България

08 март 2019 18:42

Шествие в София настоява за равенство между жените и мъжете и край на насилието

Шествие за правата на жените се провежда в София. Организаторите настояват държавата да влага повече средства за превенция на домашното насилие....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Баща жестоко преби двете си дъщери в село Синя вода

16 August 2019 22:52

10-годишно момиче, пребито от баща си, е подало сигнал в кметството в разградското село Синя вода. От полицията и „Закрила на детето" в Разград са установили, че и 6-годишната му сестра е жестоко бита. Заедно с братчето им, двете момичета са настанени в приемни семейства. Бащата е арестуван и се разследва за нанесена телесна повреда в условията на домашно насилие.

В Пловдив отвори приемна за жертви на домашно насилие

11 August 2019 13:53

Приемна за жертви на домашно насилие заработи в най-голямата болница в Южна България - Университетската „Свети Георги". В нея пострадалите ще получават безплатно психологическа и юридическа подкрепа. Медицински специалисти от здравното заведение вече са обучени как да разпознават белезите на насилието. Приемната е открита с подкрепата на Министерството на правосъдието, МВР-Пловдив, УМБАЛ „Свети Георги" и фондация „Джендър алтернативи".

Осъдиха на 25 г. затвор мъж, убил приятелката си

30 July 2019 15:32

Апелативеният съд в Бургас потвърди като правилна, законосъобразна и справедлива 25-годишната ефективна присъда на Теньо Енчев, признат за виновен от две съдебни инстанции за зверското убийство на 20 – годишната Ивета Т. от Айтос.

Художничка посвети изложба на жертвите на насилие

16 June 2019 10:49

Кога и защо жертвите се превръщат в насилници? Отговор може да потърси в "Има нещо гнило в Рая" на Искра Благоева

Швейцарките стачкуваха с искане за равно заплащане с мъжете

14 June 2019 14:22

Швейцарките масово стачкуваха днес с искане за равностойно заплащане спрямо заплащането на мъжете, предадоха световните медии, цитирани от БТА. Стотици хиляди жени участваха в предишната стачка с такова искане през 1991 година. Протести имаше из цялата страна днес. Профсъюзите планираха да стачкуват с искане за задължителна съпоставимост в заплатите на жените и мъжете. Те настояваха също така за намаляване на седмичните часове положен труд, за да остава време за грижи за децата. Жените фермерки обявиха, че ще поставят исканията си за по-добри пенсионни планове. Жените в Швейцария са печелили за месец средно брутно 6491 швейцарски франка (6533 долара) през 2016 година или с 18,3 процента по-малко, отколкото мъжете според най-новите официални статистически данни. Някои компании и обществени институции подкрепиха движението, като разрешиха на жените за отсъстват от работа, за да участват в протеста.

Жени в Швейцария излизат на протест за равни права

14 June 2019 08:41

В Швейцария днес жени излизат на стачка в защита на своите права и с искане за по-решителни мерки в сферата на равенството между половете. Тя се организира 28 години след големия протест на жени в цялата страна с подобни искания.

Правосъдното министерство ще бори домашното насилие с 450 хиляди лева

31 May 2019 10:10

Парите са отделени за финансиране на три приоритетни цели за предотвратяване на случаите на домашно насилие както срещу жени, така и срещу мъже.

Мъж простреля бившата си жена

22 May 2019 14:31

Жената е подавала жалби за домашно насилие срещу него

Жените във Втората световна война

09 May 2019 13:20

Германските военни толкова се страхували от Нощните вещици на СССР, че не палели цигари нощем, за да не бъдат забелязани от тях

Конференция в Русе: Гласуват ли жените в България?

03 May 2019 22:59

За по-висока избирателна активност сред жените на изборите за Европейски парламент призоваха от международната организация "Сороптимист Интернешънъл". На конференция в Русе представители на сдружението от Германия, Австрия, Румъния, Молдова и България обсъдиха - защо обединена Европа е важна за жените и какви са предизвикателствата, с които трябва да се справят дамите в модерното ни общество?