България

09 април 2019 07:30

Природонаучният музей на БАН отбелязва 130-годишен юбилей

Основан през 1889 г., когато Княз Фердинанд представя своите колекции от препарирани птици, бозайници и пеперуди, днес музеят е най-богатият от природонаучните музеи на Балканския полуостров с почти милион и половина музейни единици - образци от свет...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Правителството даде още 5 млн. лв. на БАН за ремонти

17 July 2019 10:49

Правителството отпусна допълнителни 5 млн. лв. по бюджета на МОН за БАН. Това съобщи премиерът Бойко Борисов преди седмичното заседание на кабинета.

БАН получи наградата "Марко Семов"

10 July 2019 22:54

Българската академия на науките стана носител на наградата за ярко присъствие в духовния живот на нацията, на името на професор Марко Семов. Отличието връчи лично президентът Румен Радев в присъствието на български интелектуалци, съдии, министри, народни представители, членове на академията.

Българската академия на науките ще получи наградата „Проф. Марко Семов”

06 July 2019 09:28

Призът се връчва "за изключителната роля на най-старата и авторитетна българска институция в духовния живот на българската нация и по повод 150-годишнината от създаването ù!"

Ден на отворените врати в Института по катализа на БАН

03 June 2019 09:44

Възможно ли е да запалим водата и желязото без кибрит и защо не бива да съхраняваме на едно място домакинска тел и батерии? Практически съвети и въведение в научния свят на химията ще получат посетителите в деня на отворените врати в Института по катализа към БАН.Вижте повече във видеото

БАН ще загуби половината си учени до шест години

30 May 2019 09:57

Според данните на председателят на научната академия, до шест години над 1300 човека трябва да се пенсионират. Проблем за институцията остава недофинасирането.

БАН показва оригинални документи на Иван Гешов по повод 170 г. от рождението му

26 February 2019 06:57

Българската академия на науките ще отбележи 170 години от рождението на изтъкнатия държавник и дългогодишен председател на БАН Иван Евстратиев Гешов.

Илияна Йотова ще открие международна научна конференция в чест на Константин-Кирил Философ

12 February 2019 18:08

В мероприятието, което се посвещава и на 150-годишнина от основаването на Българската академия на науките, ще участват над 50 учени от 6 страни

БАН и НИМХ спорят за двуетажна сграда (ВИДЕО)

03 January 2019 20:11

От началото на годината Националният институт по метеорология и хидрология вече не е част от БАН. Решението отне месеци, а настоящият спор между Академията и синоптиците е за двуетажна сграда. Министърът на образованието Красимир Вълчев изрази надежда, че това ще е последният проблем между двете институции. Това съобщи телевизия „Европа“. От 1 януари Националният институт по метеорология и хидрология вече не е част от БАН. След протести за разпределянето на средствата, които той получава от Академията, през есента беше взето решение НИМХ да бъде прехвърлен към Министерството на образованието и науката. Това беше и поводът ресорният министър Красимир Вълчев да се срещне със служителите му. Красимир Вълчев – министър на образованието: „Институтът има възможност за пълноценно функциониране, няма разлика между дейността му от 31.12 и 01.01, продължава институтът с целия си обем от функции да осъществява дейността си с всички необходими средства и имущества за това.“ проф. Христомир Брънзов – директор на НИМХ: „НИМХ продължава с всичко, което е правил, с всичките си научни проекти, същевременно сме заложили нови, които стартират тази година.“ След като стана ясно, че НИМХ вече няма да е към БАН, Академията създаде Институт за изследвания на климата, атмосферата и водите. Това доведе до конфликт кое от имуществото за кого да остане и актуален спор за двуетажна сграда. НИМХ я искат за себе си с мотива, че едва 12 от 700-те служители на института са решили да останат на работа в БАН, а Академията нямало да я използва пълноценно. проф. Христомир Брънзов – директор на НИМХ: „Те искат тази сграда да я вземат за тези 7 човека, защото реално 7 души ще работят в София. Къде да оставим нашите колеги вътре, които са над 30 човека? Това са искания, които очевидно са неосъществими. В такъв диалог няма как да се постигне съгласие, защото няма ръководител, който да си извади хората на снега, за да освободи една сграда празна за 7 човека.“ Красимир Вълчев – министър на образованието: „Става въпрос конкретно за една сграда, която трябва да уточним как ще се ползва, от кого ще се ползва, дали ще се раздели, може би в момента тази сграда е единственият неизяснен въпрос, който остава, тъй като тя беше обявена и за седалище на новосъздадения институт на БАН. Като се уточни използването на сградата съм убеден, че ще бъдат изчистени проблемите.“ Надеждата на министър Вълчев е, че и този спор ще бъде разрешен съвсем скоро, а с това ще приключат и проблемите в отношенията между БАН и НИМХ.

БАН създава Институт за изследвания на климата, атмосферата и водите

03 December 2018 16:29

Той ще е с конкретно формулирани мисия, предмет на дейност, състав и научна структура, и щат

Депутатите заличиха НИМХ-БАН и създадоха НИМХ-МОН

29 November 2018 18:39

От 1 януари всички активи и дейности на института към академията на науките минават към института към министерството