Свят

28 март 2019 13:15

Българка участва в откриването на най-дългата солна пещера в света

Екип от учени от девет страни под ръководството на Боаз Лангфорд от Еврейския университет на Ерусалим и българската пещерна изследователка Антония Влайкова от Европейската федерация по спелеология откриха най-дългата солна пещера в Израел, съобщиха Р...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Камерна формация „Te Deum Adoramus” развълнува гостите си в пещера „Леденика”

10 June 2019 11:00

Първият концерт на камерна формация „Te Deum Adoramus” в пещера „Леденика” е вече факт, благодарение на екипа на Сдружение „Книгини”. Повече от сто гости от цяла България преживяха една различна съботна вечер, под звуците на красиви и мистични женски гласове. В програмата си класическият камерен хор изпълни произведения от български, френски, руски и английски композитори и музиканти.

"Частен случай": Пещери в Русенско са превърнати в автоморги, обори и сметища

09 June 2019 12:54

Пещери в Русенското Поломие са превърнати в автоморги, обори и сметища, въпреки че някои от тях са били монашески килии, а други са убежище на защитени видове прилепи. Кой и защо допуска това - вижте повече в рубриката "Частен случай".

Доц. Александров: Не се пише от вчера по рисунките в Магурата

17 May 2019 08:22

Той поясни, че предишните надписи обаче са свързани с култови прояви, а не с обикновено надраскване

Заради графити слагат камера в пещерата "Магурата"

16 May 2019 18:23

От общината в Белоградчик разпоредиха проверка заради снимка в социалната мрежа, на която се виждат изписани три имена и годината 2019-та до праисторически рисунки в пещерата „Магурата".

Кметът на Белоградчик: Не са унищожени скални рисунки в пещерата Магура

16 May 2019 16:05

В момента се подготвя документацията, свързана с предстоящото включване на праисторическите рисунки в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО, каза Борис Николов

Вандали съсипаха хилядолетни рисунки в пещера "Магура"

15 May 2019 19:58

Върху част от уникалните рисунки е издраскан надпис "Ради, Павчо, 2019 Антов"

Пещера в русенското Поломие е превърната в автоморга

21 April 2019 09:42

Пещера в Поломието е превърната в автоморга. В галериите й са складирани части от коли. На странната гледка се натъкнали спелеолози от туристическо дружество "Приста", докато изследвали и картирали пещерите в региона. За незаконното превземане разказва Андрей Кючуков.

Отвориха за туристи пещерата "Бисерна" край Шумен

11 April 2019 13:01

Пещерата „Бисерна" край Шумен, която близо 40 години беше затворена, вече е достъпна за туристи. Природната забележителност ще може да се види два пъти годишно - през пролетта и през есента, за по около два месеца. Ограниченията са заради колониите от прилепи, които обитават пещерата.

Спелеолози искат да се създаде специален закон за опазването на пещерите

30 January 2019 12:44

На 18 март се навършват 90 години от създаването на организираното пещерно дело в България. Това обяви на пресконференция председателят на Българската федерация по спелеология доц. д-р Явор Шопов, предаде репортер на БГНЕС. "Тази година, освен отбелязването на 90-годишния юбилей на организираното пещерно дело, честваме и 45 години организирано пещерно спасяване. Започваме серия от събития. Първото е на 4 февруари когато откриваме фото-изложбата "Ние и пещерите" в музея "Земя

Парад на ледените фигури организират в пещерата "Леденика"

19 January 2019 09:40

Развлекателен парк "Леденика" организира парад на ледените фигури, образувани в недрата на едноименната пещера. Посетителите могат да видят феерията от уникални творения на природата само там и само в периода от 20 януари до 20 март.