Свят

20 март 2019 18:09

Шофьор се опита да подпали автобус с деца близо до Милано

47-годишният Юсейню Сей, който вече има криминално досие, бе арестуван. Според медиците никой от пътниците не е получил наранявания, но 12 деца и 2-ма възрастни са били откарани в болницата със симптоми на отравяне с дим...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Поредно заседание срещу капитанката, която акостира с кораб с имигранти в Италия

18 July 2019 09:01

За днес е насрочено поредното съдебно изслушване на германката Карола Ракете, капитан на хуманитарния кораб "Сий уоч 3". На 29 юни плавателният съд, с 42-ма мигранти на борда, акостира на италианския остров Лампедуза, въпреки забраната на правителството. Ракете беше задържана, но след това пусната с мотива, че е нарушила морската блокада, но за да изпълни дълга си и да опази човешки живот.

Преброяват ромите в Италия

16 July 2019 18:20

Министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини е поръчал доклад за ромското население в страната, съобщи ANSA. Решението е взето след затварянето на пренаселени незаконни лагери. На регионалните префекти ще бъде поръчано да изготвят доклад за присъствието на роми, синти и камианти в рамките на следващите седмици. Чрез докладите трябва да се проучи наличието на незаконни лагери и да се планира изследване от тях. Според оценки на Съвета на Европа в Италия има между 120 000 и 180 000 представители на малцинствените групи на роми, синти и камианти. Повече от половината от тях са италиански граждани, с нормални домове и работа. В страната обаче често има престъпления срещу представителите на малцинствата, които имат по-нисък жизнен стандарт. Самият Салвини вече призова за преброяване на ромите и всички неиталианци в страната.

Глобиха мъж за кражба на монети от фонтан

15 July 2019 12:10

Холандец беше глобен 550 евро за кражба на монети от фонтан на площад "Навона" в Рим, съобщи Нова телевизия. Нарушителят - 36-годишен мъж, е заловен на място сутринта в събота. Той влязъл във Фонтана на Мавъра и събрал монети. Когато видял полицаите, се опитал да ги скрие. Кметството на Рим напоследък въведе строги наказания за подобни нарушения. Забранено е също влизането във фонтаните, както и пиенето на алкохол на улицата след 23 часа.

18 души са ранени при силна градушка в Италия

10 July 2019 17:08

Вятър, проливен дъжд и град се изсипаха над Адриатическото крайбрежие на Италия. В град Пескара 18 души потърсиха медицинска помощ заради получени рани и травми, съобщава вестник „Република“.

Закриха миграционния център Минео в Сицилия

09 July 2019 17:25

Италианските власти закриха миграционния център Минео в Сицилия. Доскоро той беше най-големия в Европа. През 2014 г. в него са живели над 4000 души. С идването на власт на популисткото правителство, обаче, броят им намаля.

Боклук отново затрупа Рим (СНИМКИ)

07 July 2019 18:52

Боклукът се трупа отново по улиците на Рим, но въпреки официалното разпореждане до една седмица той да бъде почистен, на хоризонта не се вижда бързо решение, предаде ДПА. "Разпореждането ми изглежда неизпълнимо и това доста ме безпокои", каза кметът на Рим Вирджиния Раджи в интервю за "Фато куотидиано". Италианската столица страда от ендемичен недостиг на места за преработка на отпадъците, а през последните месеци положението се влоши още повече, след като през декември едно от наличните съоръжения беше разрушено при пожар. Вчера област Лацио, в която влиза и Рим, разпореди общинската служба за чистота АМА до седем дни да изчисти всичкия несъбран боклук. В разпореждането се допълва, че по улиците в районите на болниците и пазарите за храна това трябва да стане дори още по-бързо, в рамките на 48 часа. В него се съдържа и призив заводите за преработване на отпадъците в останалите части на област Лацио, които се намират извън Рим, да помогнат, като поемат повече смет от столицата. Разпореждането обаче не предвижда наказания за неизпълнение, а един от обектите за сметосъбиране заяви, че няма да го спази. Кризата с боклука се усложнява и от политиката. Раджи е от Движение "5 звезди", което е част от популисткото коалиционно правителство в Италия, докато областният управител на Лацио, Никола Дзингарети, е и лидер на националната опозиция. "Когато разговарям с Дзингарети, никога не знам дали разговарям с областния управител на Лацио или с националния секретар на Демократическата партия", заяви Раджи. В четвъртък центърът на Рим изглеждаше по-чист във връзка с официалното посещение на руския президент Владимир Путин. Но "вълшебството траеше само един ден", отбеляза вестник "Месаджеро".

Италия продължава да отказва достъп на мигрантски кораби

07 July 2019 08:36

В рамките на седмица, втори кораб с мигранти акостира на италианския остров Лампедуза, въпреки забраната на правителството.

Кораб на германска хуманитарна организация с 65 мигранти плава към о-в Лампедуза

06 July 2019 17:35

В края на юни в същото пристанище бе арестувана германката Карола Ракете, капитан на кораба "Сой-уоч 3"

Граждани излизат в подкрепа на капитан Карола Ракете в Берлин

06 July 2019 08:24

В Берлин ще се проведе демонстрация в подкрепа на капитан Карола Ракете. На борда на кораба "Sea Watch 3" тя спаси 40 мигранти и въпреки забраната, акостира в Италия. За кратко беше задържана, но след това освободена. Адвокатът й заяви, че ще съди италианския вътрешен министър Матео Салвини за клевета. Случаят предизвика напрежение между Берлин и Рим.

Пуснаха капитан Ракете от домашен арест

03 July 2019 06:44

Италиански съдия взе решение да освободи от домашен арест капитана на хуманитарния кораб "Сий Уоч 3" - 31-годишната германка Карола Ракете, съобщиха Ройтерс и ДПА. Ракете беше арестувана в събота, след като акостира на остров Лампедуза с 40 африкански мигранти на борда, въпреки забраната на властите за влизане в италиански води. При акостирането корабът й блъсна патрулен катер, който се опитваше да попречи на маневрите му и тя беше обвинена в застрашаването на живота на четирима полицаи на борда на катера.  Съдийката от сицилианския град Агридженто Алесандра Вела, която в неделя изслуша Ракете, днес реши, че тя не е нарушила закона, пробивайки морската блокада и че е изпълнявала дълга си да опази човешки живот.  Италианският вътрешен министър Матео Салвини заяви, че се е надявал на по-твърд отговор от съдебната система и обеща да експулсира Карола Ракете в Германия колкото е възможно по-скоро, защото тя била "опасна за националната сигурност", предаде Франс прес. В Германия вчера имаше протести в знак на солидарност с Карола Ракете. Стотици протестираха в Берлин, Кьолн и Франкфурт, настоявайки за освобождаването на 31-годишната германска гражданка. Около 300 души се събраха пред италианското консулство във Франкфурт, около 200 - пред италианското консулство в Кьолн и 20-ина - пред посолството на Италия в Берлин. Подета в интернет кампания от две германски тв звезди в подкрепа на Ракете събра почти 1 млн. евро. Отделна кампания, подета във Фейсбук от група италианци събра 435 000 евро.  Междувременно италиански правителствен източник, цитиран от ДПА, съобщи днес, че Германия се е съгласила да приеме около дузина от общо 41 мигранти, намиращи се борда на кораба, който е на кей на италианския остров Лампедуза в нарушение на забраната на италианските власти да навлиза в италиански води. Постигнато е компромисно решение по случая, според което Германия, Франция, Португалия, Финландия и Люксембург ще споделят грижата по приемането на мигрантите.  Засега няма официална реакция от Берлин или Рим за постигнатото споразумение, за което първо съобщи германското списание "Шпигел", цитирано от БТА.