Култура

08 април 2019 16:21

Ян Фабър и границите на изкуството

С Йоанна де Вос, куратор на изложбата на Ян Фабър „Не може да се избяга от изкуството“ ( до 28 април в Музея за съвременно изкуство „Софийски арсенал“), разговаря Мариана Цветкова....

източник: kultura.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Банкси с нова провокация - този път във Венеция

23 May 2019 23:04

Най-известният графити-артист в света - Банкси, отново изненада с провокативна творба. Талантливият художник от Бристол изложи новата си инсталация във Венеция, където тече Биеналето на изкуствата. Тъй като беше незаконна, обаче, инсталацията на Банкси бързо беше премахната.

Лондонското биенале за изкуство аплодира Вежди Рашидов

23 May 2019 09:41

Една от скулптури на Рашидов, наречена "Странник", заемаше най-централното място в забележителната експозиция от творби на 120 автори от 40 държави и предизвика истински фурор сред ценителите

Петима художници откриха изложба в Берковица

22 May 2019 11:00

На 21 май в Градската художествена галерия „Отец Паисий“ – Берковица, бе открита изложба на картини от пленера „Берковска пролет 2019“. Във форума участваха петима художници – Христо Михайлов, Валентин Герасимов, Петър Бабачев, Красимира Георгиева и Димитринка Димитрова, съобщават от общинската пресслужба.

Неразказаната история на галерията

17 May 2019 15:27

Инсталацията „Неочевидно“ в галерия „УниАрт“ на НБУ е създадена от Михаела Добрева и Борис Далчев. Тя може да бъде видяна в Нощта на музеите и галериите на 18 май.

Картина на Клод Моне беше продадена за 110 милиона долара

16 May 2019 07:19

Рекордна сума беше платена за картина на френския художник Клод Моне. Аукционът се проведе в Ню Йорк.

91,1 млн. долара - рекорд за творба на жив художник

16 May 2019 06:47

Скулптурата "Заек" на американския художник Джеф Кунц беше продадена на търг от аукционната къща "Кристис" в Ню Йорк за 91,1 милиона долара - рекордна цена за произведение на жив творец, съобщиха световните агенции. Изработената от неръждаема стомана скулптура, представляваща надуваем заек с височина 104 см, е създадена през 1986 г. и е смятана за една от най-известните творби на художника.  Предишният рекорд за най-скъпо продадено на търг произведение на жив художник принадлежеше на британеца Дейвид Хокни за картината му от 1972 "Портрет на творец (басейн с две фигури) - 90,2 милиона долара.

Изложба на Добромир Манев в галерия "Финес"

12 May 2019 12:41

Ярките образи и красотата на света, който ни заобикаля, се превръщат в живописни видения за художника и актьор. Произведенията могат да бъдат разгледани до 28 май.

Биеналето във Венеция се потапя в настоящето

11 May 2019 11:53

Биеналето на изкуството във Венеция, което се открива днес и ще продължи до 24 ноември, ще се потопи в настоящето, колкото и тревожно да е то, като представи творци от целия свят, предаде Франс прес.  "Тазгодишното издание на Венецианското биенале на изкуството има амбицията да опише света, без да попадне в клопката на пазара", заяви президентът му Паоло Барата.  Събитието ще премине под мотото "Можеш ли да живееш в интересни времена". Става въпрос за израз, който погрешно е свързван с китайско проклятие, използвано иронично от британците, за да се пожелае най-лошото на онзи, към когото то е отправено. В случая то насочва към "трудните времена", които биеналето тази година иска да изтъкне. Около 79 творци са поканени в Града на дожите от творческия директор на биеналето Ралф Ругов, който е и директор на галерията "Хейуърд" в Лондон. На всеки художник са поръчани две творби - една за историческия район с градините и друга за Арсенала, две места, където по традиция се провежда биеналето. Новото издание на този голям форум на съвременното изкуство е белязано от по-изявеното участие на жените в сравнение с това на мъжете, както и от по-големия брой творци от Америка и Азия в сравнение с тези от Европа. "Нужно е да имаме отличаващи се с жанрово многообразие творби, за да влезем в контакт с широката публика, каза Ругов. - Нужно е да се задават въпроси, а не да се изпращат послания в тази епоха на "фалшиви новини"." Награда "Златен лъв" за цялостна кариера ще получи американският скулптор и поет Джими Дърам за "дълбоко хуманните си творби", оповестиха организаторите.

Как изкуството на Салвадор Дали промени света?

11 May 2019 09:05

Един ексцентричен сюрреалист, разпознаваем по целия свят

Хокусай и японският шедьовър, който сигурно сте виждали 

10 May 2019 10:00

Нейният автор е японският художник Хокусай, починал на днешната дата преди 170г.