Култура

03 април 2019 11:18

Емил Марков: художникът в страната на Дон Кихот

Или как на път за Америка оставаш в Испания...

източник: www.vesti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Лондонското биенале за изкуство аплодира Вежди Рашидов

23 May 2019 09:41

Една от скулптури на Рашидов, наречена "Странник", заемаше най-централното място в забележителната експозиция от творби на 120 автори от 40 държави и предизвика истински фурор сред ценителите

Петима художници откриха изложба в Берковица

22 May 2019 11:00

На 21 май в Градската художествена галерия „Отец Паисий“ – Берковица, бе открита изложба на картини от пленера „Берковска пролет 2019“. Във форума участваха петима художници – Христо Михайлов, Валентин Герасимов, Петър Бабачев, Красимира Георгиева и Димитринка Димитрова, съобщават от общинската пресслужба.

Неразказаната история на галерията

17 May 2019 15:27

Инсталацията „Неочевидно“ в галерия „УниАрт“ на НБУ е създадена от Михаела Добрева и Борис Далчев. Тя може да бъде видяна в Нощта на музеите и галериите на 18 май.

Картина на Клод Моне беше продадена за 110 милиона долара

16 May 2019 07:19

Рекордна сума беше платена за картина на френския художник Клод Моне. Аукционът се проведе в Ню Йорк.

91,1 млн. долара - рекорд за творба на жив художник

16 May 2019 06:47

Скулптурата "Заек" на американския художник Джеф Кунц беше продадена на търг от аукционната къща "Кристис" в Ню Йорк за 91,1 милиона долара - рекордна цена за произведение на жив творец, съобщиха световните агенции. Изработената от неръждаема стомана скулптура, представляваща надуваем заек с височина 104 см, е създадена през 1986 г. и е смятана за една от най-известните творби на художника.  Предишният рекорд за най-скъпо продадено на търг произведение на жив художник принадлежеше на британеца Дейвид Хокни за картината му от 1972 "Портрет на творец (басейн с две фигури) - 90,2 милиона долара.

Изложба на Добромир Манев в галерия "Финес"

12 May 2019 12:41

Ярките образи и красотата на света, който ни заобикаля, се превръщат в живописни видения за художника и актьор. Произведенията могат да бъдат разгледани до 28 май.

Биеналето във Венеция се потапя в настоящето

11 May 2019 11:53

Биеналето на изкуството във Венеция, което се открива днес и ще продължи до 24 ноември, ще се потопи в настоящето, колкото и тревожно да е то, като представи творци от целия свят, предаде Франс прес.  "Тазгодишното издание на Венецианското биенале на изкуството има амбицията да опише света, без да попадне в клопката на пазара", заяви президентът му Паоло Барата.  Събитието ще премине под мотото "Можеш ли да живееш в интересни времена". Става въпрос за израз, който погрешно е свързван с китайско проклятие, използвано иронично от британците, за да се пожелае най-лошото на онзи, към когото то е отправено. В случая то насочва към "трудните времена", които биеналето тази година иска да изтъкне. Около 79 творци са поканени в Града на дожите от творческия директор на биеналето Ралф Ругов, който е и директор на галерията "Хейуърд" в Лондон. На всеки художник са поръчани две творби - една за историческия район с градините и друга за Арсенала, две места, където по традиция се провежда биеналето. Новото издание на този голям форум на съвременното изкуство е белязано от по-изявеното участие на жените в сравнение с това на мъжете, както и от по-големия брой творци от Америка и Азия в сравнение с тези от Европа. "Нужно е да имаме отличаващи се с жанрово многообразие творби, за да влезем в контакт с широката публика, каза Ругов. - Нужно е да се задават въпроси, а не да се изпращат послания в тази епоха на "фалшиви новини"." Награда "Златен лъв" за цялостна кариера ще получи американският скулптор и поет Джими Дърам за "дълбоко хуманните си творби", оповестиха организаторите.

Как изкуството на Салвадор Дали промени света?

11 May 2019 09:05

Един ексцентричен сюрреалист, разпознаваем по целия свят

Хокусай и японският шедьовър, който сигурно сте виждали 

10 May 2019 10:00

Нейният автор е японският художник Хокусай, починал на днешната дата преди 170г.

Анна Бояджиева в дома на Вера Недкова

07 May 2019 15:54

На пръв поглед несъвместими в творческите си търсения и похвати, Анна Бояджиева и Вера Недкова си кореспондират по иновативен начин.