България

07 април 2019 14:42

ЦИК ще заседава за казуса с наименованието „Коалиция за България“

Комисията има категоричното намерение да се проведе машинно гласуване в 3000 секции...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

15 партии, 8 коалиции и 10 инициативни комитета ще участват в евроизборите

18 April 2019 13:55

15 партии, 8 коалиции и 10 инициативни комитета ще участват в европейските избори на 26 май, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Централната избирателна комисия и СЕМ подписват споразумение за изборите

18 April 2019 06:25

Централната избирателна комисия и Съвета за електронни медии ще подпишат споразумение днес.

ЦИК обяви обществена поръчка за изработка и доставка на бюлетините за евровота

16 April 2019 11:00

Централната избирателна комисия (ЦИК) стартира процедура за възлагане на обществена поръчка чрез договаряне без предварително обявление с предмет "Изработка и доставка на хартиени бюлетини за гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26.05.2019 г.", съобщиха от институцията.

ЦИК регистрира кандидатската листа на ГЕРБ за европейските избори

16 April 2019 09:19

Управляващата партия подаде първа документите си

ВАС отказа да разгледа жалбата на БСП за името "Коалиция за България"

15 April 2019 19:25

Върховният административен съд е отказал да разглежда жалбата на БСП за името Коалиция за България и партия АБВ може да го използва на предстоящите евроизбори. Утре ще бъде регистрирана и листата на коалицията за предстоящия евровот.

"Коалиция за България" настоява за временен мораториум върху сделката за F-16"

15 April 2019 15:35

Когато отношението към един етнос се превръща в норма на политическо съществуване, нещата добиват характера на липса на държавност, заяви Румен Петков

Изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за евроизборите

10 April 2019 19:50

Днес изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за предстоящите избори за Европейски парламент. Инициативните комитети имат още няколко дни - до 15 април. На 25 април започва същинската част на предизборната кампания.

БСП ще обжалват решението на ЦИК за "Коалиция за България"

10 April 2019 19:15

От БСП ще обжалват пред Върховния административен съд решението на ЦИК да регистрира партия АБВ и нейните коалиционни партньори под името "Коалиция за България". Социалистите ще подадат жалба и в Комисията за защита на конкуренцията, както и в патентното ведомство.

Машините за гласуване - този път под наем, наесен - ще купуваме

10 April 2019 15:46

Машините за европейските избори ще бъдат взети под наем, а не купени, реши Централната избирателна комисия. Обществената поръчка, обявена от ЦИК, предвижда 3000 машини с включен към тях софтуер, доставка и обучение, за максимална сума от 7,5 млн. лв. Машинното гласуване може да ни струва над 60 млн. лева Причината за пореден път да наемаме, а не да купуваме машини, е, че има много малко време до изборите, обясни пред Клуб Z говорителят на Комисията Александър Андреев= "Тепърва да бъдат произведени и доставени машините е непостижимо в този срок", заяви той. Проблем е и какво ще се прави с машините след употребата им - ако ги закупим, те трябва след това да бъдат складирани, съхранявани и пазени до следващия вот.  Действащата ЦИК прехвърля машините на следващата Както става ясно от обществената поръчка, цената на машина ще е около 2500 лв. - но в случая тази бакалска сметка е неточна, тъй като в сметката е включен още софтуерът, логистичното осигуряване, поддръжка на устройствата и обучение на персонала в секциите, както и резервни машини в случай на повреда и за обучителни цели. Самите устройства не са скъпи от хардуерна гледна точка - в тях ще има слаб процесор, малко памет, евтин сензорен екран. В устройството ще има още принтер, който да отпечатва електронната бюлетина, която в крайна сметка пускаме в урната, и четец за смарт карти, които ни се дават от изборната комисия, за да гласуваме с машината.  Нов проблем с машинното гласуване: няма кой да сертифицира устройствата Оскъпяването им идва от факта, че се произвеждат в малки бройки според определени изисквания и най-вече - заради множеството мерки за сигурност. За късмет на ЦИК от Българската академия на науките все пак се съгласиха да направят допълнително сертифициране, което се изисква от закона. Всички други родни институции обаче отказаха. По отношение на местните избори наесен, ЦИК има друг план: "Да, ще се стремим тогава вече да се закупят машините", заяви Андреев.

ДПС се регистрира в ЦИК за евроизборите

10 April 2019 10:20

Ние сме единствената партия, която еднакво отстоява европейските ценности и в Брюксел, и в България, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ