич. Общината също ще участва финансово по възстановяването. Сред обектите, които ще бъдат реконструирани са: Военен паметник чешма на 7-ма Рилска дивизия в с. Кромидово, паметникът на 11-та македонска пехотна дивизия в с. Габрене. Първият паметник ще бъде възстановен със сумата от 5000 лева, като 3000 от тях ще бъдат осигурени от министерството, с останалите от община Петрич. Вторият паметник

Вдигат паметник на опълченеца Ангел Иванов-Комитата в родното му село Бели мел

24 January 2019 15:00

Държавата отпусна пари за изграждане паметник на опълченеца Ангел Иванов-Комитата в родното му село Бели мел. За градежа на монумента 7 000 лева са постъпили в Община Чипровци. Инициативата бе представена на редовно заседание на областната комисия "Военни паметници". Инвестиционният проект беше обсъден и одобрен.