Култура

02 април 2019 15:24

Нарисувани думи

Изложбата с илюстрации на британски детски книги в „Квадрат 500“ продължава до 12 май....

източник: kultura.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Лондонското биенале за изкуство аплодира Вежди Рашидов

23 May 2019 09:41

Една от скулптури на Рашидов, наречена "Странник", заемаше най-централното място в забележителната експозиция от творби на 120 автори от 40 държави и предизвика истински фурор сред ценителите

Петима художници откриха изложба в Берковица

22 May 2019 11:00

На 21 май в Градската художествена галерия „Отец Паисий“ – Берковица, бе открита изложба на картини от пленера „Берковска пролет 2019“. Във форума участваха петима художници – Христо Михайлов, Валентин Герасимов, Петър Бабачев, Красимира Георгиева и Димитринка Димитрова, съобщават от общинската пресслужба.

„Книговище“ стартира 24-часово състезание по четене с разбиране

20 May 2019 15:15

24 деца от 24 населени места в България ще са посланиците на „Книговище“ в националното 24-часово състезание по четене с разбиране на 24 май

Неразказаната история на галерията

17 May 2019 15:27

Инсталацията „Неочевидно“ в галерия „УниАрт“ на НБУ е създадена от Михаела Добрева и Борис Далчев. Тя може да бъде видяна в Нощта на музеите и галериите на 18 май.

Картина на Клод Моне беше продадена за 110 милиона долара

16 May 2019 07:19

Рекордна сума беше платена за картина на френския художник Клод Моне. Аукционът се проведе в Ню Йорк.

91,1 млн. долара - рекорд за творба на жив художник

16 May 2019 06:47

Скулптурата "Заек" на американския художник Джеф Кунц беше продадена на търг от аукционната къща "Кристис" в Ню Йорк за 91,1 милиона долара - рекордна цена за произведение на жив творец, съобщиха световните агенции. Изработената от неръждаема стомана скулптура, представляваща надуваем заек с височина 104 см, е създадена през 1986 г. и е смятана за една от най-известните творби на художника.  Предишният рекорд за най-скъпо продадено на търг произведение на жив художник принадлежеше на британеца Дейвид Хокни за картината му от 1972 "Портрет на творец (басейн с две фигури) - 90,2 милиона долара.

Безплатни творчески работилници за деца от 1 до 7 юни в НДК

14 May 2019 15:45

Как се пише сценарий? Какви са тайните на историческия роман? Как се прави комикс? Какво е да си журналист? Как да създадеш свои собствени хартиени герои? Как трябва да изглежда корицата на една книга? На всичко това и на много други неща ще могат да се научат децата, които се запишат за участие във второто издание на кампанията „Национална седмица на детската книга“. Инициативата, посветена изцяло на децата, които обичат да четат, но и мечтаят да пишат, ще се проведе от 1 до 7 юни в Литературен клуб „Перото“ и зала 4 на Националния дворец на културата в София. Кампанията се организира от сдружението с нестопанска цел „Книги за деца“ и в партньорство с Националния център на книгата – НДК.  Нещо повече - малчуганите ще се учат от едни от най-големите имена в българската литература, музиканти, артисти, художници и най-популярните лица от ефира на bTV. И тази година Клуб Z е медиен партньор на инициативата. Кога, къде, какво В продължение на една седмица малки таланти в две възрастови групи – от 7 до 10 и от 11 до 14 години – ще имат възможността да участват безплатно в творчески работилници, в които ще развиват уменията си на писатели и художници, и ще се учат от менторите си по забавен и увлекателен начин. А на 7 юни, освен игрите с актьорите от Столичния куклен театър, ще бъдат обявени наградите за „Малък голям писател“ и „Малък голям художник“ в двете възрастови групи. От 2 до 6 юни за малките творци са подготвени редица нови приключения и предизвикателства. На помощ идват техните ментори Светослав Иванов, Жени Марчева, Графа, Десислава Стоянова, Иван Раденков, Флорина Иванова, Станислава Цалова, Капка Кънева, Мария Донева, Жени Лечева, Виктория Бисерова, Диана Петрова и още много други. Интерактивно пътуване до звездите очаква децата на официалното откриване на кампанията на 1 юни, от 14:30 часа в Литературен клуб „Перото“. С помощта на астрофизиците д-р Владимир Божилов и Тихомир Димитров, познати от рубриката на „Преди обед“ „В Космоса с Влади и Тишо“, малчуганите ще изстрелят свои послания в построени от самите тях мини ракети. Пълната програма на Националната седмица на седмица на детската книга можете да видите ТУК „Основен фокус на кампанията е правилната употреба на българския език и неговото многообразие“, споделят организаторите на „Националната седмица на детската книга“. „По този начин ще се съдейства за развитието на детската литературна дейност и ще се подпомогне публикуването и издаването на произведенията на млади и талантливи нови автори. Това от своя страна ще допринесе за съхраняването на националната културна идентичност, представена чрез детската литература.“ * Партньори на каузата са bTV Media Group, „Клуб Z“, „Аз чета“, „Детски книги“, „H2H Communications“, „Quin bite“ и Столичен куклен театър. ** Записвания и още информация – на сайта на Националната седмица на детската книга: www.nsdk.bg.    

Изложба на Добромир Манев в галерия "Финес"

12 May 2019 12:41

Ярките образи и красотата на света, който ни заобикаля, се превръщат в живописни видения за художника и актьор. Произведенията могат да бъдат разгледани до 28 май.

Биеналето във Венеция се потапя в настоящето

11 May 2019 11:53

Биеналето на изкуството във Венеция, което се открива днес и ще продължи до 24 ноември, ще се потопи в настоящето, колкото и тревожно да е то, като представи творци от целия свят, предаде Франс прес.  "Тазгодишното издание на Венецианското биенале на изкуството има амбицията да опише света, без да попадне в клопката на пазара", заяви президентът му Паоло Барата.  Събитието ще премине под мотото "Можеш ли да живееш в интересни времена". Става въпрос за израз, който погрешно е свързван с китайско проклятие, използвано иронично от британците, за да се пожелае най-лошото на онзи, към когото то е отправено. В случая то насочва към "трудните времена", които биеналето тази година иска да изтъкне. Около 79 творци са поканени в Града на дожите от творческия директор на биеналето Ралф Ругов, който е и директор на галерията "Хейуърд" в Лондон. На всеки художник са поръчани две творби - една за историческия район с градините и друга за Арсенала, две места, където по традиция се провежда биеналето. Новото издание на този голям форум на съвременното изкуство е белязано от по-изявеното участие на жените в сравнение с това на мъжете, както и от по-големия брой творци от Америка и Азия в сравнение с тези от Европа. "Нужно е да имаме отличаващи се с жанрово многообразие творби, за да влезем в контакт с широката публика, каза Ругов. - Нужно е да се задават въпроси, а не да се изпращат послания в тази епоха на "фалшиви новини"." Награда "Златен лъв" за цялостна кариера ще получи американският скулптор и поет Джими Дърам за "дълбоко хуманните си творби", оповестиха организаторите.

Как изкуството на Салвадор Дали промени света?

11 May 2019 09:05

Един ексцентричен сюрреалист, разпознаваем по целия свят