Свят

06 април 2019 18:24

70 жертви на наводненията в Иран, евакуират спешно десетки селища

В Иран продължава спешната евакуация на десетки населени места заради опасения от нови наводнения. Прогнозите на синоптиците са за обилни валежи в югозападната част, която е най-засегната от бедствието, с което страната се бори през последните две се...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Иран инструктира шиитите да се готвят за "война с посредници"

17 May 2019 10:08

Иран каза на милициите в Близкия изток да се готвят за война с посредници, пише "Гардиън". Изданието е научило, че най-известният ирански военен лидер неотдавна се е срещнал с иракски милиции в Багдад и им е казал "да се готвят за война с посредници". По думите на двама цитирани от изданието източници от разузнаването, преди три седмици, на фона на повишеното напрежение в региона ген. Касем Солеймани, началникът на могъщите сили "Ал Кудс", събрал милициите, които са под влиянието на Техеран. Вероятно решението да бъдат мобилизирани иранските регионални съюзници е предизвикало опасения в САЩ, че интересите на Вашингтон в Близкия изток са застрашени. Генерал-майор Касем Солеймани е командир на могъщите сили "Ал Кудс", които отговарят за външните и тайните операции в рамкита на Ислямската революционна гвардия. Снимка Уикипедия Макар Солеймани през последните пет години да се срещаше редовно с иракските шиитски групировки, които са изключително много на брой, естеството и тонът на тази среща е бил различен. "Не е било точно призив да грабват оръжието, но не е и било далеч от това", каза източник на "Гардиън". Тази среща довела до трескава дипломатическа активност между представителите на САЩ, Великобритания и Ирак, които се опитват да прогонят призрака на възможни сблъсъци между Техеран и Вашингтон и които сега се опасяват, че Ирак може да се превърне в арена на конфликт. Събирането, в което участвал Солеймани, донякъде е станало и причина за решението на САЩ частично да евакуират от посолствата си в Багдад и Ербил дипломатическите служители с по-маловажни функции и да повишат нивото на заплаха в базите си в Ирак.

Ирански генерал: На ръба сме на пълномащабна конфронтация с врага

16 May 2019 08:45

Този момент в историята представлява най-решаващият момент от ислямската революция, каза генерал Хосейн Салами

Хърватия е в очакване на нови наводнения

15 May 2019 07:34

Тази нощ аварийните екипи в Хърватия предприеха засилени мерки против наводнения в страната. Според местните власти нивата на реките ще се покачват още. В съседна Босна и Херцеговина реките преляха и се наложи евакуация от най-застрашените зони. Спасители издирват шестгодишно момче, което паднало в придошла река край дома му в централната част на страната.

Лошо време в Източна Европа

14 May 2019 14:42

Източна Европа продължава да е в плен на лошото време.

Ураган удари Хърватия, отвя автомобил в морето

13 May 2019 18:22

Двама ранени от силния вятър в Загреб, наводнения в Босна и Херцеговина, обилни дъждове се очакват в Сърбия

Силна буря в Москва, има пострадали (ВИДЕО)

10 May 2019 08:51

Паднали дървета и предмети са повредили 5 автомобила

След Индия циклонът Фани удари и Бангладеш

04 May 2019 14:36

Циклонът Фани – една от най-мощните стихии, удряла Индия от десетилетия, навлезе на територията на Бангладеш, оставяйки след себе си пътека от разрушения, съобщава Агенция Франс прес.

Остра реакция на УНИЦЕФ след екзекуциите на две момчета в Иран

03 May 2019 17:44

Постоянно получава доклади за такива случаи в Близкия Изток и Северна Африка

Трима загинали и 1 милион евакуирани заради циклона Фани

03 May 2019 17:10

Мощен циклон с името Фани връхлетя Индия. Съобщава се за три жертви и десетки ранени. Заради стихията над 1 милион души бяха евакуирани.

Масова евакуация в Индия заради циклона Фани

03 May 2019 14:29

Циклонът Фани достигна до източния бряг на Индия като буря от най-мощната 5-а степен, с ветрове от 205 километра в час. Благодарение на масовата евакуация няма жертви и пострадали.