България

19 март 2019 14:11

Самолет „Спартан“ на Военновъздушните сили изпълни донорска задача

Екипажът летя от летище София за летище Горна Оряховица с медицински екип от ВМА – София на борда за органна трансплантация от МБАЛ – Велико Търново...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Българин с трансплантирано сърце и бъбрек изкачи Мусала

22 August 2019 15:38

Георги Пеев подкрепя донорството

Животоспасяващата трансплантация на бебето Алекс е извършена успешно

16 August 2019 10:48

Сумата за лечението в Хамбург – 500 хил. лв., беше събрана в дарителска кампания у нас само за две седмици. Не очаквах, че има толкова много добри хора, много сме благодарни, каза майката Роксана Ангелова

13 август 1912 г. Български боен самолет прелита над София

13 August 2019 07:32

На 13 август 1912 г. се повежда първият полет на български военен самолет над София. Симеон Петров става първият български пилот, който лети с аероплан българска собственост. През 1912 г. след конкурс поручик Петров заедно с Христо Топракчиев и Никифор Богданов са изпратени в школата за обучение на пилоти на Луи Блерио в Етамп край Париж. Потеглят с влак на 9 април. По време на обучението си Петров предлага и придружен от Луи Блерио осъществява първия нощен полет в историята на Франция. При един от последните си полети над летище Етамп Петров се издига на височина от 1400 м, когато двигателят на самолета му „Блерио XI” се поврежда и спира да работи. Впоследствие Петров заедно с Топракчиев разработват методика за приземяване на самолети със спрял двигател, която е приета в програмата за обучение на пилоти в школата на Блерио. Тримата български пилоти успяват да завършат курса само за 35 дни и след изпит пред специална комисия на френския аероклуб на 25 юли 1912 г. получават своите бревети. Те се нареждат сред първите 1000 пилоти в света - техните бревети са съответно с номера 949, 950 и 951. На 7 август 1912 г. на гара София пристига първият самолет „Блерио-XI” с двигател „Гном” от 70 к.с. На 13 август Симеон Петров го изпробва във въздуха. Софиянци веднага тръгват на спонтанна манифестация.

Проф. Начев: В началото на 2021 г. трябва да се извърши първата белодробна трансплантация в България

09 August 2019 09:45

България е на едно от последните места по донорство и последните години не виждам напредък в това отношение. Нужна е по-добра координация и контрол, каза директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина”

Д-р Маринова: Губим потенциални донори заради липса на детекция в болниците

09 August 2019 08:04

Добрата новина за успешната белодробна трансплантация на Илияна Христова от Варна, беше светкавично помрачена от отказа на клиниката във Виена да продължи белодробните трансплантации за чужденци. Така 18 българи остават да чакат решение на кризата. Проблемът обаче засяга много повече хора - защото чакащите за трансплантации у нас са в пъти повече от извършваните операции. Хората, които най-добре знаят какви са проблемите по пътя към повече спасени животи са координаторите по донорството у нас. Д-р Сибила Маринова, анестезиолог от болницата във Велико Търново е един от тях. В ефира на Сутрешния блок на БНТ тя коментира кои са основните проблеми с донорството у нас.

Виенската болница спира трансплантациите на бял дроб за чужденци

07 August 2019 16:14

Българите, които чакат за трансплантация на бял дроб, няма да могат да я получат във Виенската болница, с която страната ни имаше договор. Малко след добрата новина, че е успешна трансплантацията на бял дроб на българка, стана ясно, че Виена вече няма да приема чужденци.

Нова белодробна трансплантация на българин във Виена след двегодишно прекъсване

06 August 2019 22:12

Първа белодробна трансплантация на български пациент след близо 2 години прекъсване беше извършена в Университетската болница във Виена. 28-годишната Илияна Христова, която страда от муковисцидоза, успя да дочака спасението. Първо за БНТ добрата новина съобщи майката на момичето - Галина Христова.

Млад мъж стана донор и спаси живота на петима у нас и в Германия

29 July 2019 20:41

Черният дроб и сърцето на българина са трансплантирани на пациенти в Лайпциг и Мюнхен

Трансплантацията на матка дава възможност на много жени да имат свое дете

21 July 2019 09:15

Процедурата все още не е разрешена у нас, но дебатът дали това да се промени вече започна. Мая Димитрова се срещна с една от многото жени у нас, за които тази процедура може да им позволи да имат дете.

Търсят се 77 шофьори, оператори и механици за ВВС

15 July 2019 17:23

За всички обявени позиции се изисква средно образование