Култура

19 март 2019 09:54

Показват красотата на българската жена в носия на фотоизложба в София

Красотата на българските жени, носии и природа ще бъдат показани днес в Националната библиотека. На едно място ги събира габровският фотограф Радослав Първанов във втората част от изложбата си "Аз съм българка!". Първият проект на автора предизвика о...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

"Мигновения" на Юлиян Табаков гостува в Пловдив

12 July 2019 12:25

Непоказвани фотографии на голямата ни актриса Златина Тодева ще бъдат изложени в Баня Старинна между 18 юли и 15 август

Българска фотоизложба в Прага показва красотата на двореца в Балчик

11 July 2019 18:51

Експозицията ще бъде изложена до края на месец юли 2019 г.

Изложба разказва за хляба и виното от древността до наши дни

29 June 2019 11:10

Изложба за историята на хляба и виното от древността до наши дни представя Археологическият музей във Варна. Експозицията събира артефакти и старинни текстове от колекциите на всички музеи в града и разказва за ролята на виното и хляба в бита на българите през вековете.

Лицата на българското минало в снимки

21 June 2019 06:40

Изложба представя архива на един от бащите на фотожурналистиката у нас - Тодор Славчев

Христо Юскеселиев - Мечтателят с камера остава вечно жив

19 June 2019 16:30

Днес изпратихме една от легендите на българската фотожурналистика, който ни напусна на 16 юни на 86-годишна възраст

Тодор Славчев: Аладиновата пещера на фотографските свидетелства

15 June 2019 19:01

"Обективът на бай Тодор улавя мигове, преживявания, вълнения, хора всякакви и… образи, които говорят много, стига човек да може да ги разбере и "прочете" вярно", каза Георги Папакочев при откриването на изложбата "Тодор Славчев Фото архив"

За втори път: фотография на българин с приз от National Geographic

13 June 2019 09:50

Българинът Ясен Тодоров за втори път е в челните места на фотографски конкурс на  National Geographic („Нешънъл джиографик“) – този път е подгласник на победителя в съревнованието за най-добра снимка от пътешествие в категорията „Градове“. „В ерата на авиацията“ е поглед отгоре към самолет в момент на приземяване на летище в Сан Франциско. Фотографията е направена, когато самият Тодоров управлява самолета. Авторът на снимката признава, че не му било лесно да улови перфектния кадър, докато пилотира – и то в ден със силни ветрове. Обяснява, че точно тези две писти на летището рядко се появяват на снимки и винаги е мечтал да заснеме подобна фотография. За целта успява да получи разрешително да прелети директно над летището. Това е второ фотографско отличие за българина, след като декември миналата година взе първа награда, отново в конкурс на „Нешънъл джиографик“, със снимка на гробището за бракувани автомобили на „Фолксваген“ в пустинята Мохаве. Кадърът тогава също бе заснет от самолет. Българинът пилотира от 16 години – летенето му е хоби, както и фотографията. Завършил е Музикалното училище в София и продължава образованието си в Калифорния, Флорида и Ню Йорк. В периода 2000 – 2003 г. е асистент на проф. Олег Криса, а от 2003-а преподава в Държавния университет в Сан Франциско, на чийто музикален департамент е директор от 2008-а до 2010 г. От 2004-а преподава цигулка в Университета по изкуства в Урумчи, Китай. Прoвeжда майсторски класове в Сидни, Meлбърн, Уeлингтьн, Флoрeнция, Kуaлa Лумпур, Mанилa, Хoнконг, Пекин, Гуанджоу и др. Тодоров не само лети, но и концертира по цял свят – САЩ, Китай, Австралия, Канада, Великобритания, Германия, Франция, Белгия, Холандия, Русия…     Площад Славейков

Облекла от Република Сръбска в Етнографския музей в София

30 May 2019 14:13

Облекла от Република Сръбска, обшити по една от най-старите традиции на Балканите, гостуват на Етнографския музей в София. Тъмносиният цвят и богата декорация показват красотата на Змиянската везба. Традицията е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. При откриването на изложбата беше показан и специфичният начин на тяхната изработка.

Изложба в НИМ показва символиката на женските накити

17 May 2019 18:24

Символиката на женските накити е показана в най-новата експозиция на Националния исторически музей (НИМ). Красотата и разнообразието на над 500 предмета показват майсторството на българските златари през вековете. Колекцията, собственост на Антонио Василев, може да бъде разгледана до 1 февруари 2020 г.

Големите надежди - 30 години по-късно (СНИМКИ)

17 May 2019 16:13

В Регионалния музей за история на София бе открита изложбата с документални кадри на Иван Бакалов