Свят

07 март 2019 19:30

Национален траур за жените жертви на домашно насилие в Португалия

В Португалия днес е ден на национален траур в памет на жените жертви на домашно насилие. Инициативата е на португалското правителство след 11 поредни случая тази година, завършили със смърт....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Баща жестоко преби двете си дъщери в село Синя вода

16 August 2019 22:52

10-годишно момиче, пребито от баща си, е подало сигнал в кметството в разградското село Синя вода. От полицията и „Закрила на детето" в Разград са установили, че и 6-годишната му сестра е жестоко бита. Заедно с братчето им, двете момичета са настанени в приемни семейства. Бащата е арестуван и се разследва за нанесена телесна повреда в условията на домашно насилие.

Част от стачкуващите превозвачи в Португалия пак доставят гориво

16 August 2019 15:32

Независимият синдикат на превозвачите на стоки е готов за преговори

Стачкуващите португалски превозвачи на горива не правят минимални доставки

14 August 2019 14:46

Търговците не изпълняват нарежданията на правителството

Истинска бензинова криза в Португалия (СНИМКИ)

12 August 2019 10:55

Бензиностанциите в Португалия свършиха горивото, тъй като много шофьори се втурнаха да напълнят резервоарите си през последните дни преди началото на днешната стачка на превозвачите, предаде Франс прес. Надписът "Изчерпано" може да се прочете на окачените известия по бензиностанциите в столицата Лисабон и страната. Шофьорите се запасиха предварително, каза премиерът на Португалия Антониу Коща, като подчерта, че продажбите на гориво са се увеличи почти двойно спрямо нормалното си равнище през последните дни. Близо 15 процента от около 3000 бензиностанции в страната останаха изцяло или частично без гориво в ранния следобед вчера, според сайт, който регистрира сигнали на водачите на превозни средства. На последната среща в събота между правителството и представители на синдикатите, които искат увеличение на заплатите, не бе постигнато споразумение и безсрочната стачка, която започна в полунощ, остана в сила. В разгара на лятото правителството обяви серия от мерки, за да ограничи влиянието от този ход на синдикатите, тъй като предходната стачка на превозвачите на гориво през април доведе до голям недостиг. Лисабон обяви "кризисна енергийна ситуация" до 21 август, която ще позволи разпределянето на горивото на определени дажби от днес. Продаваният обем ще се ограничи до 25 литра на автомобил и 100 литра на камион. Правителството постанови, че превозвачите трябва да осигурят на всички потребители минимално обслужване от поне 50% от доставките на гориво. Компаниите за обществен транспорт и доставчиците на хранителни стоки, вода, енергия, както и телекомуникационните оператори трябва да бъдат снабдени със 75 процента от необходимото гориво. Аварийните служби, летищата и полицейските сили трябва да получат изцяло доставките си на гориво, както и мрежа от 374 бензиностанции, определена от правителството. Петдесет от тези бензиностанции са предназначени изцяло за превозни средства с приоритет като линейки, пожарни, полицейски автомобили и други. Властите са решили също така да мобилизират 500 военни и полицаи, които биха могли да карат камионите цистерни, ако не бъде осигурено минимално обслужване. Премиерът не изключи и "реквизиция" на стачкуващи шофьори, ако ситуацията го изисква. Антониу Коща каза, че въпреки осигуряването на изискуемия минимум от гориво тази стачка ще засегне дълбоко всекидневието на португалците.

В Пловдив отвори приемна за жертви на домашно насилие

11 August 2019 13:53

Приемна за жертви на домашно насилие заработи в най-голямата болница в Южна България - Университетската „Свети Георги". В нея пострадалите ще получават безплатно психологическа и юридическа подкрепа. Медицински специалисти от здравното заведение вече са обучени как да разпознават белезите на насилието. Приемната е открита с подкрепата на Министерството на правосъдието, МВР-Пловдив, УМБАЛ „Свети Георги" и фондация „Джендър алтернативи".

Португалия се изправя пред криза за гориво

08 August 2019 17:53

Заради стачка на превозвачите властите ще мобилизират 500 военни и полицаи, които да карат камионите цистерни

Бунт срещу туристите в Лисабон

06 August 2019 10:29

Много жители на Лисабон се обявиха против големия брой на туристите в техния град, съобщи Дойче Веле. Според много граждани круизните кораби замърсявали техния град. Има и недоволство от шума от пристигащи самолети. Смята се, че те пречат на почивката на хората нощем. Оказва се, че за последните 5 години броят на туристите в Лисабон се е увеличил с 81%. Само през 2018 г. португалската столица е била посетена от 30 млн. души. За това допринася и новопостроеният терминал за големи круизни кораби. Терминалът е посещаван от около 300 кораби годишно. Това осигурява допълнителни 600 хил. туристи. Заради този трафик пристанището е мръсно, а самите самолети минават в изключителна близост до къщите в района. Представители на местната администрацията обявиха, че ще реагират на оплакванията, тъй като туризма носи огромни приходи за града.

Осъдиха на 25 г. затвор мъж, убил приятелката си

30 July 2019 15:32

Апелативеният съд в Бургас потвърди като правилна, законосъобразна и справедлива 25-годишната ефективна присъда на Теньо Енчев, признат за виновен от две съдебни инстанции за зверското убийство на 20 – годишната Ивета Т. от Айтос.

Пожар! Португалия остава в плен на огъня (СНИМКИ)

23 July 2019 14:34

Над 1000 огнеборци и 14 летателни апарати се борят с голям горски пожар в Португалия, при който пострадаха 32 души, предаде АP Температурите през последните дни достигнаха близо 40 градуса. Пожарът, който беше почти овладян снощи, набра сили в някои райони. Големи стълбове черен дим се виждаха на хоризонта за четвърти пореден ден. Според представители на властите по-ниските температури са позволили овладяването на почти 90 на сто от района на пожара в Кащелу Бранку, на 200 км североизточно от Лисабон. Но агенцията за гражданска защита остави в района техниката, включително 318 машини, за да може да действа бързо, ако пламъците се разгорят отново. Правителството съобщи, че е поискало помощ от съседна Испания. Очаква се два самолета за борба с пожарите да пристигнат по-късно. По данни на португалската гражданска защита са пострадали 32 души. Един от тях е сериозно ранен. Полицията разследва причините за пожара. Има подозрения, че той може да е причинен умишлено.

Огромен горски пожар бушува на 200 км от Лисабон (снимки и видео)

21 July 2019 15:46

Огнената стихия е на три фронта в централната част на страната