Здраве

18 март 2019 09:31

Учени откриха как да почистват мозъка от вредните протеини

Нов метод за борба с болестта на Алцхаймер...

източник: life.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Зарганът може да се окаже ключът към регенерирането на крайници при хората

30 July 2019 18:10

Геномът на рибата е много сходен с човешкия

Израелски учени принтираха 3D сърце

15 April 2019 21:02

За първи път с 3D принтер израелски учени създадоха сърце от човешка тъкан и клетки на пациент. Според създателите му, след десетина години присаждането на изкуствено създадени органи ще бъде рутинна операция.

Екстракт от охлюв може да забави развитието на Алцхаймер?

26 March 2019 20:49

18 милиона души в света страдат от Алцхаймер, според статистиката на Световната здравна организация. Много учени търсят лечение на болестта, но все още няма категорично решение. Българската академия на науките е на път да открие нов начин да забави развитието на Алцхаймер чрез природен продукт.

В борбата с рака: От БАН откриха антитуморни свойства в екстракт от канабис

22 March 2019 21:54

Нова надежда в борбата срещу рака. Учени от БАН откриха антитуморни свойства в екстракт от канабис. Изследванията все още са на много ранен етап, но учените, не крият своя оптимизъм, че след няколко години на пазара ни може да има продукт, борещ болестта.

Учените откриха „универсален убиец“ на всички щамове грип

18 February 2019 19:00

Учени съобщиха, че са открили имунни клетки, които могат да се борят с всички известни вируси на грипа в изследване, приветствано като "изключителен пробив", който може да доведе до универсална еднократна ваксина срещу нерядко смъртоносната болест, предаде AFP. Според Световната здравна организация епидемиите от грип, предимно сезонни, убиват стотици хиляди хора всяка година. Поради мутиращите щамове формулите за ваксина трябва да се актуализират редовно, предлагайки само временна за

Сърце, създадено с 3D принтер, помага на хирурзите

11 February 2019 08:57

Технологиите навлизат все повече в полето на медицината. Но когато става дума за операции на сърце, те могат да изиграят решаваща роля. Вижте как в Съединените щати сърце, създадено с 3D принтер, помага на хирурзите.

Специалист: До 10 години 25% от населението на света ще страда от деменции и "Алцхаймер"

30 January 2019 11:35

Според данни на Световната здравна организация на всеки 3 секунди някъде по света се появява нов случай на деменция или болестта на Алцхаймер и много скоро една четвърт или 25% от човечеството ще бъдат засегнати от такъв вид заболявания. Това каза социологът д-р Венелин Стойчев на пресконференция, на която Фондация "Състрадание Алцхаймер" България представи проекта си "Заедно уважаваме, популяризираме и действаме" и резултатите от проведено през декември 2018 г. социологичес

19 декември 1915 г. Умира Алоис Алцхаймер

19 December 2018 07:29

На 19 декември 1915 г. в Бреслау (Вроцлав) умира Алоис Алцхаймер. Той е германски психиатър. Той е откривател на болестта – бич на нашето време. Алоис Алцхаймер е роден на 14 юни 1864 година в Германия. Алцхаймер има заслуги за идентифицирането на първия публикуван случай на "пресенилна деменция", която по-късно ще се идентифицира като болестта на Алцхаймер. През 1901 г. Алцхаймер наблюдава пациентка във Франкфуртски пансион. Петдесетгодишната жена имала странни поведенчески симптоми, включително и загуба на краткотрайната памет. Тази пациентка се превръща в мания за него в следващите години. През април 1906 пациентката умира и Алцхаймер изпраща записките си и мозъка й в Мюнхен. След направените изследвания се установява, че болестта на Алцхаймер е заболяване , свързано с деградация в психическите способности и атрофия на кората на мозъка. Дегенеративно заболяване на мозъка с неизяснена причина, настъпващо в пресениума (50-65-год. възраст) с напредваща мозъчна атрофия и прогресираща деменция .

Разкриха на какво се дължи хроничната умора

18 December 2018 13:19

Появявала се при хора със свръхактивна имунна система

Болестта на Алцхаймер започва години преди първите симптоми

01 November 2018 11:13

Болестта на Алцхаймер започва 20 години преди да се видят симптоми. Това каза в интервю за БНР неврологът проф. д-р Лиана Апостолова – изтъкнат български учен на световно ниво. Тя работи в Медицинския университет на Индиана и преди време спечели финансиране за първото и най-голямо проучване в САЩ, свързано с ранната диагностика на Алцхаймер. Проф. Апостолова обясни, че научните проекти в САЩ получават финансиране след много обстойно преглеждане. След това министерство на здравеопазван