България

25 март 2019 16:06

Бивша съдийка поема временно поста на Цецка Цачева

До гласуването на оставката в парламента...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Дебат по идеята за разследване на "тримата големи" в съдебната власт

14 June 2019 06:22

Правосъдното министерство с дебат за създаването на правила за разследване и търсене на наказателна отговорност от "тримата големи" в съдебната власт - председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор. Безпрецедентно заседанието ще може да се следи и в реално време на сайта на ведомството.

Данаил Кирилов подава оставка, ако мониторингът не отпадне до края на тази Еврокомисия

13 June 2019 10:44

Правосъдният министър Данаил Кирилов е казал пред еврокомисаря по правосъдие, потребители и равнопоставеност на половете Вера Йоурова, че ще представи своята оставка, ако не отпадне мониторингът върху правосъдната ни система до края на мандата на тази комисия. Това обяви току-що във ВСС Кирилов в отговор на журналистически въпрос. Кирилов коментира с думите "аз вярвам" въпроса - дали е възможно Механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне до края на мандата на комисията "Юнкер". Обещания в тази насока имаше от самия Юнкер, но Вера Йоурова се изказа по-скоро в противоположна посока неотдавна. Йоурова: Имам информация, че София ще спре да дава гражданство срещу инвестиции Кирилов имал "много дълъг и много конструктивен" разговор с еврокомисарката по правосъдието, като каза, че тя - от една страна отчела и големия ни напредък, от друга, казала, че някои от изявленията й били в лично качество. Кирилов заяви още, че имаме подкрепа за измененията в режима на "тримата големи", които й представил. Утре в Министерството на правосъдието предстои обсъждане на режима на промяна на статута на Тримата големи, като едното предложение на Крилов е апелитвен спецпрокурор да може да разследва главния.

Данаил Кирилов няма да номинира следващ главен прокурор

15 May 2019 17:21

Правосъдният министър Данаил Кирилов няма да се възползва от правото си да номинира следващ главен прокурор. Според закона предложения за кандидатури за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на съответната колегия на Висшия съдебен съвет, както и министърът на правосъдието.

Данаил Кирилов търси режим за прекратяване мандатите на "тримата големи"

12 April 2019 22:01

Правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че следващата седмица планира да представи на обществено обсъждане режим за предсрочно прекъсване на мандатите на главния прокурор и двамата председатели на върховните съдилища. Макар и да отговори с „категорично да“, че този „режим“ няма да засегне сегашните мандати на Сотир Цацаров, Лозан Панов и Георги Чолаков, новият правосъден министър обясни, че инициативата му е по препоръка на Европейската комисия. Тази година изтича мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров. На председателите на Върховния касационен съд Лозан Панов изтича през 2022 г., а на Върховния административен съд Георги Чолаков - през 2024 г. В интервю за предаването „Панорама“ на БНТ той припомни, че и през декември е споменал този въпрос, защото е бил и приоритет на комисията по правни въпроси в парламента и е бил поставен от правосъдното министерство. „С оглед на изпълнение на критериите по механизма за сътрудничество и оценка е да отворим работата за установяване на режим за предсрочно прекратяване пълномощията на главния прокурор, председателя на касационния съд, председателя на Върховния административен съд, така наречените трима големи.“, каза Кирилов. „Длъжни сме“, каза правосъдният министър. И обясни, че това е било коментирано в предходните доклади на Европейската комисия „да се създаде правен ред във връзка остраняването, отзоваването, предсрочното прекратяване на така наречените трима големи“. Попитан дали това не е удар по двамата съдии, особено по Лозан Панов, Кирилов отговори: „Пак искам да направя уговорката, това няма нищо общо с личността и с индивидуалността, на който и да е от всеки един от тримата. Критиката към България беше свързана с това, че нямаме ясни правила, нямаме критерии, нямаме и процедура кога при какви нарушения, при какви несъответсвия би могло да се прекрати... това е един много дълъг мандат, седемгодишен мандат... би могло да се прекрати този мандат. Кои са органите, които биха могли да вземат това решение и каква е процедурата.“ „Вие искате да уточните процедурата, а не да им прекратите мандата сега“, попита водещият Бойко Василев. А Кирилов отговори с усмивка: „Не, на който и да е от тримата“. Правосъдният министър смята, че една от основните потребности на държавността в България е възстановяването на доверието: "Нашите опоненти често прибягват до атака, деструкция, противопоставяне, за да взривят фундамента на демокрацията - доверието на държавността, доверието в правото." Кирилов смята, че в скандала с апартаменти обективно правото не е нарушено: "Нека да върнем лентата назад във времето (...) Преди 12-15 години. И тогава имаше скандали с продажби на държавни и общински имоти. Тогава български министър беше придобил голям апартамент на "Патриарх Евтимий" (в София - б.р.) за около 7000 лева."  

Цецка Цачева се отказа от депутатското си място

08 April 2019 17:18

Още в неделя ЦИК е взела решението въз основа на заявление от ексминистър Цецка Цачева, че "не желае да бъде обявена за народен представител от листата на ГЕРБ от Плевенския избирателен район"

Приоритетите на новия правосъден министър Данаил Кирилов

05 April 2019 19:39

Данаил Кирилов е новият правосъден министър. Днес той положи клетва в Народното събрание и зае поста.

Новият министър на правосъдието Данаил Кирилов прие държавния печат

05 April 2019 14:03

Той поздрави предшественичката си за постигнатото досега по отношение на съдебната реформа и заяви, че ще разчита на приемственост в предстоящите отговорности

За три минути: парламентът избра Данаил Кирилов за министър

05 April 2019 09:13

Новият министър на правосъдието се казва Данаил Кирилов. Народното събрание направи рокадата в правителството за няма и 3 минути. Без никакви дебати. Резултатът - 120 гласа "за" и 15 "против", без въздържали се. Депутатите от ДПС в залата, в качеството си на опозиция, не подкрепиха номинацията на бившия вече шеф на комисията по правни въпроси.  Данаил Кирилов е номинацията за правосъден министър Почти целият Министерски съвет, но по традиция без премиера Бойко Борисов, се събра в парламента за гласуването на оставката на Цецка Цачева и избора на Кирилов на нейно място. До рокадата се стигна след оставката на Цачева от поста заради "Апартаментгейт" и разкритието, че и тя се е сдобила с жилище от компанията "Артекс" на по-ниска от пазарната цена.  Кандидатурата на Данаил Кирилов бе представена от вицепремиера Томислав Дончев. Очаквайте подробности

Очаква се НС да гласува рокадата в правосъдното министерство

05 April 2019 06:34

Рокадата в правосъдното министерство влиза в Народното събрание. Очаква се депутатите да гласуват оставката на Цецка Цачева като извънредна точка в дневния ред, както и да одобрят номинацията на Данаил Кирилов за неин наследник на поста.

Данаил Кирилов е номиниран за министър на правосъдието

04 April 2019 09:02

Министър-председателят Бойко Борисов предлага председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов за министър на правосъдието. В централата на ГЕРБ "Обединени Земеделци” подписаха споразумение за подкрепа на кандидатите от листата на ГЕРБ за членове на ЕП.